overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У Новом Саду уручене награде др Зоран Ђинђић

26.12.2019. 17:06 17:13
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Овогодишња добитница прве награде „Др Зоран Ђинђић“ за младог научника и истраживача је др Снежана Паповић, истраживач-сарадник на Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду, а награда јој је уручена  на свечаности у згради Ректората.

Одбор Фонда „Др Зоран Ђинђић“ једногласно је усвојио предлог да се од ове године Награда „Др Зоран Ђинђић“ за младог научника и истраживача, коју је до сада добијао један научник, подели на три награде, па је другу награду добио др Бранимир Павлић, доцент на Технолошком факултету у Новом Саду, а трећу награду „Др Зоран Ђинђић“ за младог научника и истраживача припала је др Небојши Павловићу, асистенту на Медицинском факултету.

Образлажући одлуку за избор овогодишњих лауреата проф др. Биљана Шкрбић, председница Одбора Фонда “Др Зоран Ђинђић” Универзитета у Новом Саду, рекла је да је др Снежану Паповић за прву награду кандидовао научно-истраживачки рад у области унапређења безбедности литијум-јонских батерија.

– Литијум-јонске батерије направиле су револуцију у нашим животима, поставивши темеље бежичног друштва с уређајима које ми данас користимо - мобилне телефоне, лаптоп рачунаре и друго. Истраживања за овај драгоцен метал литијум су од изузетног значаја, будући да се у нашој земљи налази чак седам до 10 одсто укупних светских резерви литијума, што указује на то да Србија може да буде препознатљива у глобалној производњи литијума који ће се све више користити – казала је др Шкрбић.

– Срећна сам што је досадашњи научни рад награђен престижном наградом “Др Зоран Ђинђић”, али ја сам срећна сваки дан јер имам прилику да радим посао који волим – казала је лауреаткиња овогодишње прве награде др Паповић, обраћајући се у име овогодишњих добитника награде “Др Зоран Ђинђић”.

Она је нагласила да је ова награда доказ да је досадашњим радом и залагањем успела да направи нешто иновативно, да допринесе друштву и охрабрује је да стреми максимуму у даљем научно-истраживачком раду.

– Сматрам да су љубав и страст према науци прави пут којим су овогодишњи лауреати пошли, као и пут где можемо унапредимо нашу професију, наше будуће студенте и можемо да умрежимо сарадњу између привреде и науке, све са заједничким циљем да допринесемо и инвестирамо у бољу будућност нашу и наше деце – закључила је др Снежана Паповић.

Награда “Др Зоран Ђинђић” за најбољи дипломски рад на мастер академским студијама из филозофских и социолошких наука за 2019.  уручена је Александру Остојићу за мастер рад “Цлавис универсалис као ослобађање значења. Бруно Лајбниц о бесконачним могућностима сазнања” одбрањен на Филозофском факултету у Новом Саду.

Престижно признање „Др Зоран Ђинђић“, које се у Војводини додељује шеснаесту годину заредом, уручено је  у амфитеатру Ректората Универзитета у Новом Саду. Генерални покровитељ награда је Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, а организатор је Универзитет у Новом Саду.


Студенти генерације

На свечаности је први пут уручена Награда „Студент генерације“, чији су добитници најбољи дипломци Универзитета у областима природно-математичких, техничко-технолошких, друштвених, хуманистичких и медицинских наука, као и уметности: Филип Блашковић с Природно-математичког факултета, у области природно-математичких наука; Милица Бановић с Факултета техничких наука, у области техничко-технолошких наука; Лана Ференчек с Правног факултета, у области друштвених наука; Страхиња Калинић с Филозофског факултета, у области хуманистичких наука; Ивана Дамјанов Илић с Академије уметности, у области уметности и Данило Кузман с Медицинског факултета, у области медицинских наука.


Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић казао је да се данас промовише стваралаштво младих који су вредним радом, посвећеношћу и натпросечношћу показали квалитет академске заједнице, као и визију друштва коју је зацртао Зоран Ђинђић.

– Све морамо учинити да наша будућност буде заснована на реалној основи, визији у којој просечност неће имати такву „гласност“, као што можда данас има. Ова година је обележена, пре свега, истраживачима женама. Прва међу њима је колегиница Паповић, али то не умањује значај колега Павлића и Павловића – закључио је Милошевић.

На свечаности уручене су награде и најбољим студентима факултета Универзитета у Новом Саду.

Добитник Награде „Најбољи студент Универзитета у Новом Саду“ у школској 2018/2019. години јесте Желимир Тришић, који је с укупном просечном оценом 10,00 завршио основне академске студије мехатронике на Факултету техничких наука.

А. Савановић

Аутор:
Пошаљите коментар