clear sky
21°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Двадесет разлога зашто Новосађанима не треба нови 5. октобар

03.10.2021. 09:09 09:13
Пише:
Фото: Приватна архива

Новосадској и српској опозицији под хитно треба нова политичка Библија.

Ставови Гистава ле Бона, с краја 19. и почетка 20. века, и Волтера Липмана, о елити и понашању маса, на којима лидери странака које се нуде као алтернатива власти граде политичке стратегије, одавно су превазиђени. Насиље било које врсте и насилне револуције нису општенародни покрет. Нити му требају, нити их изводи цео народ. Рушилачки преврати представљају бунт самољубиве мањине која нема капацитет да у регуларној и фер утакмици оствари значајнији економски, друштвени, културни, спортски, или политички успех. Опозиционари погрешно разумеју и тумаче и Ле Бонову дефиницију гомиле. То нису масе неписмених, крезубих безвезњака који желе да се на брзину дочепају богатства и моћи. Револуционарне масе су полуобразовани левичари којима се у свест усађује идеја о њиховој интелектуалној супериорности коју зли систем намерно запоставља и негира. А као пут за валоризацију њихове узвишене вредности сервира им се идеја насилног преврата.

Власт на улици осваја незадовољна мањина. Из три доминатна разлога. Или брани незаслужене привилегије наслеђене од родитеља. Или штити освојени плен власти. Или да дискредитује фер изборе јер зна да на њима не може да добије довољно гласова за програм који за основу има уништење грађана, економије, културе и државе. То је лако доказиво!

Насиље било које врсте и насилне револуције нису општенародни покрет. Нити му требају, нити их изводи цео народ. Рушилачки преврати представљају бунт самољубиве мањине

Антибирократску револуцију извеле су бирократе. Деца пролетера који су постали елита тако што су 1945. све који су имали стан и послугу прогласили сарадницима окупатора и одузели им све. Имовину, част и живот. Дакле, апаратчици који су годинама живели на рачун непостојећих заслуга очева комуниста и онда су оденули нове одоре и закорачили у политички плурализам.

Један њихов део, који је остао незадовољан прерасподелом моћи, извео је 5. октобра нову револуцију, која је као и 1945. година, била изговор за отимачину невиђених размера. Стотињак хиљада људи извршило је својеврсни пуч у коме су учествовали делови војске и полиције, чији су главни људи касније награђени баснословним пословима, а неки су ликвидирани да не буду вечити сведоци њиховог успеха. Пошто их грађани већ девет година великом већином гласова суспендују из система одлучивања и остављају изван токова моћи и новца, либерална левица, која нас је 12 година користила као жетоне у намештеној партији покера у којој они увек добијају а грађани губе, поново предлаже да се уместо на изборима власт осваја на улици. Огњем и мачем. Ватром и каменицама. И зато саботирају преговоре о изборним условима које су сами иницирали. Та понуда је била штих проба. Лажни адут. Њен циљ је био да буде повод за нову уличну прерасподелу снага и моћи. Али, постоји најмање 20 разлога зашто Новосађанима није потребан нови 5. октобар!  1. Нико у граду не жели да Нови Сад поново постане долина гладних и да за пет година као после 5. октобра без посла остане 30.000 људи. У ослободилачкој опијености је Победа, једна од најуспешнијих српских фирми поклоњена једном тајкуну, директору Демократске странке да буде стовариште за препакивање његове робе. Новкабел је упропастио неуспешни кандидат за градоначелника Београда. Новосадску млекару угасио је енглески фонд регистрован на једном од егзотичних пореских рајева, које ви толико волите. Југодент, Југоалат, Новитет, Хинс... То је само део од 35 несталих гиганата. После вашег одласка у опозицију отворено је шест нових фабрика. Али, Новосађани се прибојавају да би их са вама чекало нових 12 година беде, јер сте најавили да ћете срушити све што је изграђено за време власти СНС-а и протерати све инвестоторе.

2. Јавна предузећа су 12 година била лични банкомат неколицине породица блиских Демократској странци и аутономашким лидерима. Раст њиховог бизниса био је директно пропорциоаналан задуживању јавних предузећа.

3. Институције културе биле су претворене у невладине организације, чији запослени, иако добијају плате, себи исплаћују ауторске хонораре за пројекте који валоризују улично отимање власти, инфериорност Срба као нације и Србије као државе.

4. Школе и вртићи трансформисани су у комбинацију за јавне набавке послова који никада нису извршени. На непостојеће надоградње, доградње, реновирања, ревитализације, санације потрошено је преко милијарду динара, а једини опипљив материјал биле су добро напумпане фактуре.

5. Сви послови су имали своју тарифу. Почели сте са 20, а мандат завршили са 50 одсто.

6. Уведен је образовни тероризам. Допуштено је масовно отварање приватних факултета, кроз које сте наградили хиљаде својих чланова и активиста, у знак захвалности што су дували у пиштаљке, ударали у шерпе и палили Скупштину Србије. После су државне факултете свели на ниво приватних. Једина мера знања постао је новац. Студенти су претворени у монету за богаћење политичке олигархије и са њима повезаних људи.

