overcast clouds
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

На југоистоку земље три особе евакуисане због пожара

29.10.2019. 20:56 21:07
Пише:
Извор: Фонет/МУП

БЕОГРАД: У неприступачним пределима Старе планине, као и код Трговишта, Врања, Прокупља и Босилеграда још букте пожари, а превентивно су евакуисане три особе.

У планинском делу општине Босилеград као и у делу општине Трговиште, где је ватра захватила око 500 хектара ниског растиња и дрвећа, на снази је ванредна ситуација. Три особе су превентивно евакуисане, преноси РТС.



Председник општине Трговиште Ненад Крстић каже да је у току евакуација старијих особа, јер ту углавном живе стари и болесни.



"Треба им прва заштита јер се тешко дише, доста је дима и у објектима који нису угрожени ватром може да дође до тровања", каже Крстић.



У околини Врања, на подручју Честелина, ватром је захваћено 13 квадратних километара. У помоћ локалним ватрогасцима, као и у Трговишту, помоћ је стигла од колега из других градова. Пожар гасе и хеликоптери МУП-а Србије.

"Тешко се пробијамо до пожара, не може да се види коју је површину захватио, ноћу не може да се види, а ту су нам пријатељи ватрогасци из Новог Сада", каже Драган Јовановић, члан Штаба за ванредне ситуације.



Ватра је угашена на планини Видојевици, у близини Прокупља где је горело ниско растиње и део шуме. Пожар је заустављен и на подручју Лесковца и Бојника где су горели стрњика и ниско растиње.

На Старој планини гори 1.000 хектара траве, ниског растиња

ПИРОТ: Великим пожаром на српском делу Старе планине обухваћено око 1.000 хектара ниског растиња, траве и шума, али је ситуација стабилна и за сада нема потребе за увођењем ванредног стања, речено је данас на седници Градског штаба за ванредне ситуације Града Пирота.



Градоначелник Пирота мр Владан Васић, који је и командир Штаба за ванредне ситуације у Пироту, истакао је да је град све своје расположиве ресурсе ставио на располагање.



Опрема и механизација којом располажу јавна предузећа стављена је на располагање, такође смештајни капацитети у селу Дојкинци користиће се за смештај ватрогасно-спасилачких јединица. Ситуација је под контролом, не треба ширити панику, ниједан људски живот није угрожен што је врло битно, рекао је Васћ.



Нагласио је да је пожар је велики, а данас су хеликоптерске јединице надлетале терен.



Ангажовано је близу 200 припадника ватрогасно-спасилачких јединица и Жандармерија, навео је он на састанку коме су присустовали представници полиције, ватрогасно-спасилачких јединица и радиоаматери.



Тренутно је ситуација критична на две локације, у пределу Вурње у атару села Топли До и испод врха Три чуке, казао је Танјугу Милан Радовановић, из Радио клуба Пирот, чији су чланови даноноћно ангажовани и пружају логистичку помоћ ватрогасцима на терену.



Према његовим речма, ситуација је под контролом.



Ватрогасци даноноћно дежурају, ту су и мештани и локалци. Најкритичније је на врховима Три чуке и Три кладенца и пределу Вурње у атару Топлог Дола. Ипак, све је под контролом, каже Радовановић.

Мештанка села Дојкинци, Стојименка Стојановић, казала је за Танјуг да су мештани овог старопланинског села, најудаљенијег од града, забринути.



"Забринути смо, гледамо горе како пламен излази, да не дође до шуму, шума је сува, а ако крене ветар да дува ка селу, пожар лако може да дође и до села", рекла је бака Стојименка.



Видојко Панајотовић, заменик команданта Градског штаба за ванредне ситуације, истиче да су у контакту са бугарским властима, где такође бесне пожари, а одакле се ватра и пренела на српски део Старе планине.



"Имамо најновије информације да гори велика површина и у суседној Бугарској, на другом делу планине, где један од четири крака пожара иде ка нашем делу планине. Ипак, надамо се да ће киша која је најављена за сутра спречити ширење пожара на нашу територији, а и из Бугарске имамо уверавања да ће они успети да се изборе са пожаром", казао је Панајотовић.



Пожар на Старој планини, како се наводи у бугарским медијима, избио је у атару бугарског села Мартиново, које се налази у подножју Старе планине са бугарске стране.



Због јаког ветра ватра се брзо пренела преко планинског врха Вражја глава и на српски део Старе планине, где се ватрогасци даноноћно боре са ватреном стихијом.

Војска гаси пожаре на Старој планини у Бугарској

СОФИЈА: Припадници копнене војске и хеликоптер Ми-17 из Ваздухопловства боре се са великим шумским пожарима на Старој планини и Националном парку Рила, саопштило је Министарство одбране Бугарске.



Напорима на гашењу великог шумског пожара на Старој планини изнад града Ћипровци, у близини границе са Србијом придружио се и двадесет и један припадник војне јединице за реаговање на елементарне непогоде. Хеликоптер Ми-17 из Ваздухопловства такође је почео да помаже у гашењу ватре рано јутрос, преноси бугарска агенција БТА.



Пожар на Старој планини захвата велику површину на тешком и неприступачном терену. Видљивост је смањена због густог дима. Војници раде заједно са локалним ватрогасцима.



У гашењу пожара у Националном парку Рила већ други дан такође учествује 21 припадник војске. Пожар бесни између Чакалнице и врха Капатник.



Главни комесар Николај Николов, шеф Генералне дирекције за заштиту од пожара и цивилне заштите, посетио је Ћипровце. Он је рекао да је пожар на Старој планини беснео на површини од преко 4.000 хектара, од чега је једна трећина на територији Бугарске, а остатак у Србији.



БТА јавља да је ово тренутно највећи пожар на Балканском полуострву и у Европи. Срећом, ватра се проширила углавном на травњаке, грмље и планинске пашњаке, а не по шумама.



У гашење пожара укључено је сто педесет Бугара и око 200 Срба. Истрага о његовим узроцима је у току, рекао је Николов.

Аутор:
Пошаљите коментар
ПОЖАРИ У СРБИЈИ Најчешћи узрок је паљење стрњишта

ПОЖАРИ У СРБИЈИ Најчешћи узрок је паљење стрњишта

29.10.2019. 15:39 15:41