clear sky
19°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Петроварадинска тврђава добила 3D виртуелну туру

13.02.2020. 13:14 13:21
Пише:
Фото: exit.org

Посетиоци из целог света одсад ће моћи да упознају Петроварадинску тврђаву и путем нове, виртуелне 3Д туре коју је ЕГЗИТ Фондација у Галерији Матице српске у Новом Саду.

Виртуелна тура кроз тврђаву упознаје посетиоце са лепотама, историјским чињеницима, али и актуелностима везаним за "Гибралтар на Дунаву", док је интерактивни водич за све посетиоце један од чланова чувеног архивског одељења из телевизијске серије “Државни посао” и уједно историчар по професији, Никола Шкорић.

Наш познати глумац на себи својствен и духовит начин дочекује посетиоце и прича им легенде о алама  и мачкама, о петроварадинском затвору и бројне друге приче, митове и занимљивости, а који су део богате историје Петроварадинске тврђаве. Виртуелна 3Д тура кроз Петроварадинску тврђаву је резултат пројекта „Савремена и традиционална културно-туристичка рута” (ЦУЛХУСРБТОУР), у оквиру Intеrrеg - ИПА Програма прекограничне сарадње Мађарска – Србија, који су 2018. покренули ЕГЗИТ фондација и Национални парк баштине „ОНТЕ“ у Опустасеру.

Тродимензионално представљање Петроварадинске тврђаве само је један од сегмената сарадње коју су успоставили партнери на овом прекограничном пројекту. У оквиру догађаја „Петроварадинска тура – 3Д виртуелна авантура“ одржаном данас у Галерији Матице српске презентована је и студија о новој културно-туристичкој рути између Новог Сада и Националног парка баштине у Опустасеру у Мађарској, а одржана је и панел дискусија  „Културно историјско наслеђе, креативне индустрије и нове технологије“, на којој су учествовали директор Завода за заштиту споменика и културе Града Новог Сада Синиша Јокић, археолог из Центра за урбани развој Раде Милић, историчар Никола Шкорић, ПР менаџерка Фестивала уличних свирача Леа Котлица, као и председник УО ЕГЗИТ фондације Иван Петровић.

„3Д виртуелна тура Петроварадинском тврђавом је наставак дугорочних активности ЕГЗИТ фондације на туристичком брендирању и промоцији културног наслеђа Новог Сада и Србије на иновативан и занимљив начин. Имамо богато културно наслеђе у нашем окружењу, које се може уз помоћ креативног сектора популарисати и промовисати на савремен начин, и затим добити економску одрживост и заштиту кроз развој културног туризма. Ова својеврсна фузија културног наслеђа, креативних индустрија и туризма је нешто у чему Србија и наш регион имају велику шансу да постану препознатљиви у глобалним размерама“, изјавио је председник УО ЕГЗИТ фондације Иван Петровић.

3Д виртуелна тура доступна је свим корисницима рачунара и „паметних“ мобилних телефона, а у авантуру се могу упутити путем сајта ЕГЗИТ фондације као и путем званичног сајта пројекта ЦУЛХУСРБ Тоур. Веома је једноставна за коришћење, а падајући мени пружа бројне могућности и одабир информација и занимљивости у вези са различитим локацијама на Тврђави, које на свој аутентичан начин прича Никола Шкорић: "Путем мог лика који се провлачи као водич у виртуелној тури испричали смо сажет историјат Петроварадинске тврђаве. Трудили смо се да све приче представимо на креативан начин и надам се да смо у томе успели.

"Све информационе технологије и модерни системи презентације су добродошли. Свака врста рекламе, и она најједноставнија, имала је свог ефекта. Ефекат производе обичан плакат, обична реклама на зиду, а камоли једна модерна презентација. Огроман је број туриста који не желе услуге агенција, него хоће сами себи да креирају туре. Путем ове виртуелне туре сваки нови туриста ће лако сазнати шта жели да посети на тврђави", изјавио је директор Завода за заштиту споменика и културе Града Новог Сада Синиша Јокић.

Виртуелну туру можете погледати ОВДЕ

Аутор:
Пошаљите коментар