broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Деца с Булевара у хуманитарној мисији

22.08.2020. 12:37 12:42
Пише:
Извор: Деца с Булевара ослобођења у хуманитарној мисији фото: Б. Павковић

Продајом лимунаде, кокица, мафина и наруквица, које сами праве, током две седмице, малишани с Булевара ослобођења 61, успели су да сакупе више од 20.000 динара.

Раме уз раме с хуманим непознатим другарима с Детелинаре и Лимана, и мали булеварци великог срца придружили су се хуманитарној мисији прикупљања новца за лечење деветомесечне Лане Јовановић да би што пре закорачила у срећно и безбрижно детињство.

Неколико насмејаних и детиње искрених једанаестогодишњака свакодневно се после 15 часова могу срести на Булевару ослобођења 61, где продају лимунаду, кокице, мафине и наруквице, а све то сами праве. Ту је и кутија у коју је могуће убацити новац по жељи, као и обавештење о слању хуманитарне СМС поруке 808 на број 3030.

– Желимо да Лана победи болест и дуго живи, да има снагу, да трчи и да упозна много добрих другара с којима ће се играти, баш као и ми који имамо такво детињство – поручила је једна од окупљених девојчица Наталија Владуљев. – Моја порука за малу Лану је да што пре оздрави и буде срећна, да се помогне свој болесној деци, а деца која су здрава – да увек помогну онима којима је то потребно, да могу после да се упознају и можда наставе да се друже.

Током две седмице, малишани с Булевара успели су да сакупе више од 20.000 динара. Неки грађани, како су деца навела, само приђу и дају им паре, не купујући ништа. Одзив је запажен, што је доказ да у Новом Саду преовладава доброта.

Да Лана Јовановић расте уз своју породицу, буде срећна и ужива у детињству, пожелела је заједно с окупљеним другарима и Душица Стокин.

– Најпре је другарица имала идеју да с другом продаје лимунаду за џепарац, а онда је његова тетка рекла да могу то да продају у хуманитарне сврхе – објаснила је Душица. – За Лану сам сазнала јер сам у продавницама виђала кутије на којима пише да је потребна помоћ и у које се може убацити новац. Мој тата је увек убацивао, а и ја сам, па када је Наталија дошла на идеју о продаји, сви смо желели да се придружимо. До сада је било организовано много хуманитарних акција за болесну децу и, на сву срећу, за њих је сакупљено, а сад се надамо да ће се новац скупити и за Лану пре њеног рођендана, 2. новембра.

Осим продаје ситница од срца, деца су организовала и мале музичке и плесне тачке јер неки од њих похађају Музичку и Балетску школу.


Хуманитарни базар на Телепу

Хуманитарни базар за Лану Јовановић биће одржан у недељу, 23. августа, од 17 часова у Улици Фејеш Кларе 42 на Телепу. Организатори су спремили бројне производе који ће бити доступни за продају, а сав новац ће ићи искључиво за лечење мале Лане.

Девојчица болује од спиналне мишићне атрофије, а да би могла да хода и живи безбрижним животом, неопходан јој је веома скуп лек који кошта 2,1 милиона евра. Тим поводом Новосађани су из дана у дан све организованији и спремнији да помогну Лани да има детињство какво заслужују сва деца.      

И. Ба.


– Свирам клавир, а другар је један дан донео синтисајзер – казала је Александра Вукелић. – Најпре сам се стидела, али жеља да помогнем Лани и поглед на добре људе који су туда пролазили савладали су стид. Људи су баш били заинтересовани, тако да ми је друг рекао: „Ево, паре за Лану говоре саме за себе!” Нама је задовољство да помогнемо људима да уживају у животу. Лана је једна дивна беба и заслужује да живи.

Осим прилике да помогну Лани и деци за које се зна преко организованих акција, мали једанаестогодишњаци су се и појединачно сусрели с различитим судбинама неке деце из свог окружења, којима су помогли на различите начине, што је још једна потврда свести и спремности на добра дела. Откривају, такође, да је цео њихов разред помогао школској другарици, сакупивши новац и купивши јој школски прибор и друго шта је било потребно.

– Свирам гитару па сам учествовао у добротворним концертима у Синагоги, који су организовани за Косту Петковића да би победио леукемију – потврдио је Васил Крстев. – Појединачно сам помогао пријатељу ког сам упознао преко наставника код ког сам прво учио да свирам гитару. То је дечак наших година, дружим се с њим, позвао сам га и на свој рођендан, а дружење свима живот чини лепшим. Моја порука свој деци је да се придруже акцији и организују се као и ми, да се ово настави и да успемо да сакупимо новац за Лану и за сву децу којој је помоћ потребна.

Б. Павковић

 

Аутор:
Пошаљите коментар
Хуманитарна акција и турнир: Детелинара и Лиман уз Лану Јовановић

Хуманитарна акција и турнир: Детелинара и Лиман уз Лану Јовановић

17.08.2020. 11:00 11:07
Хуманитарна акција „Донирај оброк”

Хуманитарна акција „Донирај оброк”

16.04.2020. 12:32 12:37
Хуманитарна трка за дечји осмех у недељу у Каменичком парку

Хуманитарна трка за дечји осмех у недељу у Каменичком парку

02.03.2020. 11:13 11:14