Угоститељи: Уз поштовање мера радно време до 22 сата
БЕОГРАД: Угоститељи подржавају иницијативу заменика градоначелника Горана Весића да им се омогући рад до 22 сата.
Од почетка пандемије запослени у угоститељству су поднели највећи терет борбе против ширења заразе ковид-19, исцрпљујући готове све људске, организационе и финансијске ресурсе, наводи члан Управног одбора Пословног удружења хотелско угоститељске привреде - ХОРЕС Игор Ратковић.
Како пише у саопштењу, угоститељи се залажу да својим примером поштовања мера и организације рада сведу могућност за ширење заразе у угоститељским објетима на минимум.
“Свесно смо мењали моделе пословања прилагођавајући се околностима. Ипак, тренутно потпуно затварање угоститељских објеката постало је неподношљиво са становишта одрживости вођења посла, бриге о запосленима и, не мање важно, о менталном стању друштва".
Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић саопштила је да ће запослени у угоститељско-туристичком сектору имати приоритет приликом спровођења процеса имунизације на ковид-19.
Матић је после данашњег састанка са директором ХОРЕС-а Георги Геновим, оценила да ће приоритетна имунизација допринети неопходној здравственој заштити запослених и гостију, али и ублажавању рестриктивних мера у наредном периоду као и укупном јачању поверења у сектор, што би допринело његовом бржем опоравку, саопштено је из ресорног министарства.
Апелујем на запослене у угоститељско-туристичкој привреди да искористе ову могућност и пријаве се на порталу е-Управе за вакцинацију после чега ће приоритетно добити термин за вакцинацију, поручила је министарка Матић.
Она је додала да ће вакцинација значити додатну заштиту грађана од пандемије коронавируса, као и подршку угоститељско-туристичком сектору који је посебно економски угрожен услед пандемије.
Такође, напомињу да су свесни да ову ситуацију можемо да превазиђемо само заједнички и то тако што ће угоститељи и гости ресторана, кафића и хотела поштовати препоруке Светске здравствене организације и надлежних институција Србије.
Из тог разлога снажно подржавамо иницијативу коју је заменик градоначелника Горан Весић покренуо да се омогући рад угоститељима до 22 сата, навео је Ратковић.
Заменик градоначелника Горан Весић рекао је раније данас да није требало затварати ресторане и кафиће јер не постоји ни епидемиолошко нити економско оправдање за то.
Приче да ће кафићи радити само до 14 сати су глупости и боље да не раде уопште, јер сви знамо да се главни промет у њима дешава после 17 часова. Друго, питање је колико њих ће уопште желети да се отвори. Морамо да радимо, и то не до 20 него до 22 часа, уз стриктно поштовање мера, истакао је Весић.