broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Односи најбољи у савременој историји, Орбан: Србија све јача

15.05.2020. 12:37 13:02
Пише:
Извор: Tanjug (Dragan Kujundžić)

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић поручио је да су односи Србије и Мађарске најбољи у савременој историји, у свим сферама друштвеног живота, и у политици и економији.

Председник је изразио захвалост Мађарској на подршци коју константо пружа Србији на њеном ЕУ путу, као и на помоћи током кризе изазване пандемијом вируса корона.

Захвалан сам мађарском руководству, посебно Орбану, што је имао жељу и храбрости да још од пре неколико година кренемо у борбу са вретрењачама прошлости и да градимо будућност. Успели смо у томе и срећан сам што Срби и Мађари, грађани две земље данас имају изузеутно добре односе, рекао је Вучић.

Истакао је да су две земље прошлу годину завршиле са трговинском разменом од 1,76 млрд евра, а да је у провм кварталу пве године, и поред кризе, забележн раст од 8,37 одсто.

Додао је да је Мађарска трећи партнер Србије на нивоу ЕУ, и приближава се другом месту.

Вучић је рекао да је посебно задовољан што ће мадајрске инвестиције "доћи" и у Ариље, на пример, односно њихови инвеститори нису заинтересовани само за средине где живи мађарско становништво.

Тако ћете моћи да видите изузетну компанију у прерађивачко-прехрамбеној индустрији у Ариљу, што је било незамисливо, али је резултат добре сарадње, па и такве вести могу да дођу, рекао је Вучић.


Обавестио сам Орбана шта се збива у региону, на КиМ...

Председник Србије Александар Вучић пренео је новинарима да је мађарског премијера Виктора Орбана обавестио о свему што се збива у региону, укључујући и ситуацију на Косову и Метохији.

Разматрали смо и о ситуацији у региону. Премијера Орбана сам обавестио о свему што се збива у региону, говорио сам и о ситуацији на КиМ, о разговорима које очекујемо, о односу великих сила по том питању. Замолио сам за разумевање Мађарске, рекао је Вучић.

Он је истакао да је изузетно захвалан Орбану и шефу мађарске дипломатије Петеру Сијарту, јер су се трудили, без озбзира што је Мађарска признала Косово, што разумеју српске ставове и да у разним важним питањима помогну и буду с нама.

Нико тако добро није разумео Србију као наши мађарски пријатељи по многим кључним и важним питањима и и онима од националног значаја, објаснио је Вучић.


Председник је пренео и да је посебно замолио за додатну подршку Мађарске Србији на ЕУ путу.

Захвални смо и комесару Верхеију, који је мађарски избор у ЕК и који много помаже Србији. Замолио сам за још снажнију подршку Србији, што је готово немогуће, јер увек и на сваком месту Мађарска подржава Србију, рекао је Вучић.

Мађарски премијер Виктор Орбан допутовао је у Београд јутрос око 10.30 часова. 

Орбан: Србија све јача, присутна у европској политици

Србија је стекла велики углед, све је јача и присутна у европској политици, поручио је данас у Београду премијер Мађарске Виктор Орбан и изразио уверење да ће наша земља бити у стању да допринесе развоју и напретку целог региона.

Орбан је навео да Мађарска пружа подршку европским интеграцијама Србије, те да очекује да европске институције отворе шест поглавља, која је Србија већ спремила за отварање.

Ми данас у Мађарској желимо да имамо суседну земљу која ће бити здрава, јака и која се добро развија, а то је Србија, истакао је Орбан у обраћању после састанка с председником Србије.

Орбан је рекао да је у Београд дошао јер Мађари, генерално, воле овај град, као и да би се две земље међусобно охрабриле и бодриле, не само речима већ и делима.

Наше државе су победиле и добиле прву битку са корона вирусом, успели смо да обуздамо епидемију. Сад почиње друга битка, а то је покретање економије и о томе ћемо данас наставити да разговарамо, рекао је Орбан.

Он је рекао да се однос две земље и два званичника заснива на уверењу да се треба бавити будућношћу.

Ми у Мађарској то називамо политиком наде, јер верујемо да то може резултирати тиме да свима буде боље него што је било раније, и Србима и Мађарима. Свако питање посматрамо са тог апсекта, рекао је Орбан.

Подсетио је да су Србија и Мађарска имале рекордан раст прошле године и да је захвалан Вучићу што је омогућио да се за време епидемије несметано функционише транспорт робе, као и да грађани који живе поред границе могу да прелазе због посла.

Он је подсетио и да Мађарска прихвата инвестиције које долазе у Србији, наводећи да већ постоји инвестиција коју је та држава подржала.

То ће се наставити. Сматрам да ако ми Мађари улажемо у Србију и из Србије долазе инвестиције у Мађарску, бићемо задовољни јер нам то даје основу за бољу будућност, рекао је Орбан и подсетио да је Ексим банка отворила и кредитну линију од 100 милиона евра која је намењена подршци српским компанијама у Мађарској.

Рекао је и да се изградња брзе пруге Београд-Будимпешта одвија све бржим темпом, да сарадња са Кином много значи, те подсетио и да се ради на изградњи гасовода.

Евидентан је раст српске приведе и мораћемо да се потрудимо ако хоћемо да идемо у корак са тим, рекао је мађарски премијер.

Он је захвалио Вучићу јер је омогућио да се често консултују током епидемије и да редовно размењују мишљења.

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић са Путином: Привилеговани пријатељством са Русијом

Вучић са Путином: Привилеговани пријатељством са Русијом

14.05.2020. 20:05 20:45