scattered clouds
12°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Хвала на разумним речима по питању КиМ

30.09.2021. 12:29 12:49
Пише:
Фото: Танјуг (видео)

ДОЊЕ МЕЂУРОВО: Председник Александар Вучић захвалио је данас председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен на, како је рекао, разумним речима и њеном ставу о кризи на северу Косова и Метохије, поручујући да је Србија потпуности посвећена имплементацији свим до сада потписаним споразумима чији је покровитељ ЕУ.

Вучић је приметио да тешко да постоји породица која је судбински чврсто везана за ЕУ као породица фон дер Лајен, те је председница ЕК, чији је отац био један од првих службеника у Бриселу још 1958. године, а она сама дугогодишња сарадница Ангеле Меркел, особа која најбоље зна шта представљају фундаменталне слободе оличене у четири велике слободе - кретања људи, робе, услуга и капитала.

"Тешко да такав неко постоји. Ви сте пре него било ко други власни да изнесете објективан став о свим политичким и економским кретањима у Европи и свету. И посебно ме радује ваш став о кризи на северу Косова и Метохије и свему за шта сте пронашли довољно балансиран приступ", рекао је Вучић.

Навео је да је председница ЕК рекла да је од кључне важности да се напетост смањи и да се врате дијлаогу, те да је ЕУ од почетка изграђена на дијалогу и економском развоју, што води разумевају обеју страна, залечењу рана и коначном помирењу, што је дуг процес, који води мирољубивој и обећавајућој будућности.

"Уз захвалност за те речи разума, желим да поновим да је Србија у потпуности посвећена имплементацији до сада потписаних споразума чији је покровитељ ЕУ", поручио је председник Србије.

Вучић је рекао и да делегација Београда у Бриселу даје све од себе и чини максималне напоре да би се до споразума дошло.

"Даћемо све од себе не само да очувамо мир, него да постижемо још споразума који ће знацити сигурност свих на Балкану и бољи живот и економију за све нас", рекао је Вучић.

Поручио је фон дер Лајен да је увек добродошла у Србију и зхвалио јој се на лепим речима и жељи да да Србију види у ЕУ.

"Знамо шта је нас посао, колико можемо имајући у виду тешкоће због односа са Приштином, ми ћемо да чинимо све што можемо да напредујемо на европском путу", рекао је Вучић.

Немам сигнале из Брисела да нас ЕУ неће

Александар Вучић изјавио је да није добио никакве сигнале из Брисела који би потврдили писање Ројтерса да ЕУ више не показује интерес за Западни Балкан.

Он је то након потписивања споразума о изградњи аутопута Ниш-Приштина и почетка изградње железничке деонице Ниш-Брестовац, рекао да је о томе разговарао синоћ са председницом ЕК Урсулом фон дер Лајен, и истакао да је она и данас поновила да Унија жели СРбију и друге земље региона у заједници европских народа.

"Нисмо малоумнио да не знамо да постоје различита виђења ЕУ, али не мислим да би то било стратешки паментно ни за ЕУ. Било би паметно да показују да је ЕУ и даље привлачна свима и верујем у речи фон дер Лајен да желе Србију и друге земље у ЕУ", рекао је Вучић.

Он је додао да зна да има и оних који мисле да чланство у ЕУ није приоритет, али да догађаји попут данашњег показују орјентацију Брисела и шта све, како је рекао, можемо заједно да урадимо.

"Ми смо за овај пут дали 16 милиона евра, ЕУ 45 и ми би врло тешко без ЕУ могли свих 60 милиона да дамо. Да ли ћемо наредне године бити чланица ЕУ - нећемо, али за неколико година не знам", рекао је Вучић и истакао да у наредном периоду морамо да се позабавимо и питањем енергетике која је веома важна.

Председница ЕК Урсула фон дер Лајен додала је да је регионална интеграција веома важан процес јер је, пре свега за добробит грађана.

"Али она мора да се одвија паралелно са приступним процесом и веома је подржавам", рекла је фон дер Лајен одговарајући на питање новинара да ли подржава идеју блиске сарадње у региону.

За чланство у ЕУ предуслов решавање односа са Приштином

За чланство у ЕУ важно је решавање односа са Приштином, нећемо бити чланица док те односе не решимо, истакао је данас председник Србије Аклександар Вучић додајући и да у Србији то треба да знају.

