clear sky
6°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У Кикинди рођен Омладински дувачки оркестар Србије

21.08.2021. 10:37 10:41
Пише:
Фото: Град Кикинда

КИКИНДА: Културно лето у граду на северу Баната освежио је камп младих музичара којим је формиран Омладински дувачки оркестар Србије.

Лепу причу музичари су на завршетку кампа заокружили наступом пред публиком на платоу испред Градске куће у Кикинди, у оквиру манифестације „Кикиндско лето”.

Чланови Омладинског дувачког оркестра Србије постали су ученици основних и средњих музичких школа, али и студенти, професори и љубитељи музике, који су у Кикинду стигли из 15 градова Србије. Међу 40 чланова оркестра је и Горан Гојевић из Торонта.

Иницијатор да Србија добије јединствен музички оркестар, потекла је од Алберта Нађа из Кикинде, а уобличена је током музичког кампа протеклих недељу дана у Културном центру Кикинде. У овој летњој музичкој причи из Кикинде, Алберт Нађ је у улози техничког и организационог директора Омладинског дувачког оркестра Србије.

- Вежбали смо и лепо се дружили од понедељка, а до овог концерта одрадили укупно пет проба. То нам је било довољно да поставимо репертоар на ком је 16 композиција. После наступа у Кикинди представљамо се на Међународном фестивалу дувачких оркестара, у мађарском граду Макоу - каже Алберт Нађ.

Кикинду у овом оркестру представљају тројица музичара на удараљкама. То су Милош Ковачић, Урош Силашки и Давид Цвијан.

Част да члановима Омладинског дувачког оркестра Србије, под управом диригента Бориса Матијевића, пожели још пуно успешних наступа и да отвори њихов премијерни наступ, припала је Младену Богдану, председнику Скупштине града Кикинде. Према његовим речима, за само неколико дана проведених у Кикинди, препознајући исту страст према музици, ови музичари су припремили сјајан програм.

- Јако ми је драго што могу да видим оволики број људи. То значи да „Кикиндско лето” има шта да понуди и да водимо рачуна о различитим укусима. Имаћемо још пуно занимљивих програма, али је заиста сјајно што је иницијатива Алберта Нађа преточена у овај сјајан оркестар - констатовао је Богдан.

Пројекат реализован у Кикикинди подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Кикинда. Полазнике кампа у Културном центру је уочи концерта посетио градоначелник Кикинде Никола Лукач, истакавши да је ово одличан начин да се промовишу дувачки инструменти, али и да се окупе млади људи.

Први пут у Србији организован је камп за музичаре од 12 до 30 година, с циљем да се популаризују дувачки оркестри и увежба програм који може да се изводи у земљи  и иностранству

- Идеја за формирање Омладинског дувачког оркестра Србије потекла је из Кикинде. Сигуран сам да ће камп, у наредним годинама, бити још масовнији и постати традиција, а овакве идеје и иницијативе увек ће имати подршку локалне самоуправе - нагласио је Лукач. Руководилац Омладинског дувачког оркестра Србије Алберт Нађ, уверава да и музичари желе да овај камп постане традиционалан.

- Први пут у Србији, организован је овакав камп. Окупили смо музичаре од 12 до 30 година, који су дошли из градова широм наше земље. Циљ нам је да популаризујемо дувачке оркестре и привучемо младе, па да имамо 100 чланова у оркестру. Идеја је да увежбамо програм који ћемо моћи да изводимо у свим градовима у Србији. Позив је већ стигао из Мађарске, из Макоа одакле су нам позив упутили организатори Међународног фестивала дувачких оркестара - каже Нађ.

Руководилац Музичког центра из Панчева Бојан Матијевић, који се латио улоге диригента, такође је радо подржао идеју о формирању Омладинског дувачког оркестра Србије. Матијевић указује да је састав полазника кампа и новоформираног оркестра хетероген, од ученика основних школа, до оних са завршеним факултетом, али да су се сви добро увежбали и уклопили за заједнички наступ.    

М. Митровић

Пројекат „Правовремено у Кикинди“ реализује „Марконс маркетинг компани”, а суфинансира Град Кикинда. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

Аутор:
Пошаљите коментар