clear sky
5°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Нема поршеа без Чачка (фото)

16.06.2020. 10:50 13:03
Пише:
Фото: Танјуг/З. Жестић/Председник Вучић у фабрици Форворк

ЧАЧАК: Председник Александар Вучић обишао је данас у Чачку погоне нове фабрике "Форверк", која производи и делове за порше и друге најпознатније аутомобилске брендове и поручио да - нема поршеа без Чачка.

Вучић се лично уверио да је у новој фабрици немачке компаније "Форверк" почела производња делова за аутомобилску индустрију и разговарао са радницима.



"Нема поршеа без Чачка, када видите да неко вози порше да знате да то не би могло, да није Чачка и радника из Чачка... Порше ''мејд ин Чачак''", додао је Вучић у шали.

Председник је упитао раднике да ли им је тежак посао, да ли су задовољни условима и пожелео им срећу на новом радном месту.



Немачка компанија "Форверк", покреће данас производњу у Чачку.

У тој фабрици, која се простире на 40.000 квадратних метара, производиће се делови за ауто-индустрију, а до завршетка финалне фазе биће запослено око 1.000 радника.

Покретање ''Форверка'' важан дан, Чачак има будућност

Председник Вучић поручио је да је данашњи дан, када немачки Форверк покреће производњу у Чачку, велики и важан дан за тај град и целу западну Србију, те додао да је долазак те компаније, једнако важан као и изградња аутопута ''Милош Велики''.



"Ово је дан који прави разлику. Ово је дан за историју Чачка и западне Србије, од пресудног значаја", рекао је Вучић на свечаности поводом почетка производње у Форверковом погону у Чачку.



Како је истакао, изграђени су путеви и тек ће се, каже, градити, и подсетио да је то била једна од ствари која је била пресудна за долазак немачке компаније.



"Они су рекли да ће размислити о Чачку ако гарантујемо аутопут. Ја сам гарантовао, не само пут, него да ће бити завршен пре фабрике. Они су били скептични, размишљали да ће бити добро и ако пут буде годину, две после фабрике...", испричао је Вучић.



Он је указао да у Форверку већ ради 176 људи, а да ће у наредном периду бити запослено више од 1.000.



"Чачак има будућност, да млади могу да остану и живе у Чачку, Горњем Милановцу, у читавом Моравичком округу. То показује да можемо да заменимо ону карту у једном смеру - Ибарском магистралом до Београда и даље за запад Европе и да позовемо људе да се врате у Чачак, јер овде имају будућност", рекао је Вучић. Рекао је да ће Чачак имати много више прихода за инфраструктурне пројекте као што је канализација, за градњу путева и друго у свим околним селима, то јест за све што није стигао да уради у prеthodnim годинама.



"Ми смо дали добре услове и не мали новац, Србија се постарала и борила се за ову дивну фабрку. Држава плаћа милионе евра да би Форверк овде радио и хоћу да то радници знају. Јер, наш интерес је да Форверк буде овде", истакао је Вучић.



Желимо да када видите "порше" знате да тих моћних и најбољих аутомобила не би било да нема Чачка и радника из Чачка, који су овде напавили спону и друге делове", поручио је Вучић.



Вучић очекује да ће када се смири ситуација са корона вирусом да Србја има још више страних инвестиција, а нарочито из Немачке који су поуздани партнери и долазе на дуги рок.

„Немац није дошао да остане годину, неколико година, већ да остане ту деценијама, да раде вредно и зарађују, као и да унапређују посао”,  додао је Вучић.



Председник Србије је нагласио да не види много бољих места од Србије за инвестиције и да је и сам долазак Форверка велико признање за нашу земљу.



Председник додаје да поред аеродрома и завршетка аутопута од Прељине до Пожеге, предстоји и градња аутопута од Чачка ка Краљеву, као и спајање преко Мрчајеваца са Крагујевцом.



"Чачак постаје чвориште и централно место западне и централне Србије. Све што нисмо урадили 75 година, сада радимо", нагласио је Вучић.



Подсећа да је пре око две године на том месту била запуштена ливада, а сада је величанствена хала од 45.000 квадратних метара.



Вучић је пожелео немачкој компанији Форверк много успеха и добар профит и да остану у Србији вековима, а младим радницима да их када дође време њихова деца замене на тим раднима местима.



Деценијама није било оваквих инвестиција на западу Србије, указао је Вучић.



"Где год видим неког са ''поршеом'' има да га малтретирам да то не би возио да нема Чачка и наших радника", казао је у шали Вучић и додао да и у Европи сви то треба да знају.



Како је рекао, ми Срби умемо неретко себе да потцењујемо у томе колико важних ствари можемо да направимо.



Поручио је Форверку да ће и даље имати подршку државе Србије.

Вучић се у НТП Чачку упознао са новим технологијама

Председник Вучић се током обиласка новоотвореног Научно-технолошког парка у Чачку упознао са неким од нових технологија, које развијају млади Чачани и поручио им да је најважније то што су "гладни успеха" и имају "тигра у оку", и да је веома срећан што то код њих и види.



"Лепо је што имамо све више оваквих места у Србији. Срећан сам због ове деце и њихових професора који се баве науком, јер овде могу да напредују", рекао је Вучић током обиласка.



