clear sky
17°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Тиодоровић: Епидемиолошка ситуација тешка, спас у вакцинацији

30.03.2021. 22:35 23:29
Пише:
Фото: Youtube Printscreen

БЕОГРАД: Епидемиолошка ситуација у земљи није добра, а једини излаз је у вакцинацији.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да је ситуација таква, јер мере нису примењене предвиђеним интензитетом и није било довољно контроле.



Према његовим речима, у последње време контрола је била боља, а посебно је похвалио Београд у спровођењу контрола епидемиолошких мера.



Као додатни разлог за тешку епидемиолошку ситуацију види то што су се грађани, пошто је почела вакцинација, опустили и постали сигурни, што није добро.



"Немамо још потпуну вакцинацију до 3,5 милиона људи потребну за колективни имунитет", казао је Тиодоровић.



Трећи разлог је британски сој, додаје, указујући да наше лабораторије указују да је он доминантан у 50 до 80 одсто узорака.



Тај сој, додаје, управо је узрок што се свуда у Европи земље, уочи католичког Ускрса закључавају.



Такође је констатовао да тренутна ситуацију у Нишу није добра, али и истакао да га чуди ситуација у Краљеву, prеthodno у Врању.



"Локалне средине морају да схвате да је и њихова обавеза да спроводе мере, а не само да чекају Кризни штаб", подвукао је он.



Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да главни град, пошто има највише становника, природно има и највећи број оболелих.



Он тврди да вакцинација даје резултате.



"Да нисмо имали вакцинацију и ревакцинацију ситуација била би гора", подвукао је Весић рекавши да је поносан што је 31 одсто Београђана вакцинисано, а 20,7 одсто ревакцинисано.



"Ако наставимо овим путем можемо доћи у ситуацију да заједно са онима који су прележали корону дођемо до колективног имунитета", рекао је он.



Весић је подвукао да је вакцинација једини пут да изађемо из кризе.



"Или ћемо се сви заразити или вакцинисати. Боље да се вакцинишемо када смо већ захваљујући председнику Александру Вучићу једна од ретких земаља која има вакцине", уверен је он.



Декан Медицинског факултета у Крагујевцу Владимир Јаковљевић указао је да је у том граду "напето", али указује да још има резервних положаја за отварање ковид центара.



Рекао је да је од увођења мера број оболелих константан.

Без отварања ресторана, можда баште

„О отварању ресторана не можемо да говоримо у овој ситуацији, евентуално о отварању башти на отвореном, али и то не пре него што прође још неколико дана”, изјавио је Тиодоровић.



“Тек следеће недеље можемо говорити о томе, ако се стварно цифре промене, ако буду далеко мање, да ће се евентуално размишљати о малим скуповима, али не о свадбама од 200, 300, 500 људи", рекао је Тиодоровић за РТС.



Заменик градоначелника Горан Весић рекао је да ће сутра имати састанак са представницима ивент индустрије, а уз консултације с Градским заводом за јавно здравље, како би се сачинио предлог мера о томе на који начин би могли да се организују мањи догађаји.

Наше мере су реципрочне

Тиодоровић је упозорио да наши грађани из дијаспоре који ће наредних дана доћи у земљу представљају потенцијалну опасност и додао да су мере које су уведене реципрочне.



Тиодоровић је у емисији "Упитник" на јавном сервису рекао да су епидемиолози у Србији скретали пажњу на опасност од доласка наших грађана из иностранства, али је додао да неће доћи тако велики број као пре годину дана.



Рекао је да ће добар део доћи и да се вакцинише код нас, јер тамо где живе и раде нема довољно вакцина.



Он је казао да једино што може да се уради, јер се својим грађанима не може забранити улазак у Србију, јесте примена уведених мера.



"А то значи да морају да се евидентирају. Треба да имају негативан ПЦР тест, а ко га нема мора у изолацију док га не уради код нас. Од тога су изузети они који имају потврду о потпуној вакцинацији, али код нас", рекао је Тиодоровић.



Он је указао да је одлука о томе да се призна само потврда о вакцинацији издата у Србији у суштини реципрочна мера.



"Тако је сада и мењаћемо то када се реципрочно исто буде десило у ЕУ", рекао је Тиодоровић.



Он је казао да се нада да ће одлука Грчке да призна све вакцине у Србији деловати стимулативно на остатак ЕУ.



"Сви смо заједно у истом проблему и наш став треба да буде јединствен", поручује Тиодоровић.



Заменик градоначелника Београда Горан Весић изразио је уверење да ће веома ЕУ променити став у вези с признавањем бакцинације само препаратима које је одобрила Европска агенција за лекове.



Весић је захвалио медицинском делу Кризног штаба што је имао разумевања за привреду и што су омогуцили да Србија има блаже мере.



"Морамо да штитимо и здравље и економију. Ми имамо вакцине. Србија је у бољој ситуацији од Немачке, Аустрије, Италије када је реч о вакцинацији и броју заражених на хиљаду становника. Зато имамо блаже мере", објаснио је.



Весић је указао да је потребно да привреда ради, јер она мора да финансира здравство, те је изразио наду да ће кроз убрзану вакцинацију Србија доћи у ситуацију да мере иду ка попуштању.



Подсетио је да је Београд 2019. бележио 2,6 милиона ноћења туриста, а да је прошле године било 928.000 ноћења, што је за 1,7 милиона мање.



"А ако узмете у обзир да туриста потроши 150 евра дневно онда смо изгубили 266 милиона евра само у Београду", рекао је Весић.

Тиодоровић: Нова процена у четвртак, нисам оптимиста

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић изјавио је да су данас одржане консултације, на којима је одлучено да се за сада ништа не мења, а да се нова процена изврши у четвртак,



“Имали смо консултације. Лажна је та дилема ''или или'', већ и здравство и економија. Али, сада морамо дати предност здравсву, јер имамо велики број позитивних, пацијената на респиратору”, рекао је Тиодоровић,



Он је истакао да је став медицинског дела Кризног штаба да врло опрезно треба приступати попуштању мера.



На питање да ли ће до краја недеље може очекивати да дође до попуштања мера, он је рекао да би сачекао са тим одговором, да није велики оптимиста, али и да очекује да, ипак, до краја недеље, ситуација буде боља и да дође до заравњења, које се види у Београду, па и Војводини.



“По подацима које имамо за Београд, Војводину, а могао бих томе да додам истичну Србију, која делује мирније, док централна Србија има мало већи проблем”, рекао је Тиодоровић за РТС.

Аутор:
Пошаљите коментар