Он је то рекао у Доњем Међурову где је са председницом ЕК Урсулом фон дер Лајен означио почетак модернизације пруге Ниш - Брестовац на међународном железничком Коридору 10 и оценио да је Србија доста урадила, али да има још доста и да уради.

Вуцић је истакао и да је за Србију од интереса да напредује и у економији и у владавини права, осврћући се на речи Фон дер Лајен.

Напоменуо је и да често замерамо ЕУ и склони смо да истакнемо негативно, али је указао да је важно истаћи да је ЕУ Србији дала стотине милиона евра и да се за изградњу целог Коридора приближава цифри од милијарду евра.

"То је поклон ЕУ, хоћу да људи то знају. То морамо да постујемо и показемо захвалност, као и да подижемо земљу", истакао је Вучић.

Огромне промене, пројекти од историјског значаја

Александар Вучић истакао је да је данас важан дан за Србију, јер су изградња ауто пута Ниш - Мероишина, као и модернизација пруге Ниш-Брестовац, огромне промене на боље, додајући да је посета председница Европске комисије Урсуле фон дер Лајен тим поводом историјска.

"Жао ми је што је време овакво, па нисмо могли људе да позовимо, иначе би овде биле хиљаде које би вас поздравиле, не зато што би их неко позвао, већ зато што људи овде имају посебно поштовање за некога ко им нешто доноси. А, ви сте данас донели много ствари за Србију", рекао је Вучић на свечаности у Доњем Међурову код Ниша.

Када је реч о модернизацији пруге Ниш - Брестовац, Вучић је рекао да ће ту нити урађено 23 километара, за шта 75 одсто средстава издраваја ЕУ.

"Од 60 милиона евра, 45 даје ЕУ. То је за нас огроман новац. Знамо да имате више новца да делите државама чланицана, али за нас је ово огроман подстрек", рекао је Вучић уз захвланост европским партнерима.

Пруга ће, додао је, бити један од најважнијих путева између југа и севера Европе.

За изградњу ауто-пута мира, Ниш-Приштина, захвалио је ЕУ, али и немачкој канцеларки Ангели Меркел, јер је тај пут, каже, резултат Берлинског процеса.

Вучић је подсетио да је трпео критике због идеје о градњи ауто-пута Ниш - Приштина, јер су постављана питања зашто се повезујемо са Албанцима, али је истакао да је уверен да је тај пут од суштинског значаја и за Србе и за Албанце, и наше будуће односе.

Тај пут ће, каже, бити спас и за Прокупље, сиромашне општине у том крају Србије, у које инвеститори неће да дођу, ако нема пута.

"Сада градимо 5,5 километара, а укупно ће бити 33 километара до Плочника. Вредност је 225 милиона, а ЕУ плаћа 41 милион. То су за нас велики новци. Морамо да доведемо инвеститоре, гас, да решимо проблеме, да људи могу да опстану на својим огњиштима", рекао је Вучић.

Захвалио је председници ЕК за долазак у Ниш, који, каже, постаје много важан за Србију, јер је центар путева ка Софији, Скопљу, Приштини.

"Ниш постаје стециште аутопутева, балканска раскрсница, средиште свих балканских коридора. Још много морамо да уложимо у Ниш. Не бисмо могли без ваше помоћи. Хвала што сте дошли, то људима овде много значи", рекао је Вучић.

Председник је најавио и да се ускоро очекује потписвање за модернизацију прву деоницу пруге Београд - Ниш, од 243 км, од којих 230 километара Србија ради са ЕК.

"То је вредно око 1,8 милијарди евра, а добијамо огромна бесповратна финансијска средства од ЕУ. Путоваћемо од центра Београда до центра Ниша за 2.15. Нема тих кола која могу да измере толико", рекао је Вучић.

Додао је да се тиме чува и животна средина, Србија постаје део европске зелене агенде, води се рачуна о томе шта грађани удишу, да имају бољи квалитет ваздуха, воде.

"Ова ваша посета је историјска, велика и важна ствар", рекао је Вучић.

Аутор:
Пошаљите коментар
Лајен: Важно пронаћи одрживо пријатељско решење

Лајен: Важно пронаћи одрживо пријатељско решење

30.09.2021. 12:18 12:21
Вучић и Лајен означили почетак радова на прузи Ниш-Брестовац

Вучић и Лајен означили почетак радова на прузи Ниш-Брестовац

30.09.2021. 11:18 11:21