clear sky
19°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Како су пали кријумчари: Фотографије с Фејсбука откриле кријумчаре кокаина

06.09.2019. 08:54 08:58
Пише:
Фото: pixabay.com

Шверцери кокаина који су ухапшени у недељу с 800 килограма кокаина на једрилици која је пловила од Мексика у Шпанију, хвалили су се на „Фејсбуку” фотографијама из Јужне Америке, које су указале на њихове мутне послове...

Криминална група која је раскринкана у близини Азорских острва је, по свему судећи, мислила да ће неопажено проћи с једрилицом у којој је превозила 800 килограма кокаина, па су се тако њени чланови хвалили својим путовањима у Јужну Америку.

Као вођа те групе, како је саопштено у Тужилаштву за организовани криминал, осумњичени је Владислав Фунштајн, иначе скипер (капетан), који је у тренутку заплене био на једрилици.

Како се сумња, он је осмислио читаво деловање, а као своје најближе сараднике узео је оца и сина из Шида, Мирка (66) и Драгана Ђанковића (39). Та двојица ухапшена су у Србији, а како се сумња, они су били финансијери криминалне групе.

По првим информацијама – а на то додатно указују и докази које је полиција приликом претреса њиховог породичног дома пронашла – они су обезбеђивали логистичку подршку, уплатама новца неопходног за финансирање пута и транспорта, преносе медији.

Управо један од ухапшених у Србији Драган Ђанковић кроз низ фотографија на „Фејсбуку” које је објављивао од јануара до априла ове године раскринкао је њихове мутне радње. Штавише, његове фотографије указале су и на међусобну повезаност те криминалне групе.

Наиме, он се на „Фејсбуку” хвалио својим одласком у Мексико, а чак је и на једној од фотографија на којој се виде једрилице, означио организатора те криминалне групе Владислава Фунштајна, уз опис: „Па ти, капетане, храни мачке”.

Иначе, како се сумња, повод Ђанковићевог одласка у Мексико био је преправљање једрилице да би кокаин могао да се сакрије у њу. Након тога, они су чекали погодан тренутак да своје планове претворе у дело.

У међувремену, почели су да сарађују с младићем из Мексика Е. А. А. Ц. (24), и Русом С. Р. (48), који су ухапшени на једрилици приликом заплене кокаина, као и с држављанином Србије Б. И., који је у бекству.

Након извршених преправки, чланови те организоване криминалне групе су, како се сумња, преузели раније уговорену количину од 800 килограма кокаина у Латинској Америци, сместили га у припремљене конструкционе шупљине и кренули ка Европи, где су их зауставлили шпански надлежни органи у близини Азорских острва.

Како преносе шпански медији, праћење те нарко-групе почело је током августа, када су до њих дошле прве информације о сумњивој једрилици.

„Током акције, приликом приласка полицијског брода једрилици с кокаином, није било видљивих регистарских таблица, нити је била подигнута застава или неки други знакови који би јасно могли показати националност брода. Међутим, када је полиција пришла још ближе, утврђено је да једрилица има регистрацију Сједињених Америчких Држава”, наводе шпански медији.

Осумњичени отац и син Ђанковић прекјуче су током дана саслушани у Тужилаштву за организовани криминал због кривичног дела неовлашћене производње и стављања у промет опојних дрога од организоване криминалне групе. За то кривично дело запрећена је казна затвора од најмање десет година.

Фунштајн је полицијама у региону познат одраније. Хапшен је због шверца 100 килограма марихуане у Хрватској, а полицији у Србији привођен је због превара, изнуда и проневера. Иначе, тај мушкарац годинама је радио као скипер, а помоћу тог посла упознао је Драгана Ђанковића, такође скипера. Најпре су заједно једрили у Грчкој и Турској, након чега је Фунштајн увукао Ђанковића у посао с кокаином.

Сарадници те криминалне групе пажљиво су бирани, а како се сазнаје, ухапшени Рус долазио је у Шид, где се састајао са Ђанковићима и Фунштајном да би разрадили посао.

Мексиканац је, с друге стране, како се сумња, одабран јер је по професији ронилац и био је задужен да, у случају потребе, товар кокаина истовари пре копна. Како се сумња, кокаин је највероватније набављен од неког мексичког картела, на шта посебно указује чињеница да је једрилица испловила са западне стране мексичке обале.

С. Х. Д.

Аутор:
Пошаљите коментар
Одређен притвор осумњиченим за шверц 800 килограма кокаина

Одређен притвор осумњиченим за шверц 800 килограма кокаина

04.09.2019. 17:03 17:04
Српска полиција помогла заплену 800 килограма кокаина на Азорима

Српска полиција помогла заплену 800 килограма кокаина на Азорима

02.09.2019. 15:58 16:01