clear sky
25°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Муке становника Глине и Петриње

30.12.2020. 14:53 15:30
Пише:
Извор: Tanjug

ЗАГРЕБ: Хрвоје Виднић је имао 200 година стару кућу у Петрњи која се срушила, мајку је извукао повређену, а и он и породица Дујмовић која је ноћ провела поред ватре, су захвалне на свој помоћи коју су добили.

"Не могу да спавам. Превелик је адреналин. За секунду сам избегао смрт. Када је земљотрес почео, кренуо сам ван. Већ је пала једна греда коју сам покушао да пређем, али сам склизнуо и скотрљао се под сто. Исти трен се на сто се сручио плафон. Да нисам пао...", прича потрешено Хрвоје Виднић (49) за портал 24сата.хр.

Он је рекао да се његова мајка налазила у удаљеној просторији, да је чуо како виче, али да није могао да се пробије кроз кућу до ње.

"Отишао сам са друге стране. Извукао сам је и крварила је из главе. Нисмо имали воде да је оперем, прву помоћ, нисам имао ништа. Ускоро су стигле комшије и једна медицинска сестра, на срећу мајка је била лакше повређена", прича Хрвоје.

Мајку су одвезли у Карловац, а он је остао, кренуо је сам да рашчишћава, али није ишло, међутим, пристигла је помоћ.

С обзиром да је колекционар аутића, већ су му најавили и пријатељи колекционари да долазе да помогну.


Милановић: Пострадало је сиромашно подручје Хрватске

ЗАГРЕБ Председник Зоран Милановић, који је обилазио подручје Хрватске разорено земљотресом, у Мајском Пољу је изјавио саучешће породицама погинулих том селу.

"Држава већ помаже, ради све што може, али ја нисам председник владе. Људи, грађани су очајни и преплашени. Људи у Петрињи су јуче били и бесни због осећаја да су остављени и заборављени", рекао је Милановић, пренели су хрватски медији.

Додао је да је пострадало подручје увек било сиромашно, али у поређењу са неким крајевима у бившој држави и не тако "јако сиромашно".

"А сад говорити да је одговорна ова или она влада јер се срушила кућа... Сад сам дошао из Страшника где се кућа једне старе жене срушила као кућа од карата... Скоро је погинула", рекао је Милановић.


"Невероватно је то срце људи који су дошли да помогну. Па како ја да одем кад они долазе? Ја ћу спавати у ауту. Ако будем могао заспати. Иако другу ноћ не спавам, бојим се да је адреналин прејак. И страх ме само хоцу ли имати довољно бензина за грејање", каже Хрвоје.

Нешто више од 20 километара од Хрвоја, у Глини је седам породица проживљавало исту драму.

Контактирали су портал да седе око ватре на улици, да их нико није посетио, да су гладни, да немају воде, да нису добили никакву помоћ.

То се догодило очигледно не намерно, јер чим су рекли адресу у Црвеном крсту, истог секунда су рекли да шаљу возило.

Када су дошли до њих, возило је већ стигло.

"Ово је био ужас. Пала нам је кухиња, све је у кући срушено. Бојимо се да уђемо. Водоводна цев је пукла у целој улици. Само се надам да ће статичари доћи. Верујем Влади и Европској унији да нас неће оставити на цедилу. Заиста верујем", рекла је Ружа. Јутро, након што их је продрмао још један потрес, дочекали су поред ватре, али каже да стиже помоћ.

Црвени крст их је обезбедио ћебадима и најавио да могу да преспавају у прихватном центру, звали су их и рекли да градевински инжењери долазе да процене куће, а целој улици јављају се људи да помогну.

Заменица градоначелника Глине сломила се пред камерама

ГЛИНА: Заменица градоначелника Глине Бранка Бакшић Митић, расплакала се пред камерама загребачког портала Индекс.

"Људи су за два минута остали без свега. Нема струје, људи су имали пуне фрижидере, сад више немају ништа...", рекла је видно потресена Бранка Бакшић Митић.

Глини су потребни контејнери, јер ће обнова потрајати, казала је.

“Сви ти људи имају домаће животиње, ови имају седам крава, они живе од њих, то је њихова егзистенција. И пре се ту тешко живело, пре рата је било богато село, имало је јавну расвету. Сад нема ништа, као да улазите у зону сумрака," рекла је Бакшић Митић.

Истакла је да им се јавило много људи који нуде помоћ, а из Пореча им стиже 10 контејнера и из Загреба четири.

Прво село које ће добити контејнере су Мајске Пољане, најавила је заменица градоначелника.

Хрватски градови се одричу славља, шаљу помоћ угроженима

ЗАГРЕБ: Катастрофалан земљотрес који је погодио Сисачко-мославачку жупанију мобилисао је 20-ак хрватских градова који отказују новогодишње програме и ватромете како би послали новац за санирање штете и почетак обнове.

Дубровник, Сплит, Шибеник и Задар први су јуче објавили да отказују планиране новогодишње програме и одмах уплаћују по 150.000 куна за помоћ Петрињи, а њихов пример следе и други хрватски градови, објавио је данас портал градоначелник.хр, пренела је Хина.

Градови организују прикупљање хуманитарне помоћи и смештај за страдале породице, али шаљу и новац за почетак обнове.

Највећи износ досад, пола милиона куна, одлучили су да издвоје у Самобору.

Конкретно, граду Петрињи помоћи ће се са 200.000 куна, а Сиску и Глини са по 150.000, а помоћ ће бити уплаћена током данашњег дана.

Ђаково и Ријека одмах су донели одлуку и већ уплатили по 200.000 куна, а Осијек ће донирати 100.000 куна.

Из резерви је 100.000 куна издвојио и Град Метковић, те су јутрос уплатили 70.000 куна за Петрињу и 30.000 куна Глини.

Исти износ, 150.000 куна донираће и Град Бакар и Индустријска зона Бакар.

Град Кастав најавио је да ће земљотресом погођеним подручјима помоћи са 75.000 куна из резерве, а Бјеловар и Доња Стубица по 50.000 куна.

Исти износ, 50.000 куна, донираће и Град Златар и то 20.000 куна за Петрињу, те по 15.000 куна за Сисак и Глину.

Пожега ће, такође, помоћи са 50.000 куна, а градоначелник Дарко Пуљашић најављује да ће се градски одборници ХДЗ-а одрећи две одборничке накнаде у корист страдалих које ће, такође, бити придодате и уплаћене за помоћ.

Трогир је одлучио да откаже новогодишњи ватромет и за помоћ Петрињи, Сиску и Глини уплатити 70.000 куна, а исто ће урадити и у Валпову, Супетру и Врбовцу.

Финансијску помоћ најавили су и из Белог Манастира.

Аутор:
Пошаљите коментар
Подручје Петриње за четири сата погодило 16 јачих потреса

Подручје Петриње за четири сата погодило 16 јачих потреса

29.12.2020. 22:09 23:31
У Петрињи драматично, за сада двоје погинулих у земљотресу

У Петрињи драматично, за сада двоје погинулих у земљотресу

29.12.2020. 12:58 17:18
Пуповац: Двоје Срба међу жртвама земљотреса

Пуповац: Двоје Срба међу жртвама земљотреса

29.12.2020. 23:03 23:31