7. За 12 година избрисани су сви значајни Новосађани. Током економске кризе између 2008. и 2012. нестала је кућа у Ћирпановој улици у којој је одрастао Данило Киш и којој је посветио “Ране јаде”. Док сте владали одбили сте да из реституционе масе изузмете стан у ком је Александар Тишма написао “Употребу човека”, један од најзначајнијих романа на српском језику. И тако је наслеђе највећег новосадског писца постало облигациони предмет, као било која безначајна некретнина. Као гомила цигле без имена.

8. Обесмишљене су најзначајније градске манифестације које промовишу грађанско и интелектуално наслеђе Новог Сада, а ексклузивитет је дат догађајима који глорификују субверзивну поткултуру проблематичних квалитета, чији је једини циљ стварање тржишта лаке забаве. Целолкупну културу града предали сте као кусур ислуженим МТВ забављачима.

9. Извршен је архитектонски геноцид у ком је у недостатку цивилизацијске освешћености и исконском страху од лепог, уништено комплетно зеленило у граду. И уместо да се зидањем у висину, као у целом западном свету, добије простор за гараже, простор за паркове и дечија игралишта, добили смо гомилу бетона и тоне загађеног ваздуха, а политичари из бивше власти, данашње опозиције, и њихови инвеститори, пуне џепове пара.

10. У оквиру манипулативног психолошког експеримента Нови Сад сте поделили на достојне и недостојне, при чему су као указом, ореол достојности добили они који су подржавали самопроглашену демократску елиту. Достојни су живели добро, а 300.000 "недостојних" у редовима испред банака чекало је одобрење за улазак у нови круг дужничког ропства.

11. Осмислили сте систем у ком сте целокупну активу и пасиву града претворили у ручну залогу и хипотеку од које је приход убирала неколицина челних људи града, који се и данас нуде као наша будућност.

12. Новосађани се врхунца демократије сећају као периода у ком је криминализовано све. Болнице. Вртићи. Школе. Породилишта. Бебе су могле да се рађају само уз мито. Школска дворишта су поклоњена дилерима дроге. Кумови и бодигардови лидера ДОС-а формирали су криминалне кланове, који су отимали људе, отимали им имовину, рекетирали власнике кафића и бутика, убијали људе, преузели фудбалске клубове и претворили их у колумбијску везу.

13. Пуних 12 година асфалтирање је био фиктивни посао у ком су, на неколико видљивих тачака, минимално раскопаване исте улице, без извођења икаквих радова. А надзорни орган је потписивао лажне грађевинске ситуације којима је легализовао исплату новца. У вашем периоду регистровано је неколико фирми за набавку соли и ризле за посипање путева. То је бојим се све што и данас знате.

14. Кад чују шта говорите и шта радите, Новосађани се боје да бисте поново као после 5. октобра давали отказе људима за које се знало да су политички активни у другим странкама.

15. Новосађани се с правом плаше да бисте грађанима и фирмама поново забрањивали да купују новине које вам нису по вољи, јер објављују истину о малверзацијама и погубним политичким подухватима. И да би као у зениту ваше моћи на оглашиваче био вршен притисак да повуку огласе.

16. Има индиција да бисте поново системски, малим платама принудили судије, тужиоце, полицију, професоре и лекаре да постану корумпирани. Ваше актуелне активности не дају наду да се историја не би понављала!

17. Кога су змије уједале и гуштера се боји. Како да вам поверују да не бисте поново измишљали разне фондове без смисла, када знају да су у блиској прошлости они представљали корупционашке задужбине из којих се преко мреже сарадника испумпавао новац у ваше џепове.

18. Ко гарантује да поново не бисте прибегавали инсценацији међунационалних сукоба само да бисте од међународне заједнице тражили заштиту и гаранцију трајања на власти.

19. Пандемија Ковид 19, открила је све ране које сте оставили у ткиву здравственог система. Људско здравље, односно њихова болест била је ваша златна кочија, ваш елдорадо. Оснивали сте фирме за трговину лековима, санитетским материјалом и медицинским уређајима. Увели сте листе чекања за зрачење и операције рака и срца и онда сте људима наплаћивали лечење преко реда. Новосађани не виде да сте у међувремену еволуирали у филантропе.

20. Екологија је данас роба на изузетној цени. Ви сте је багателисали јер сте је видели као начин за стицање богаства. Јавно сте чистили Србију, а тајно сте свуда правили сметлишта и издавали дозволе за градњу минихидролектрана, и онда се побунили против њих, јер нисте могли да убирате новац по киловат-сату.

Резиме је једноставан. Врхунским интелектуалцима, за шта се издајете, није тешко да победе неписмене и крезубе. Довољно је да уместо каменица и насиља демонстрирате своју супериорну памет. Кад сте бесни, љути, констернирани, разочарани и кад сте највише фрустрирани ви, уместо ломљења излога седите и напишите бољи програм од напредњака. Кад направе пет ауто-путева, ви кажите, ми ћемо десет. Кад изграде концертну дворану и за њеног управника доведу Стефана Миленковића, ви кажите - ми можемо боље. Кад направе пруге од 200 км на сат, ви кажите ми ћемо брже! Кад за управника Народне библиотеке именују Владимира Пиштала, ви кажите ми имамо још квалитетније решење! Али, бојим се да су сви ваши капацитети окренути рушилачком наслеђу 5. октобра. Да су багери, Молотовљеви коктели, сукобљавање са излозима постали спирутус мовенс ваше политике.

Милорад Бојовић  

Аутор је стручњак за комуникације и односе с јавношћу

Аутор:
Пошаљите коментар