overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Изузетни приходи градске касе, настављају се инвестиције 

28.11.2020. 10:05 10:07
Пише:
Извор: I. Ramić

НОВИ САД: Скупштина града на јучерашњој седници је, између осталог, усвојила деветомесечни извештај о извршењу буџета, затим низ урбанистичких докумената, неколико одлука из области социјалне заштите у вези са стамбеном подршком, што је учињено једногласно, а организација градских управа усклађена је с новим изменама закона.

Углавном већином гласова, новосадски парламент је потврдио и одлуку да се ЈГСП „Нови Сад” задужи око милијарду динара да би вратио скупље кредите, те одлуку о пројекту „Нови Сад – град младих, Србија – земља младих”, а потврдио је и Предлог новог састава Градског штаба за ванредне ситуације.

Пре почетка седнице, заменик градоначелника Милан Ђурић на конференцији за новинаре истакао је да извештај о стању градске касе показује да су у околностима епидемије ковида-19 приходи планирани за првих девет месеци оставрени готово потпуно.

Подаци о приходној страни буџета охрабрују и потврђују каква је пословна клима у Новом Саду и каква је финансијска дисциплина наших суграђана, навео је том приликом Ђурић.

Како је додао, Новосађани су се и у овом, и за нас тешком периоду, показали као одговорни грађани и он им је захвалан на томе.

Такође, указао је, значајно је да је у првих девет месеци Град имао повећање прихода од пореза на зараде.

То је директни показатељ колико је побољшана инвестициона клима у Новом Саду. Закључно с крајем септембра имамо 7.500 више запослених у приватном сектору.

Он је истакао да градска власт није одустала ни од једне инвестиције, те да је наставила политику улагања у град и приградска насеља. Ђурић је побројао низ инвестиција започетих и завршених током првих девет месеци ове године, међу којима и продужетак Булевара Јована Дучића, реконструкцију Улице Марка Миљанова, асфалтирање улица на Сајлову, пречистач отпадних вода у Бегечу и друге.  Усвајање измена и допуна Плана генералне регулације Футога, конкретно насеља Бангладеш, омогућиће изградњу типског насеља с 94 породичне куће. У том насељу тренутно живи ромска популација у прилично нехуманим условима, а на тај начин ћемо први пут успети да збринемо око 300 наших суграђана, напоменуо је Милан Ђурић.

Како је указао, Предлогом одлуке о изградњи прихватилишта за одрасла и стара лица у Футогу биће проширени капацитети те установе на 120 корисника, а изразио је наду и да ће бити укинута листа чекања за смештај пензионера у домове. 

Настављамо активност коју смо започели Европском престоницом младих 2019, те је пред одборницима одлука у виду новог пројекта „Нови Сад – град младих, Србија – земља младих”. Суштина је да пружањем подршке омладинском раду и активизму наставимо да подстичемо младе да се активно укључе у друштвени и културни живот града и да овде планирају своју будућност, закључио је заменик градоначелника Милан Ђурић.

За Роберта Колара из Лиге социјалдемократа Војводине, коалиционог партнера СНС-а у Новом Саду, град бележи одличне приходе и завидну релаизацију буџета, али је посебно поздравио урбанистички план за Универзитетски парк, чиме се, по њему, започиње озелењавање града и у шта ће се његова странка свесрдно укључити.

С друге стране, Ђурађ Јакшић из СРС-а критиковао је извештај о приходима и трошковима градске касе, уз напомену да је 2020. година „још једна протраћена година у низу, без великих и кључних инвестиција”. Јакшић је нагласио да је за првих девет месеци потрошена тек половина buyеta, што ће, по њему, довести до „огромног суфицита, без дилеме”. Шеф једне од две опозицоне одборничке групе у Скупштини града оштро се успротивио и задуживању ЈГСП-а за 9,3 милиона евра, чиме се обавезе ГРАС-а пењу на 20 милиона евра.

И током самог заседања највише полемике водило се о buyеtu и ЈГСП-у „Нови Сад”, где су радикали критиковали, а намере Градског већа браниле већнице Адријана Месаровића и Мира Раденовић, прва у домену финансија, а друга у домену располагања градском имовином. Сажето, градске власти задовољне су приходима, али и до сада урађеним инвестицијама, с обзиром на околности. Што се тиче ГРАС-а, неповољни краткорочни кредит замењен је јефтинијим дугорочним, што би требало да омогући да ЈГСП „Нови Сад”, као епидемијом најтеже погођено градско предузеће, преброди наредне две године и да почне да послује с бољим успехом.

Скупштина града је до краја заседања потврдила и расписивање јавног конкурса за директора СПЦ „Војводина”.

С. Кр.

Аутор:
Пошаљите коментар
Седница Скупштине града: Извршење буџета, кредит за ЈГСП...

Седница Скупштине града: Извршење буџета, кредит за ЈГСП...

27.11.2020. 08:31 08:34