overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Кризни штаб: Нема полицијског часа, има потпуне забране окупљања

09.07.2020. 14:14 14:38
Пише:
Извор: pixabay.com

БЕОГРАД: Кризни штаб донео је данас мере за град Београд, које предвиђају потпуну забрану организованог јавног окупљања више од 10 људи и у затвореном и на отвореном простору, као и ограничење броја људи у затворним просторима, те скраћење радног времена свих објеката у затвореном.

Премијерка Ана Брнабић је, после седнице Кризног штаба, нагласила је да су мере орочене и да ће, чим се створе услови за колико толико нормалан живот мере бити повучене.

„Прва мера је потпуно забрана јавног окупљања више од 10 особа у затвореном простору и на отвореном. Враћамо и меру коју смо имали током ванреднох стања, а то је ограничење броја људи затвореним просторима“, објаснила је она.

Казала је да ће сваки угоститељстки објекат, продавница морати да има јасно истакнуто колико може људи да борави у том простору, а то је по формули на једну особу четири метара квадратна.

Трећа мера је, како еј додала, ограничење радног времена објеката затвореног простора, што ступа на снагу од сутра, а предвиђа да буду затворени од 21 часа до 6 сати.

„То не стоји само за угоститељске објекте, затворене просторе, већ и продавнице, тржне центре и све затворене објекте“, додала је она.

Што се тиче отворених простора и башти, остаће радно време на 23 до 6 сати.

„То су мере за Београд и видећемо како ћемо даље, мењаћемо ако буде потребно у складу са бројевима“, нагласила је Брнабић.


„Хајде да победимо корону, биће времена за протесте“

Брнабић је рекла да је здравствени систем у Београду пред пуцањем и апеловала на грађане „да прво победимо корону, биће времена за протесте“.

Брнабић је нагласила да због актуелне ситуације у здравственом систему не може да разуме оно што смо видели синоћ и прексиноћ.

„Такво понашање, таква окупљања, нешто што директно угрожава наше здравствене раднике, а тиме и животе људи који се лече, не могу да разумем“, казала је она.

Брнабић је указала да је јуче 118 људи било на респираторима и упитала да ли је то времене да се бијемо по улицама, додајући да има медија који здушно то подржавају.

„Људи има времена за то. ''Ајде да победимо корону, да се вратимо тамо где смо били у мају, па ћемо да протестујемо, рекла је и додала: "Када је било да нема протеста против власти у Србији...?".

Брнабић је оценила да ћемо те ствари скупо платити без икакве сумње.


Брнабић: У Београду најкритичније, пратићемо локалне средине

Премијерка је изјавила да је на седници Кризног штаба договорено да се поједине оштрије мере доносе доносе за оне средине и локалне самоуправе у којима је ситуација са корона вируросм нестабилна, пре свега за Београд, где је, каже, најкритичније.

Седница Кризног штаба трајала је два сата, а Брнабић је истакла да је то толико потрало јер се разговарало о многим питањима и проблемима, а пре свега, о ситуацији у Београду, која је најкритичнија, као и у појединим другим локалним самоуправама.

"Да ли као Кризни штаб треба да се вратимо тамо где смо били у марту или апрлиу, да доносимо мере за теритроију Србије или да се водимо оним што смо поставили као задатак себи, сада када имамо пораст броја заражених, да доносимо мере за поједине локалне самоуправе где имамо кризне ситуације", појаснила је Брнабић.

Како је истакла, договор је да се и даље иде тако да нема мера за читаву Србију, већ да фокус буде на оним срединама где је ситуација ванредна, нестабилна, непредвидива.

"Тамо где су грађани одговорним понашањем допринели да нема потребе за увођењем ванредне ситуација, да пустимо без мера, али ако буде потребе или пораста броја заражених, онда ћемо и у њима уводити мере", рекла је Брнабић.

Скупо ћемо платити окупљања синоћ и прексиноћ у Београду

Брнабић је изјавила да ћемо по питању ширења корона вируса скупо платити протесте синоћ и прексиноћ у Београду, где је и иначе накритичнија ситуација.

"Ту више немамо капацитете да примамо људе на болничко лечење", рекла је Брнабић после седнице Кризног штаба.

Истиче да ће окупљања током протеста у prеthodna два дана сигурно бити проблем за те људе да се сместе у здравствене установе, као и да ће свакако бити потребе за тим у наредних пет до 10 дана.

"До тада се надамо да су prеthodnе мере - обавезна маска у свим затвореним просторима дале резултате и да ћемо имати мањи притисак на здравствене установе", рекла је премијерка и захвалила грађанима, који су у највећем броју, поштовали те мере.

Додаје да се због тога очекује пад броја заражених, али да оно што се синоћ и прексиноћ дешавало неће никоме ништа добро донети.

"Тако они нашим здравствени радницима показују да их није брига за муке које они имају и не помажу им да спасу људске животе", нагласила је Бранбић.

Каже да ће се пратити ситуација у локалним самоуправама и навела да је добар пример Крагујевац где је уведено ограничење рада угоститељских објеката до 20 сати, шот је дало добре резултате у смањењу броја заражених.

Аутор:
Пошаљите коментар