clear sky
14°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Стефановић: У афери Дајрект грађани оштећени за 688 милиона динара

28.08.2019. 15:31 16:04
Пише:
Извор: Tanjug (Dimitrije Goll)

БЕОГРАД: Министар полиције Небојша Стефановић потврдио је данас да је полиција по налогу Тужилаштва за организовани криминал ухапсила три особе због сумње да су злоупотребом положаја у Дајрект медија компанији и РТС-у оштетили јавни сервис и грађане Србије за укупно 688 милиона динара. 

Стефановић је на ванредној конференцији за медије рекао да су те особе кривична дела извршиле у периду од августа 2009. до 2018. године.



Дајрект медија је била фирма Драгана Ђиласа.



Ухапшени су директор "Дајрект медије" Ј.С. (47), као и двоје запослених у маркетингу РТС-а М. Ђ. Ј. (61) и М. К. (55) због злоупотреба.



Кривичном пријавом обухваћена је и некадашња директорка у "Дајрект медији" Ј. Д. (1975), која је ван земље, где борави већ дужи временски период и за њом је расписана потрага.



Стефановић је прецизирао да постоји сумња да су М.Ђ.Ј, најпре у својству заменика директора комерцијале и маркетинга РТС, а затим у својству директора, у саизвршилаштву са М.К. у својству шефа маркетиншких пројеката, а уз помагање Ј.Д. тадашње директорке привредног друштва "Дајрект медија" и Ј.С. директора "Дајрект медија" од августа 2009. до 2018. извршили кривчно дело злоупотребе службеног ползозаја одговорног лица.



Они су, како се сумња, то извршили тако што су заједницкцим деловањем закључивали више увогора о пословној сарадњи и анекса тих уговора супротно званичним ценовницима РТС-а.



Реч је о уговору о финансирању Лиге шампиона и Лиге Европе, као и две тв серије Непобедиво срце и Мој рођак са села 2, чиме су прибавили противправну имовински корист "Дајретк медији" од 248.965.564 динара, а на штету РТС и грађана Србије, прецизирао је министар.



“Поред попуста на цену, добили су право и на додатни број секунди за Лигу шампиона и Лигу Европе, као и две ТВ серије, “Непобедиво срце” и Мој рођак са села”, изјавио је Стефановић. 



Такође, како је додао, постоје основи сумње да су М.Ђ.Ј. и М.К. извршиле кривцно дело злоупотребе службеног положаја одговорног лица тако што су након анализе потрошеног буџета од стране "Дајрект медије", којом је установљено да "Дајрект медија" није испунила износ годишњег буџета на који се уговором обавезала и на основу чега је добила попуст на цене, а попуст је ишао и до 30 одсто, поред попуста на који су имали право као и други оглашивачи, на основу уговора који су потписали имали су обавезу да испуне годишњи бонус да би те цене могли да реализију, нису толико секунди искористуили РТС-у.



"Ова два лица су морала по службеној дужности да на крају године обрачунају да ли је тај попуст остварен, односно да ли је тај број секунди утрошен и онда да, ако није, да ретроактивно умање попуст који је додељен овом друштву, а они то свесно нису радили а то траје моног година", навео је Стефановић .



На основу тога, како је додао, причињена је штета РТС-у 2009, 2011, 2012, и 2013. године од стране поменутих лица у износ од 400 милиона динара.



Такође, постоји сумња да су ова лица са РТС-а извршила кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица тако што фактички нису извршили корекцију цена за друго везано предузеће, такође са потрошњом буџета која је била нижа од онога што је било предвиђено уговором и тако 2009. и 2010. неизвршавањем својих дужности направиле штету РТС од 400.000 евра.



Постоје основи сумње да је привредно друштво Дајрект медија из Београда извршило и кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица јер су Ј.С. и Ј.Д. од 2009. до 2018. године извршењем поменутог дела, а закључењем уговора и анекса који се односе на финансирање Лиге шампиона од 2009. до 2018. године, одобрени и испоручени "џи- ер- пиови секунде" без накнаде, а све противно ценовнику РТС, у вредности од око 227.449.000 динара. 



То су учинили у намери да ostvarr корист Дајрект медији, прецизирао је Стефановић и додао да је на исти начин прибављена корист Дајрект медији на штету РТС у вези са финансирањем друге сезоне серије Мој рођак са села од око 40,5 милиона динара и серије Непобедиво срце са штетом од око седам милиона динара.



Укуна штета за РТС и грађане Србије је 688 милиона динара и тај новац је завршио у приватним џеповима, рекао је Стефановић.



"Тако то изгледа када људи који су некада били на власти причају да су за то време били дивни и препоштени и да нису имали посла са државом, а имали су их и те како", рекао је Стефановић.



Министар полиције похвалио је рад тужилаштва и полиције који су ову истрагу водили неколико година, додајући да није било лако утврдити све секунде, упоредити ценовнике, али се на крају дошло до релеватних информација на основу којих је тужилаштво донело одлуку о хапшењу.



"Ово је заједнички напор државних органа који су били у обавези да утврде где је нестао тај новац и да ли је грађанима направљена штета, а некоме корист. Постоје основе сумње, тужилаштво је донело одлуку да се ова лица ухапсе и овај случај ће са отпужницом ићи пред судом", рекао је Стефановић.



Каже да је раније слушао коментаре на конференцијама за медије како су они који се сумњиче тврдили да су чисти и невини, да истрага не постоји, јер их нико није ухапшен, а када, наводи Стефановић, тужилаштво донесе одлуку о хапшењу они тврде да је то политички погром.



"Ваљда ако се ти људи баве политиком ми више не можемо ништа да их питамо, ако су се бавили неким коруптивним активности, а ово је комапнија Драгана Ђиласа да се нико не прави наиван. Он често каже да је пренео управљачка права на друге. Шта то значи, да он не ужива у профиту?", запитао је Стефановић.

Аутор:
Пошаљите коментар
Марија Обрадовић: Муљање Драгана Ђиласа

Марија Обрадовић: Муљање Драгана Ђиласа

28.08.2019. 15:15 15:25
Ухапшен директор Дајрект медије и двоје запослених у РТС-у

Ухапшен директор Дајрект медије и двоје запослених у РТС-у

28.08.2019. 11:24 15:30
Ђилас: Хапшење део политичког прогона

Ђилас: Хапшење део политичког прогона

28.08.2019. 15:27 15:45