few clouds
12°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Русински културни центар – богатство мултикултуралности

01.11.2021. 17:57 18:05
Пише:
Извор: В.Вујачић

Русински културни центар (РКЦ) основан је 1946. године у Новом Саду и данас, после више од седам деценија, представља место где се сусрећу људи који воле и негују русински језик, традицију и културу, као и културу осталих народа.

У том простору одржавају се промоције књига, свирке различитих жанрова, програми на русинском, српском и енглеском језику и слични садржаји. Од традиционалних секција у Русинском културном центру постоје фолкор, хор, оркестар и драмски студио. Институција броји 200 чланова секција из Новог Сада, али и других места на територији Војводине у којима живе Русини јер млади долазе на школовање.

- Отворени смо за све идеје и културне тековине у граду, региону, па чак и на светском нивоу – истиче председник Управног одбора Русинског културног центра Славко Винаји. – Код нас су свирали бендови из Велике Британије, Русије, Молдавије... Имамо оркестар који учествује на манифестацијама, али и организује музичаре за врхунске културне садржаје и програме. Тешко је нешто издвојити, чланови свих наших секција остварују бројне успехе на манифестацијама широм земље, региона и шире. Представљају наше вредности и показују квалитет који имамо.

Поред традиционалних секција, у Русинском културном центру постоји Клуб аматера.


„Пре но што петао закукуриче”

Најактуелнији пројекат који Русински културни центар реализује, у сарадњи са Русинским народним позориштем и уз подршку Радио-телевизије Војводина, јесте представа “Пре но што петао закукуриче”, по мотивима дела словачког аутора Ивана Буковчана. Премијера је планирана за 13. новембар у 20 часова у просторијама Русинског културног центра, Јована Суботића 8.

- Реч је о мултимедијалном пројекту јер планирамо да снимимо и филм – открива млада глумица драмског студија РКЦ-а Ребека Планчак. – Представу ћемо играти и у другим местима, тако да ће велики број људи моћи да је погледа. Трудимо се да све што радимо буде квалитетно, а такве су и наше представе. Без обзира на то што је на русинском језику, много тога ћете разумети и сматрам да је богатство управо у томе. Такође је значајно што, као уметници, имамо прилику да се изразимо, а публика може много да научи о нама.


- Клуб аматера основан је у жељи да чланови, који активно учествују у нашим секцијама, своје слободно време могу да искористе за афирмацију русинске заједнице кроз неформалне садржаје – објашњава члан Управног одбора Русинског културног центра Иван Кањух. – Конкретно, у овим просторијама организујемо различите књижевне вечери на русинском и српском језику, као и “Поетаријум”. Кроз Клуб аматера остварујемо сарадњу са другим организацијама у граду, а учествујемо и у конкурсима које Град објављује.

Млади су у простору Русинског културног центра реализовали пројекте у оквиру програма “Локомотива“, међу којима се издваја “Вече друштвених игара”, а у сарадњи са Фондацијом “Нови Сад 2022 - Европска престоница културе” организована је Изложба младих аутора.

- Млади Русини активни су у својој заједници и шире, а овај простор могу да користе и за своје изложбе, различите неформалне вечери и остале идеје. Волимо да напоменемо то да сви које занима наш рад и који желе да упознају русинску заједницу, могу да посете Клуб аматера. Као и свака култура и заједница, нисмо усмерени само на традицију, него и на савремене токове. Увелико се говори о томе да Нови Сад 2022. године постаје Европска престоница културе и ту би титулу требало оправдати. Део те титуле свакако је мултиетичност и интеркултуралност, а с обзиром на чињеницу да у Новом Саду живе многе националне заједнице, важно је да постоје културни центри попут нашег, у које људи могу да дођу, упознају традицију, али и оно шта нас карактерише у 21. веку – закључује Иван Кањух.

Б. Павковић

Пројекат “Развој културног и уметничког стваралаштва” реализовала је „Дунав продукција“ ДОО, уз подршку Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац.

Аутор:
Пошаљите коментар