light rain
6°C
24.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0614
usd
108.3501
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

За убиство пријатеља 11 година затвора

24.08.2021. 12:51 12:52
Пише:
Фото: Приватна архива

Павле Х. (68) из Оџака, који се терети да је 19. маја прошле године ножем усмртио пријатеља Зорана Томића (60), неправоснажно је осуђен на 11 година затвора, сазнаје “Дневник”.

Он је првостепеном пресудом Вишег суда у Сомбору оглашен кривим због кривичног дела убиство и кривичног дела угрожавање сигурности и изречена му је јединствена казна затвора у трајању од 11 године са урачунавањем времена проведених у притвору, почев од 19. маја прошле године, па до упућивања на издржавање казне затвора. Истом пресудом Вишег суда у Сомбору, изречена му је мера безбедности обавезног лечења од алкохола.

- Решењем претресног већа Вишег суда у Сомбору од 9. јула притвор је према окривљеном Х. П. продужен до упућувања окривљеног у установу за издржавање казне, а најдуже док не истекне време трајања казне изречене пресудом Вишег суда у Сомбору. Притвор је продужен због постојања особитих околности које указују да би окривљени уколико би се нашао на слободи могао поновити кривично дело за које је у конкретном случају неправоснажно осуђен. Списи предмета се налазе у Апелационом суду у Новом Саду ради одлучивања поводом изјављених жалби против наведене првостепене пресуде Вишег суда у Сомбору - потврдила је за “Дневник” портпарол сомборског Вишег суда Манела Оперта Подунавац.

Подсетимо, против Павла Х. је подигнута оптужница Вишег јавног тужиоца у Сомбору од 14. октобра прошле године због оправдане сумње да је извршио кривично дело убиство. Оптужница је потврђена правоснажним решењем ванпретресно веће Вишег суда у Сомбору од 2. новембра прошле године, а припремно рочиште, у овом предмету, одржано је 21. јануара ове године.

Стравичан злочин догодио се 19. маја прошле године око 20 часова у Оџацима, у Кнез Михаиловој улици, у кући у којој је покојни Зоран Томић становао. Према речима комшија, Томић и Павле Х. су се кобне вечери дружили и пили алкохол, да би у једном тренутку дошло до свађе, након чега је Павле зграбио нож и насрнуо на пријатеља.


Често пили заједно?

Житељи Оџака, дан након стравичног злочина, испричали су за “Дневник” да су покојни Зоран Томић и Павле Х, неколико месеци пре трагедије, често пили заједно. У алкохолисаном стању су, како кажу, умели и да се посвађају, побију, а потом и помире.

- Зоран је био познат као човек који је често тражио помоћ за лечење, јер је био психички болесник, али није био насилан. Живео је сам у једној соби без струје и воде - испричао је за “Дневник” један од комшија и додао да је, за разлику од Зорана, Павле био проблематичан. Волео је да попије и готово свакодневно је био у алкохолисаном стању. Већину времена проводио је на улици, где је фактички и живео. Нико није знао да каже да ли има породицу и дом, а према речима житеља Оџака, он је вишеструко осуђивано лице.


До ескалације сукоба дошло је у дворишту, када је Павле, највероватније, задао смртоносан ударац Зорану, након чега је несрећни човек преминуо.

Како нам је дан након трагедије испричала комшиница Душанка Ч, која станује у дворишном стану иза куће у којој је живео страдали, негде између 20 и 21 час чула се галама и вика. Када је изашла у двориште, угледала је Зорана и Палику, како зову Павла, како се туку.

- Претпостављам да су се Зоки и Палика посвађали у кући, а онда наставили свађу у ајнфорту – испричала је дан након немилог догађаја Душанка и додала да је Павле био прилично агресиван. – Палика је у руци држао нож. Без размишљања сам потрчала ка њима, а пријатељица Марија, која је била код мене на кафи, позвала је полицију. Умешала сам се и покушала да их раздвојим. Ударила сам Палику у руку и избила му нож, али га је он поново дохватио. Док су се њих двојица рвали, покушала сам да станем на руку у којој је Палика држао нож и некако сам успела, још једном, да му га избијем. Не знам када и како је убо Зорана, јер нигде није било крви. Зоки је лежао на земљи, а ја сам покушавала да му помогнем. Окренула сам га на страну, дала му воде… Дошли су Хитна помоћ и полиција, али Зокију није било спаса – рекла је тада за наш лист видно потресена комшиница страдалог Томића.

Павле Х. је ухапшен одмах након злочина и од тада се налази иза решетака.

Д. Николић

Аутор:
Пошаљите коментар