overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕУ издваја 14,2 млн евра за социјално становање у Србији

23.11.2020. 10:01 10:09
Пише:
Извор: Tanjug (Vladimir Džuverović)

"ЕУ је највећи донатор у Србији у свим областима, а посебно у социјалној инклузији. Само у последњих пет година, ЕУ је донирала и уложила више од 115 милиона евра за побољшање животног стандарда најугроженијих", каже Сем Фабрици

БЕОГРАД: Европска унија и Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у оквиру програма "Подршка ЕУ социјалном становању и активној инклузији" објављују јавни позив за локалне самоуправе за подношење предлога пројеката социјалног становања и активне инклузије осетљивих група, а укупна вредност коју ће добити 20 градова или општина за те пројекте је 14,2 милиона евра.



Како је наведено у саопштењу, циљ тог јавног позива је да се обезбеди становање за 500 породица са најмање 1.500 чланова, кроз изградњу вишепородичних зграда и породичних кућа, и куповину, реконструкцију и адаптацију станова и кућа.



Обавезне ће бити, додаје се, и пратеће мере активне инклузије за 1.000 корисника, које подразумевају подршку у области образовања, унапређење запошљивости, самозапошљавање и приступ различитим услугама социјалне заштите.



Укупан буџет за пројекте у 20 изабраних јединица локалне самоуправе је 14,2 милиона евра, а јавни позив траје до 1. фебруара 2021. године.



Право учешћа имају све јединице локалне самоуправе у Србији.



Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је да ЕУ подржава социјалну инклузију постизањем конкретних резултата и то промовисањем једнакости, солидарности, толеранцију и инклузију.



"ЕУ је највећи донатор у Србији у свим областима, а посебно у социјалној инклузији. Само у последњих пет година, ЕУ је донирала и уложила више од 115 милиона евра за побољшање животног стандарда најугроженијих", каже Фабарици.



Током тог периода, додаје, јединице локалне самоуправе, центри за социјални рад и невладине организације успешно су спровели више од 60 пројеката у 110 градова и општина, доносећи директне користи за више од 15.000 људи широм земље.



Фабрици је истакао да тим јавним позивом ЕУ жели да допринесе побољшању социјалне инклузије жена, мушкараца и деце која су социјално искључена, омогућавајући им достојанствен живот и активну улогу у друштву.



"Позивамо све локалне самоуправе у Србији да поднесу предлоге пројеката који ће помоћи женама жртвама породичног насиља, деци и младима без родитељског старања, ромској заједници и особама са инвалидитетом - групама које су у највећем ризику од сиромаштва", нагласио је Фабрици.



Све информације о јавном позиву и документација за пријављивање доступни су на интернет страници програма "Подршка ЕУ социјалном становању и активној инклузији" .



Свим заинтересованим јединицама локалне самоуправе биће омогућено да добију одговоре на питања о јавном позиву и Програму на онлајн информативним сесијама које ће бити организоване сваког дана од 7. до 11. децембра, у термину од 11 до 13 часова.



Наиме, јавни позив се расписује у оквиру програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији”, за који је Европска унија издвојила 27 милиона евра.



Програм спроводи УНОПС у партнерству са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и у сарадњи са Министарством за европске интеграције.

 

Аутор:
Пошаљите коментар
Саучешће Фабриција поводом смрти патријарха

Саучешће Фабриција поводом смрти патријарха

20.11.2020. 14:27 14:29
Фабрици: Ускоро додатне мере подршке Србији и региону

Фабрици: Ускоро додатне мере подршке Србији и региону

19.11.2020. 13:50 14:34
Фабрици: Србија много допринела безбедносном механизму Уније

Фабрици: Србија много допринела безбедносном механизму Уније

17.11.2020. 18:57 19:00