Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Недимовић: Храна у Србији ће бити безбеднија

20.12.2019. 12:03 12:05
Пише:
Фото: Танјуг/Милица Николић/Бранислав Недимовић

БЕОГРАД: Министар пољоопривреде Бранислав Недимовић и шеф Делегације ЕК у Србији, Сем Фабрици, обишли су данас Националну лабораторију за безбедност хране и фито лабораторију са банком биљних гена, које су почеле да раде након добијања потребних сертификата.





Недимовић је том приликом рекао да после 20 година и уложених око 20 милиона евра са акредитацијом добијеног од сертификаицоног тела добијен је „српски генералштаб за безбедност хране“.



Овим се, казао је минитар, успоставља систем контроле уласка хране у Србију, а испуњавању и стандарди за извоз, уз подсећање да су највећа тржишта српске хране ЕУ и земље окружења



„Јако важно да после 20 година ставимо тачку на ово и да се не отвара више питање лабораторија, него само да оне раде“, рекао је он и додао да ће сада ући у систем надзора свих приватних лабораторија, преко система анализе ризика.



Истакао је да после акредитовања лабораторија микотоксини, један од њих је афлатоксин, неће морати више да се шаљу узорци у иностранство, испитиваће се и присуство пестицида и других материја.



„Мислим да ће се неки јако љутити на нас, али мислим да ће грађани Србије бити задовољнији јер ће у сваком тренутку знати шта једу јер ће то бити на независан начин утврђено од стране државе“, рекао је Недимовић.



Србија је за лабораторије до сада за опремање издвојила осам милиона евра, ЕУ донила 7,5 милиона евра, а остало до 20 милиона били су трошкови, објашњено је и наглашено да је држава обезбедила новац да лабораторија у наредном периоду функционише.



Шеф делегације европске комисије у Србији, Сем Фабрици, рекао је да Србија после акредитовања има механизам за надзор и контролу квалитета хране, што је важно за потрошаче у Србији али и за извознике, јер око 70 одсто српског извора иде на тржиште ЕУ.



„ Донација за лабораторију део је шире подршке ЕУ у циљу подизања квалитета и безбедности хране“, рекао је он и додао да је лабораторија била један од мерила у процесу напретка у преговорима за приступање Србије ЕУ.



Фабрици је нагласио да је главно питање била независност лабораторије, и она независна и треба да буде у контроли квалитета хране у Србији.

Пише:
Пошаљите коментар