broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Ненад Пагонис снагу и вештину користи у племените сврхе

30.01.2022. 17:03 14:49
Пише:
Извор: Приватна архива

Светски и европски шампион у кик боксу, певач, хуманитарац, писац, отац... а однедавно и власник пицерије код Спенса, Новосађанин Ненад Пагонис не престаје да ређа титуле и улоге у свом животу. Каже да можда не прави најбољи пицу у граду, јер су укуси различити, али сигурно прави „најјачу“.

Спорт којим се бавио, каже, носи витешке вредности, уколико се практикује како треба.

- Увек кажем да бокс и кик бокс нису спортови. Не можеш да кажеш јел’ си играо  меч, него јел’ си се борио и због тога то називам модерним гладијаторством - прича Ненад Пагонис. - Оружја су мало софистициранија у односу на оно време, то јест избачени су мачеви, а на голе руке стављене рукавице.

Спорт га је изградио као човека који зна да се бори за себе, своје ближње, иде храбро кроз живот.

- На децу преносим животне ставове као што су емпатија и саосећање према слабијим или онима којима је потребна помоћ. Бити снажан и јак не значи ићи около и показивати своју снагу, него своју снагу користити у племените сврхе како би учинили овај свет лепшим - истиче Пагонис.

Освојио је 10 титула првака света, пет пута био професионални првак, а пет пута аматерски првак света, три пута аматерски првак Европе...

- И као такав сам најуспешнији борац у историји WAKO Федерације, која је најбројнија федерација са више од три милиона бораца. Борио сам се на свих седам континената, у Медисон сквер гардену који је Мека за борце. Било је ту још много балканских, медитеранских и државних титула и награда, пуно је да их све набрајам - каже Ненад. - Две ствари су остале због којих имам неку врсту нелагоде због бирократије и неких сујетних особа. Никада нисам био номинован за спортисту године, а својим титулама сам био испред свих и због класификације мог спорта који није олимпијски, нисам предодређен за спортску пензију. Него после 15 година каријере, у којој ми се свирала химна на свим континетима, остављен сам и препуштен сам себи.

Ипак, додаје, пошто је борац, навикао је да се бори, а највећа животна награда су његово двоје деце. Важно је да се деца баве спортом од малих ногу, јер им се стварају радне навике, усађују спортске вредности, побољшавају моторичке способности, сматра Пагонис, али у свему томе је јако битан избор стручњака и тренера. Иако је завршио каријеру професионалног спортисте, није престао са радом. Тренутно има пуне руке посла. Он сматра да свако од нас има одређене улоге у свом животу и важно је да се та улога воли и живи страсно.

- Волео сам тај спорт, живео сам га и дисао. Тренутак када сам престао да га волим био је и тренутак када сам прекинуо да се бавим њиме - каже Ненад.

Пагонис читав живот свира, пева, пише и компонује песме и каже да ако му је спорт дао кичму и дисциплину, музика му је дала ширину и дубину.

На питање колики је успех остварила књига и колико му је било важно да је напише, одговара да су највећи показатељ успеха поруке, које је добио од људи, који су прочитали књигу „У рингу са животом“.

-Толико лепих речи и захвалности сам добио да сам сигуран да је књиге успела. Сада тренутно правим пице и уживам када видим да гости моје пицерије расколаце очи у чуду када је пробају - каже Ненад кроз осмех.

„Pizza Factory by Пагонис“ је његова нова животна етапа, а све је почело када је пре четири године сам направио пица пећ на дрва у роштиљници у дворишту своје куће.

-Три недеље сам провео на интернету гледајући како се прави професионална пећ. Након што сам је направио и исекао прву пицу, почела је та љубав. То је опсесија која нема краја. Пица је филозофија - истиче Пагонис. - Наравно ако причамо о наполитани, а не о неким лебарама и мекикама како у шали каже мој пријатељ. Наполитана је филозофија.

Пошто је четири године угошћавао пријатеље код њега у кући, одлучио се за следећи корак.

- Одлучио сам на наговор другара да отворим нешто мало да бисмо имали сваки дан негде да поједемо праву наполитану. Отворио сам пицерију из забаве, али посао како је кренуо и реакције људи обавезују да ово постане посао - каже Пагонис.


Шоу бизнис и професионални спорт

Јавност је Пагонисову другу страну упознала и кроз ТВ шоу „Твоје лице звучи познато“, а он се кроз емисију научио издржљивости, јер су снимања трајала и по 18 сати:

- Шоу бизнис није пуно другачији од професионалног спорта. Све се врти око пара и забаве за широке народне масе.


Он додаје да је незахвално рећи да прави најбољу пицу у граду, јер су укуси различити, али кроз шалу каже да сигурно прави „најјачу“ пицу.

- Оно што је за мене најбоља рецензија је реч старих новосадских угоститеља и познатих Новосађана, а то је да никада нису у животу пробали бољу пицу. Сад не знам да ли то кажу зато што се боје моје реакције ако кажу другачији или стварно то мисле - смеје се Ненад и додаје пошто се стално и свакодневно  враћају, мисли да је у питању ово друго...

Мало је познато да Ненад у свом дворишту воли да се бави баштом и цвећем.

- Када дође пролеће обожавам да припремам свој успавани врт. Мени је то својеврсна медитација. Исто као и моја столарска, а од недавно и браварска радионица. Волим да стварам, размишљам и упошљавам свој ум да нађе неко решење како нешто направити - закључује Ненад Пагонис.

Пагонис је са својим бендом одржао велики број хуманитарних концерата. Основао је Фондацију „Пагонис“ за помоћ болесној и социјално угроженој деци. Сматра да се човек духовно усавршава кроз хуманитарни рад.

Маша Стакић

Фото: Приватна архива

Аутор:
Пошаљите коментар