Орасима против инфаркта
Постоји много фактора који могу узроковати срчани удар, али на један од њих можете да утичете - то је правилна и уравнотежена исхрана.
Лоше прехрамбене навике могу довести до високог ризика од можданог удара. Како бисте живели квалитетније и здравије и умањили ту могућност, смањите унос намирница с високим уделом масти и холестерола, као и прерађене, слатке и слане хране. У дневну исхрану уврстите више воћа и поврћа богатих антиоксидансима као и целовите житарице.
1. Пасуљ и грашак
Добар су извор беланчевина и влакана који помажу код снижавања холестерола и високог крвног притиска који су чести кривци за мождани удар. Имају висок удео фолне киселине која је добра у заштити мозга.
2. Орашасти плодови и семенке
Још један одличан извор фолне киселине су семенке и орашасти плодови. Можете их користити као додатак јогурту и овсеним пахуљицама. Слободно поспите мало семенки и по салати. Бадеми, ораси, ланене семенке, чиа семенке, сунцокретово и сусамово семе, богати су здравим мастима, посебно омега-3 масним киселинама.
3. Риба
Одличан је извор омега-3 масних киселина. Посебно се овде истичу лосос, туњевина, сардина и скуша. Препоручљиво је јести две порције рибе недељно по 140 грама.
4. Целовите житарице
Овас, интегрални пиринач, јечам, просо, киноа - само су неке целовите житарице које бисте требали да укључите у своју исхрану ако желите да значајно смањите ризик од можданог удара. Добро је јести и тестенину од целовите пшенице. На основу бројних студија, дијета богата целовитим житарицама може смањити ризик од можданог удара за чак 30 до 36 посто. Осим тога, житарице су добре и у борби против других здравствених стања попут гојазности, дијабетеса и срчаних болести.
5. Храна богата калијумом и магнезијумом
Калијум помаже у регулацији крвног притиска, а он је један од фактора ризика можданог удара. Иако су банане врло популаран извор калијума, можете га добити и из спанаћа, авокада и слатког кромпира. Ваша редовна исхрана такође би требало да се састоји од хране која садржи добре количине магнезијума јер управо овај минерал помаже у спречавању појаве угрушака у крви. Магнезијума у храни има у целовитим житарицама, зеленом лиснатом поврћу, пасуљу и у орашастим плодовима.
С.М.