clear sky
10°C
20.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дачић: Србија у Њујорку остварила све зацртане циљеве

27.09.2019. 18:22 18:24
Пише:
Фото: Ивица Дачић доделио орден Милици Пивнички Фото: Тањуг/видео

ЊУЈОРК: Учешће српске делегације, на челу са председником Александром Вучићем, на Генералној скупштини Уједињених нација завршено је данас, а шеф српске дипломатије Ивица Дачић оцењује да су дани у Њујорку за Србију били веома успешни и да је делегација остварила циљеве које је зацртала пре поласка.

Дачић каже да су председник Вучић и он имали састанке са представницима 92 земље и са представницима више од 20 међународних и регионалних организација.

"Ефекат нашег боравка овде је велики. Свима је постало јасно да је Србија ојачала свој углед и међународну позицију. И сам говор председника Вучића био је изузетно добро пропраћен и примљен. Остварен је низ састанака са најважнијим земљама света и то је од великог значаја за ојачање нашег међународног положаја", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије подсећа да је Вучић имао састанке са председником САД-а Доналдом Трампом, немачком канцеларком Ангелом Меркел, руским министром Лавровим и нагласио да је тим разговорима дефинисан круг најважнијих земаља које могу да имају велику улогу у даљем развоју политичке ситуације у нашем региону, а пре свега када је реч у односима с Приштином.

"Остварени су веома важни састанци са земљама које су водеће у међународној заједници где се видело да постоји изузетно разумевање. То се видело и на састанцима са представницима америчке администрације, не само са председником Трампом већ и на састанцима са Рикером и Палмером", оценио је Дачић.

Каже да је имао прилике да се сусретне и са председником Француске Емануелом Макроном који му је рекао да ће након завршетка избора на КиМ да се активније укључи у решавање проблема у односима са Приштином, то јест у наставак дијалога.

"Макрон ми је пренео да је изузетно задовољан пријемом у Београду, изразио сам мишљење које делимо председник и ја, да је посета Макрона била једна од најбољих посета у последњих двадесетак година", рекао је министар и додао да је имао састанке и са министрима иностраних послова Немачке, Кине и Француске.

На састанку са представницима Русије, каже Дачић, са њихове стране јасно је исказана подршка Србији.

Говорећи о циљевима које је Србија имала пре доласка у Њујорк, Дачић каже да је један од њих био да српска делегација разговара са земљама које су признале Косово, у намери да преиспитају своје одлуке.

"Са великом сигурношћу могу да кажем да ће најмање пет земаља суспендовати признање Косова до краја године", нагласио је Дачић.

Циљ је био, додаје он, и да Србија оснажи земље које нису признале независност Косова да остану при том ставу и да поштују територијални интегритет Србије.

"И на тим састанцима смо добили уверавања да никакве промене става неће бити. Сваки наш разговор је био и везан и за Интерпол и из њих смо сигурни да Косово нема шансе да постане чланица Интерпола ни на овом заседању у Чилеу", подвукао је Дачић.

Када је реч о регионалним питањима, каже он, један од циљева је био да се Србија наметне са својим иницијативама као регионални фактор стабилности, помирења, као лидер у региону.

"Мислим да је идеја коју је председник Вучић лансирао у разговорима са Рамом и Заевим о заједничком тржишту, економији, путовањима без пасоша - све је то Србија одавно предлагала али није било добрих политичких ођека од стране неких земаља у региону", приметио је Дачић.

Указао је и да је Вучић у свом говору у УН-у употребио слоган, који је, подсећа, био мото свих наших политичара, између осталих и краља Александар Карађорђевића - „Балкан балканским народима“.

"Тиме се жели рећи да уколико би балкански народи сами решавали своје проблеме, без негативних утицаја са стране, да би за све нас било много боље", истакао је Дачић.

Шеф српске дипломатије закључио је да је српска делегација у Њујорку постигла изванредан успех, да су сви добро функционисали као тим и да ће наставити са таквом заједничком спољном политиком и успешним представљањем наше земље и у наредном периоду.

Аутор:
Пошаљите коментар
Дачић: До краја године пет земаља повлачи признање Косова

Дачић: До краја године пет земаља повлачи признање Косова

27.09.2019. 16:59 17:00