broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Суђење за напад на породицу новинарке одложено 53. пут

26.02.2020. 14:19 14:23
Пише:
Извор: freeimages.com, ilustracija

ВРАЊЕ: Суђење оптуженима за напад на породицу бивше новинарке Б92 Тање Јанковић, у ресторану Пржар 22. септембра 2012. године у Врању одложено је данас у Основном суду у том граду по 53. пут, због изостанка једног од оптужених Милоша Вучковића и судског вештака медицинске струке из Ниша.

Иако су пуномоћници оштећених инсистирали да се раздвоји поступак против Вучковића и да се настави са извођењем доказа, гледањем снимка са сигурносних камера из ресторана, суд тај предлог није усвојио, јер жели да на истом претресу испита и изосталог вештака.



Суд је међутим данас одредио притвор Вучковићу и наложио расписивање потернице за њим јер је изостао због наводног службеног пута у Аустрију.Судија сматра да ће он, ако је заиста у Аустрији, “одмах бити ухапшен на граничном прелазу приликом повратка у Србију”.



Пуномоћник породице Јанковић адвокат Иван Симић је предложио потом да се суђење према Вучковићу раздвоји из разлога ефикасности поступка и економичности, и да се прегледа снимак са сигурносних камера.Тужилац је најпре овај предлог суду на оцену, али је на инсистирање судије Драгане Тасић изразио неслагање са предлогом адвоката Симића, наводећи да није целисходни раздвајати поступак у завршници суђења.



Пуномоћник породице Јанковић адвокат Владимир Гаљак тражио је новчано кажњавање судског вештака, који је изостао због према речима судије, обавеза у другим предметима, али суд данас није одлучио о том предлогу.Након полемике адвоката и судије, суђење је ипак одложено за понедељак 2. март, када би требало да се испита судски вештак и прегледа снимак.



Укилико Вучковић не дође ни у понедељак, суд ће, како је најављено, против њега раздвојити поступак, саслушати вештака, прегелдати снимак и окончати доказни поступак.



Адвокат Симић рекао је Танјугу да је поводом овог случаја упутио допис Високом савету судства са захтевом да делегира стручно лице из тог највишег судског органа, са задатком да спроводи мониторинг у односу на целисходност и ефикасност вођења овог кривичног поступка.



Он је подсетио да овај поступак траје већ осам година а да још није добета ни првостепена пресуда.



“Имајући у виду да наши највиши представници правосудне власти перманентно инсистирају на ефикасности као доктрини вођења поступка, онда је јасно да овај поступак и те како у себи садржи компоненту која ће указати на снагу или на рањивост самог правног поретка”, рекао је Симић.



Тања Јанковић, бивша новинарка Б92, каже за Танјуг да је ово суђење одложено по 53. пут, али да жели да истраје и недозволи да се случај затаска, гурне под тепих и дозволи застара.



“Овај случај треба да се оконча пресудом која треба убудуће свима да покаже како ће проћи ако само помисле да нападну новинара који ради свој посао”, навела је Јанковић.



У овом случају за насилничко понашање и наношење тешких телесних повреда Јанковићкином оцу Зорану и сестри Бојани оптужени су активни инспектор полиције у Врању Ненад Јовановић, као и Милош Вучковић, Ненад Николић, Горан Илић, Бане Станојковић, Слађан Васић.



Дарко Секулић је оптужен за насилничко понашање и наношење лаких телесних повреда Слађану Спасићу.



Четворица оптужених, као и Слађан Спасић су након одбијања њихове кривичне пријаве, као тужиоци поднели суду контра - оптужни предлог против Дарка Секулића, Тање Јанковић и њене сестре и оца због насилничког понашања.



Оба оптужна предлога су спојена у један поступак одлуком, бивше судије Марије Јанићијевић, коју је због понашања недостојног судије, прошле године функције разрешио Високи савет судства, а однедавно је члан Адвокатске коморе Ниш.



Напад на породицу новинарке Тање Јанковић догодио се 22. септембра 2012. године на свадбеној прослави у ресторану Пржар у Врању. Том приликом оптужени су најпре вређали Тању Јанковић ,а потом претукли њеног оца и сестру.



Задали су им тешке телесне повреде у виду прелома носа, ребара и вишеструких прелома вилице.



Оптужни предлог поднет је суду 2014. године, али је суђење почело тек 2017. када је након доласка нове судије први пут одржан главни претрес.



За овај поступак је најпре била задужена разрешена судија Јанићијевић, од 2014. до 2017, године, током којих није одржано ниједно суђење.

Аутор:
Пошаљите коментар
Завршено суђење између Сретена Јоцића и државе

Завршено суђење између Сретена Јоцића и државе

25.02.2020. 16:24 16:26
Суђење Јеличићу одложено за 6. март

Суђење Јеличићу одложено за 6. март

21.02.2020. 12:48 12:51
Суђење Шарићу одложено 23. пут, адвокатима казне по 120.000 динара

Суђење Шарићу одложено 23. пут, адвокатима казне по 120.000 динара

18.02.2020. 11:30 11:32