overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Тротоари за више оџачких села, у Лалићу капела

17.12.2021. 11:30 11:31
Пише:
Извор: Општина Оџаци

ОЏАЦИ: Предлог буџета за наредну годину кључна је тачка данашњег заседања Скупштине општине Оџаци.

Буџетски оквир ове западнобачке општине износи 1,56 милијарду динара, од чега милијарда динара потиче од изворних прихода локалне самоуправе, укључујући и неутрошена средства из prеthodnе године, а преостало су други извори и трансфери са виших нивоа. Фискални дефицит од 314,7 милиона динара биће покривен неутрошеним средствима пренетим из 2021. године.

У финансијском плану за наредну годину наведени су капитални пројекти за које је обезбеђено финансирање. Са 49 милиона динара градиће се и комунално опремати пешачке стазе у насељима Српски Милетић, Оџаци, Дероње и Каравуково. За изградњу капеле у Лалићу намењено је 8,1 милиона динара. У санацију и опремање објекта Културног центра у Оџацима биће уложено 10 милиона динара.

У оквиру заједничких пројеката са републичким и покрајинским органима радиће се санација путева у оџачкој општини. При том сама општина улаже само 1,5 милиона, док 143 милиона динара су планирана трансферна средства.

У две фазе планира се санација водоводне дистрибутивне мреже у Оџацима, а инвестиција је вредна 75,4 милиона динара, а за сада се рачуна на 12 милиона динара из трансфера од других нивоа власти. У капиталне пројекте убраја се и санација и опремање базена у Оџацима.

У плану је доградња дела Б објекта Предшколске установе „Полетарац”, што ће укупно коштати 106 милиона динара, при чему се рачуна да ће око  половине средстава стићи кроз трансфере. За грејање ОШ „Бранко Радичевић” неопходна је изградња унутрашње гасне инсталације и котларнице, што је капитални пројекат вредан 15,5 милиона динара. За фасаду зграде школе у Бачком Грачацу намењено је 12,6 милиона динара, од чега је половина из општинске касе.

Буџет оџачке општине базиран је, као и код других локалних самоуправа на бази макроекономских претпоставки за 2022. годину, при чему се рачуна на номинални раст БДП-а од 6,8 одсто, реални раст од четири процента и просечну инфлацију од 2,5 одсто. Локалне самоуправе не могу планирати своје буџете рачунајући на веће приходе од пројектованог номиналног раста на нивоу државе.


Избор директора

На дневном реду је и именовање директора Спортског центра и Центра за социјални рад. Пред одборницима ће се наћи и предлози за измене постојеће одлуке о локалним комуналним таксама, накнадама за коришћење јавних површина, те годишњи програми два јавна комунална предузећа, „Услуга” Оџаци и „Брестком” Бачки Брестовац за 2022. годину.


Кључни извор прихода који чини 26,96 одсто прилива у касу Општине Оџаци је порез на доходак и капиталне добитке и планиран је на 420,8 милиона динара. Ту спадају и порези на зараде, порез на приходе од самосталне делатности, порез на приходе од непокретности. Локалној самоуправи од наплате пореза на зараде припада 74 одсто, а у ранијем периоду је припадало 80 процената. У оџачкој општини рачунају на веће запошљавање, као и повећање зарада у јавном сектору, а тиме и повећање прилива од пореза на зараде.

Планирано је да се од пореза на имовину прикупи 263.6 милиона динара, што је 16,89 одсто прихода општине. Од комуналних такси, накнада и других пореза на добра и услуге планиран је приход од 30,28 милиона динара, или 1,94 одсто прихода. Од других пореза рачуна се на 12,7 милиона. Од издавања државног пољопривредног земљишта у закуп, оџачка општина рачуна на приход од 18 милиона динара.

У оквиру трансфера од других нивоа власни планирано је укупно 450 милиона динара, или 28,85 % од укупно планираних прихода и примања средстава буџета. Износ ненаменског трансфера из буџета РС који припада Општини Oddžaci износи 226 милиона динара. Ту су и текући трансфери намењени за превоз ученика средњих школа и студената, посебне социјалне услуге, али и капитални наменски трансфери за санацију путева и друге конкретне пројекте.

В. Х.

Аутор:
Пошаљите коментар