Вучић се упознао са савременом технологијом која се развија у парку, као што је примена вештачке интелигенције за детекцију абнормалних догађаја, развојем интелигентних система, паметном технологијом која се уз помоћ алогоритама користи у лечењу деце, на пример код дијализе и слично.

Млади иноватори из Чачка рекли су Вучићу да сада имају могућност да виде неке нове технологије и уче, док су то раније могли само у Београду.



Вучић је разговарао и са младим Чачанима који су током ванредног стања направили 5.000 визира и донирали грађанима Чачка и другихг градова.



Председник је казао да код њих види ту дрскост и глад за успехом и жељу за знањем и да буду бољи од других.



Додао је да је једном приликом био на неком предавању где је била светска елита у области вештачке интелигенције и да је један угледни професор из Јапана рекао да је у вештачкој интелигенцији данас тешко стићи Кину и да у тој области САД мало заостаје, а Европа мало више.



Оно што је најважније, рекао је професор, за развој вештачке интелигенције, није само питање ресурса и улагања, већ жеље да се успе и да се има "тигар у оку".



Вучић је поручио младим иноваторима да ће држава помоћи њихове пројекте колико буде могла.



Отварању НТП у Чачку присуствовали су и премијерка Ана Брнабић, као и министри Младен Шарчевић и Ненад Поповић.

Чуо сам, први пут, да се људи враћају, и за то радимо

„Улагања у Чачак су у протеклим годинама била највећа у историји и то ће остати запамћено”, поручио је данас председник Алексаднар Вучић и додао да је данас у том граду видео нову енергију људи и по први пут чуо да се људи враћају и у Чачак.



Вучић се присетио да су 25 година, када је обилазио драгачевска села, житељи тог дела земље били неповерљиви по питању аутопута, говорећи да то слушају од Другог светског рата.



"И на крају, ево га аутопут, а правићемо и брзу саобраћајницу до Крагујевца", додао је Вучић.



У том контексту, истакао је да се све променило, а пре свега - ми сами.



Испричао је да је у НТП-у упознао Павла, који је основао своју фирму, у којој од остатака стакла прави фантастично дизајниране ствари - тањире, пепељаре, разне површине...



"Рекао ми је да то ради са супругом, која се вратила из Америке. Где год сам ових дана отишао, чуо сам да се људи враћају. У Нишу, Београду, Новом Саду, а данас по први пут у Чачку", рекао је Вучић.



Поновио је да се парадигма неуспеха, пропадања и жалопојки претворила у парадигму успеха и наде да можемо ствари да правимо бољим. Да будемо снажнији и да можемо да побеђујемо у економији.



Вучић је рекао да док је обилазио НТП у Чачку да многе ствари у области нових технологија није ни разумео, када су му млади Чачани објашњавали на којим све пројектима раде.



"Ништа ја то не разумем око дигитализације, али разумем да без тога нема будућности Србије. Зато сам тражио да се ту ствари убрзају и ради више него икад", нагласио је Вучић.



Председник Србије на код младих и њихових наставника види толико самопоуздања и уверености како ће да продају своје идеје и како се боре за њих.



У Чачку сам видео ту нову енергију, мислите да је било лако да дође Форверк у Чачак, напоменуо је Вучић и додао да је један од услова био да буде изграђен аутопута и да су дошли у Чачак тек када су добили тврдо обећање.



Каже да су били изненађени када су видели колико је брзо направљен аутопут до Чачка.



Председник подсећа да се ка Пожеги гради и најдужи тунел у Србији - Лаз, којим ће се значајно скратити путовање преко планине Јелице, кроз коју ће се пролазити за веома кратко време.



"Заједно смо када је било тешко и разумели да морамо да пресечемо ствари и да морамо да верујемо само у тежак и напоран рад и тешке реформе. Али, увек ће неко да буде против а да не нуди никакво решење. Видео сам данас невероватну енергију, ентузијазам и жељу за напредак и веру у успех", каже Вучић.



Додаје да би неко помисио да то може само да се види у Њујорку или Сан Франциску и таквим градовима, али да он то види и у Чачку и Нишу, невероватну енергију.



Вучић додаје да га радује што је данас чуо да први пут после много година машинско одељење у Чачку има више од 30 деце, а да Технички факултет у Чачку је више од 90 одсто попуњен.



Каже да је срећан што су људи у Србији разумели да једино радом Србија може да буде још развијенија и јача.



"Чачак ће за годину и по дана имати у сваком смеру аутопут, где год да кренете", додао је он.



Такође, истиче да су људи разумели да снажна Србија мора да ради са светом тако да не буде изолована, али да зна да штити своје интересе.



Истиче да ће држава наставити да улаже у научно технолошке паркове и образовање и захвалио Швајцарској што је са 400.000 франака помогла НТП у Чачку.



Председник је рекао да га је изненадио један Чачанин који има свега 32 године и развија иновативне пројекте, а има, како је рекао, "за сад четворо деце".



Учите и радите, јер без тога нема резултата, поручио је Вучић.



Додао је да ће држава наставити да улаже у западну Србију, посебно Ужице, Бајину Башту, Пријепоље, Прибој, Нову Варош и друга места.

Аутор:
Пошаљите коментар