light rain
11°C
17.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0114
usd
107.4386
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Опет одложено суђење за покушај убиства сада покојног новосадског адвоката

26.01.2021. 09:47 09:49
Пише:
Фото: Суд у Новом Саду фото: Дневник.рс

Наставак суђења за покушај тешког убиства новосадског адвоката Бранислава Травице у јануару претпрошле године, који је током поступка преминуо, одложен је јуче по који пут заредом, а сада јер је бранилац окривљеног тражио изузеће поступајућег заменика Вишег јавног тужиоца, као и Вишег јавног тужиоца у Новом Саду.  

Председник великог већа судија, Срђан Савић  упитао је јуче браниоца окривљеног да ли је било неопходно да свој захтев за изузеће поднесе тридесетак минута пред рочиште, јер се на тај начин троше паре на поступак и време, а адвокат Велимир Којић из Зрењанина је одговорио да је тако морао да поступи.

Он је тражио и пуштање свог брањеника из притвора, али о томе се у новонасталој ситуацији није одлучивало.     

На јучерашње рочиште приступило је велико веће, заступник оптужног акта, пуномоћник оштећених, судски вештаци, сведок, публика, новинари, окривљени којег су привели из притвора... Пуномоћник оштећених адвокат Владимир Бељански је  напоменуо да му ова ситуација, пошто се, како је казао, не види први пут, личи на одугвлачење поступка и замолио председника већа да убудуће овакве ситуације померања претреса на даља поступања - не толерише.

Наредно рочиште заказано је за 19. фебруар, први слободан термин који је прихватљив бројним учесницима у поступку.     

Иначе,  овај адвокат је већ тражио изузећа, лане, крајем септембра поступајућег већа с предсадавајућим, али и председника Вишег суда.  О том захтеву је потом одлучио негативно први човек Апелационог суда.

Разлози за изузеће нису били потпуно исти као они из фебруара те године, када је оно тражено за исте особа, које је такође затим одбијено. Тада је бранилац окривљеног Ранка Безара, адвокат из Зрењанина Велимир Којић, предао поменути захтев 15 минута пре почетка главног претреса. Председник судског већа судија Срђан Савић направио је паузу од око сат времена и публика је напустила велику салу новосадске Палате правде,  да би се веће и тужилаштво упознало с образложењем одбране, које је сачињено на шест страна текста и прилозима фотокопија на девет страна.        Иначе, окривљени Ранко Безар је на отварању главног претреса оспоравао оптужницу, док је оштећени навео, одмах после његове одбране, да је оптужени изнео низ неистина у доказном поступку.

По оптужници, 26. јануара 2019. године, око 14.20 сати у насељу на подручју Сремске Каменице у којем оштећени има викендицу, окривљени је у средње алкохолисаном стању, кад му је способност да схвати значај свога дела и да управља својим поступцима била смањена, али не до битног степена, покушао пиштољем да лиши живота Бранислава Травицу, за кога је напоменуто да као адвокат обавља посао од јавног значаја пред судским и другим јавним органима.      

Пришао му је и у њега уперио пиштољ, повукао је обарач, али пошто у цеви није било метка, он није опалио. Потом је покушао да га репетира и тако стави метак у цев, али га је тог тренутка оштећени спречио у томе тако што је отргнуо поменуто оружје. Он је успео да савлада нападача. Окривљени је у више наврата упутио претње, попут ’Убићу те’, ’Ти си адвокат мафије’, чиме је извршио кривично дело тешког убиства у покушају”, наводи се у оптужном акту који заступа заменик вишег јавног тужиоца Слободан Јосимовић.       

У оптужници се додаје да је окривљени истог дана неовлашћено држао пушку – карабин, чије поседовање није дозвољено, као и већу количину муниције па је и због тога окривљан за одговарајуће кривично дело. 

Адвокат Бранислав Травица преминуо је у Новом Саду изненада 11. октобра.    

М. Вујачић

Аутор:
Пошаљите коментар