overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Међу нашим грађанима у Канади нема заражених вирусом корона

11.04.2020. 09:54 12:36
Пише:
Извор: Printscreen

БЕОГРАД: Према последњим сазнањима која има амбасадор Србије у Канади Михаило Папазоглу, међу нашим грађанима у Канади, којих је 150.000, нема заражених вирусом корона, а добро су и запослени у конзулатима Торонто, Клагари, Ванкувер и Отави, као и чланови њихових породица. 

Папазоглу је за Танјуг казао да, на жалост, подаци о зараженима и преминулима у Канади нису добре и у том смислу навео да има преко 21.000 оболелих, а да се сматра да их има и до четири, пет пута више, као и 530 преминулих.

Према његовим речима, врхунац пандемије у Канади очекују око 1. маја, тако да се дани до краја априла сматрају кључним за поштовање мера.

Прве знаке опуштања очекују тек током лета, а за Отаву је већ потврђено, додаје Папазоглу, да ће ванредно стање трајати до 1. јула.

"Оно што је специфично за Канаду јесте да се сваких четири, пет дана дуплира број оболелих. Највише је у провинцији Квебек, која је и највише погођена, готово половина од броја оболелих се налази у Квебеку", рекао је Папазоглу.

Вирус корона је у Канади ушао и у здравствене установе, али оно што ситуацију додатно погоршава јесте што у старачким домовима, којих је много више него код нас, има велики број заражених.

"Има и велики број оболелих здравствених радника, међутим најтежа је ситуација у старачким домовима", казао је амбасадор.

Када су у питању мере које је спровела канадска Влада, Папазоглу каже да су јако сличне онима које имамо у Србији, с тим што у Канади нема полицијског часа.

"У Канади нема полицијског часа, али је на снази ванредно стање, границе су затворене, од чега је најважније што је затворена граница са САД и ту прелазе само камиони за снабдевање. Мере су јако сличне као и код нас, не раде јавне установе, школе, универзитети, позоришта, биоскопи, све је затворено...", каже амбасадор.

Оно што је специфично за Канаду је да постоји карантин од 14 дана уколико се иде из провинције у провинцију, значи и унутар Канаде су на снази мере самоизолације за оне који прелазе из једне провинције у другу, испричао је Папазоглу.

Како каже, Канађани се углавном придржавају наведених мера, али има и случајева кажњавања, док с друге стране има и критика на релативно касно увођење мера, као и да се рестриктивно спроводи политика тестирања и да се дуго чека на резлтате.

"Први случај забележен је 27. јануара, али мере превенције и заштите су кренуле тек од друге недеље марта. И овде има одређених несташица заштитног материјала", испричао је Папазоглу и додао да су у првом тренутку недостајали тестови, а и лабораторије су релативно споро обрађивале те тестове. 

"То се убрзава, али још увек у великим срединама иде јако споро и чека се и до недељу дана на резултате. Још увек је на снази мера самоизолације након што се код неких открије лакши облик болести", каже амбасадор.

Међутим, наводи да је за похвалу пакет економских мера које су изгласане у Канади и наводи да се са тим мерама иде двострано.

"Иде се према људима који су изгубили посао, а има их јако пуно, око милион људи је изгубило посао у протеклих месец дана што се сматра 15 одсто од укупно запослених. Очекује се да ће незапосленост бити око 15 одсто, а у појединим крајевима и до 25 одсто. Пакет помоћи иде и према послодавцима који нису отпустили своје запослене", казао је Папазоглу.

Истиче и да су велика средства издвојена за покушај да се направи вакцина из крвне плазме и антитела оних који су прездравили вирус корону. 

"То је још увек у фази тестирања, нема резултата, али овде је ситуација таква да су и грађанство и Влада схватили озбиљност ситуације, да се ради о кризи историјских размера, која се упоређује са напорима из Другог светског рата или у економском смислу са кризом Велике депресије из тридесетих година прошлог века", наводи Папазоглу.

Када су у питању грађани Србије у Канади, осим што понавља да према последњим сазнањима нема заражених, Папазоглу каже да је Амбасада одмах на почетку направила тријажу пријављених који су желели да се врате у Србију.

Како каже, један број наших грађана је успео да се врати редовним летовима, међутим од како су затворени ааеродроми и у Канади и у Србији, то више није било могуће, па је организован хуманитарни лет за око четрдесетак особа.

"Њих смо вратили хуманитарним летовима у Србију, прво од Торонта до Франкфурта, па од Франкфурта до Србије. Рађена је тријажа по приоритетима, било је и старијих особа и студената и међу њима неки којима је истицао боравак", испричао је Папазоглу.

Додаје да тренутно нема приоритетних или ургентних случајева, као и да је и из Србије и околних земаља, преко Београда, око стотинак грађана Канаде враћено у Канаду.

Аутор:
Пошаљите коментар
Слетео авион са српским држављанима из Вашингтона

Слетео авион са српским држављанима из Вашингтона

09.04.2020. 08:30 08:31