few clouds
7°C
26.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0652
usd
108.1434
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Школе спремне за ђаке, али се чека одлука кризног штаба

16.08.2021. 15:09 15:09
Пише:
Фото: pixabay.com, ilustracija

БЕОГРАД: Министарство просвете чека одлуку Кризног штаба како ће бити организована настава од 1. септембра, речено је Танјугу у ресорном Министарству, а директори београдских школа кажу да су спремни за нормалан почетак школске године, али и за моделе наставе које диктира епидемиолошка ситуација.

Челници школа очекују да ће о свему више знати у петак и апелују на родитеље и ђаке да сачекају реч Кризног штаба који ће донети препоруку у најбољем интересу свих.

До сада су, како кажу, од ресорног Министарства једино добили закључак по којем школе треба да поступају, односно да снажно делују на промовисању значаја вакцинације, како би се и ученици вакцинисали.

Директорка ОШ Марко Орешковић Гордана Радојевић каже за Танјуг да се школа припрема за редовно и нормално стање.

"Надамо се да ће сви ђаци 1. септмбра доћи у школу и да ће ситуација што се тиче короне бити мирна и да ћемо почети као и свих ранијих година", рекла је директорка те новобеградске ОШ.

Оперативни план рада ће, каже, бити спреман и за комбиновани модел као прошле године али као и сваке године очекују од Министарства просвете и Школске урпаве упутство на основу кога се опходе и приремају за 1. септембар.

Додала је и да је опремање и чишћење школе у току и да је захваљујући Општини и Градском секретаријату током лета санирана канализациона мрежа и обављена јавна набавка за реконструкцију крова.

Директор Земунске гимназије Милош Бјелановић за Танјуг каже да се спремају за наставу као да је нормлана ситауција.

"Планирамо да кренемо нормално са интераквином наставом професори и ђаци у учионици, а од тога како ће се развијати комплетна ситауција са ковидом, шта ће рећи Кризни штаб, какве ће препоруке дати Министарство, зависи да ли ћемо радити измене у односу на планирано", рекао је Бјелановић.

Овог тренутка се спремамо као да је све нормално, нагласио је директор једне од две најстарије гимназије у Београду, а која ће након реконструкције и опремања, од септембра бити и најмодернија школа на Балкану.

"Он лајн настава показала је да је то нужно зло, да може да функционише и функционише, али су се сви зажелели редовне наставе", рекао је Бјелановић и додао да је сигуран да родитељи једва чекају да деца крену нормално на наставу, јер је исход свега онога што треба да понесу након завршетка школе далеко квалитетнији ако је настава интерактивна.

Директор ОШ "Лазар Саватић" Горан Петровић за Танјуг каже да су спремни на све варијанте наставе од оне пре короне до времена које су спровођене због епидемије.

"Свака школа се спрема као да није било короне да кренемо у пуном капацитету. Свесни смо ситуације, бројки и могућности да кренемо као што смо завршили прошлу годину. Чекамо допис Министарства просвете и одлуку кризног штаба да би по њему поступили", рекао је Петровић.

Додао је да ће ускоро бити и седнице наставничких већа и да ће се поступати по препорукама Министарства.

Видећемо како ће бити, рекао је он и додао да зна очекивања родитеља.

Спремни смо да кренемо најнормалније на наставу, остаће прописи, дезобаријере, држање дистанце, поштовање хигијенских мера, без угрожавања слободе кретања, игре и заједништва деце.

Петровић подсећа да морамо слушати струку, прописане мере, и наглашава да не могу без упутстава Министарства.

"Све варијанте наставе су реалне, а да ли ће бити и подваријатни мора да каже Министарсво", рекао је директор једне од најпрестижнијих београдских основних школа и додао да без обзира на очекивања родитеља нико не може рећи све ће бити као што је било.

Нагласио је да ће се у заједништву са родитељима, у доброј организацији, уз поштовање мера, радити да се стари степен образовања очува и да се додатно унапреди.

Све је релано и све варијанте и праћење ситуације, подсетио да су сви уценициима имали блажу клиничку слику, те да је важно имати на уму да школе никада нису биле место трансмисије и жариште епидемије.

Изразио је очекивање да ће та земунска школа која има 30 одељења, моћи да функционише у једној смени, али и да ће родитељима и деци бити на располагању и целодненва настава и продужени боравак до пет сати.

Аутор:
Пошаљите коментар