overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Један давалац крви може да спаси четири живота

31.07.2019. 11:29 11:36
Пише:
Извор: transfuzija.rs

НОВИ САД: Тренутно стање прикупљених јединица крви у Заводу за трансфузију крви Војводине је стабилно, штавише, изнад очекиваног је, будући да су најчешћи дефицити током лета.

Ипак, прошлог четвртка Завод је забележио рекордан број прикупљених јединица крви. Тог дана 330 особа на територији Војводине донирало је драгоцену течност, уз мото да „крв чека пацијента, а не пацијент да чека крв”.

Било би добро да се такав тренд настави и у августу и септембру. Људи се одазивају на наше апеле и добро је што слушају шта им ми, као и остале овлашћене установе за прикупљање крви, говоримо, каже сарадница за односе с јавношћу Завода за трансфузију крви Војводине Зорица Бјелић.

Како додаје, тренутно немају никакав дефицит и оно што је важно јесте да имају равномеран улаз свих крвних група свакодневно, како би обнављали залихе крви.


За три дана прикупили 708 јединица крви

Завод за транфузију крви Војводине пре месец дана добио је од Аутономне покрајине Војводине кључеве за возило за прикупљање крви на терену - трансфузиомобил. У том периоду, односно од 28. јуна до 26. јула, теренске екипе прикупиле су 708 јединица крви широм Војводине.

То наменско возило нам много значи на терену, где не постоје идеални услови за адекватан рад, каже сарадница за односе са јавношћу Завода за трансфузију крви Војводине Зорица Бјелић.


Најпотребнији и најлабилнији продукти су нам тромбоцити јер је њихов рок трајања пет дана. Ту не можемо да правимо залихе, зато нам је важан редован прилив добровољних давалаца крви. Сваки добровољни давалац крви спашава три до четири живота и то својим еритроцитима, тромбоцитима, крвном плазмом и криопреципитатом, поручује наша саговорница.

Будући да је нови Закон о трансфузији почео да се примењује од 1. јануара 2018. године, Завод за трансфузију крви Војводине још увек је у реорганизацији, али их то не спречава да покривају целу територију Војводине, осим Суботице, а очекују да ће током ове године прикупити бар 48.000 јединица крви.

Годишње имамо преко 800 мобилних јединица на терену и, што се тиче Завода, повећан нам је број давалаца, указује Бјелић.


Резерве крви у Београду на минимуму, неопходни даваоци

Институт за трансфузију крви Србије саопштио је јуче да су резерве крви на минимуму, посебно 0 и А крвне групе.

Како се истиче, зато је неопходно да се што већи број грађана одазове позиву да дају крв, како би сви пацијенти били на време и адекватно збринути, а за то је потребно да сваког дана у екипама Института 300 до 350 грађана да крв.

Међутим, с обзиром да је сезона годишњих одмора у пуном јеку, број организованих акција давања крви је смањен, као и одзив грађана у тим акцијама. Због тога, Институт позива све здраве, пунолетне грађане млађе од 65 година да дају крв.


Према њеним речима, добро су се снашли у целом новом начину рада, нарочито захваљујући Црвеном крсту Војводине и општинским организацијама Црвеног крста који су добили јавно овлашћење да окупљају и организују акције давања крви.

Они су наши стратешки партнери, без којих не бисмо могли тако добро да функционишемо и радимо, каже Бјелић.

На годишњем нивоу од укупног броја добровољних давалаца крви, између десет и 14 одсто је нових, а како наша саговорница каже, млади јесу заинтересовани за то да постану даваоци, нарочито пунолетни матуранти и студенти који учествују у акцијама на факултетима.

Иначе, највећи потрошачи крвних резерви су Клинички центар Војводине, Дечја болница и Институти. Сви који желе да донирају крв то могу да ураде у Заводу (Хајдух Вељкова 9а, Нови Сад) радним данима од 7 до 14 часова, уторком од 7 до 18, као и сваке прве суботе у месецу од 8 до 12 сати. Детаљан распоред акција по местима у Војводини доступан је на њиховом сајту www.transfuzija.rs, а и Дневник овај распоред редовно објављује.

Л. Радловачки

Аутор:
Пошаљите коментар
Резерве крви на минимуму, неопходни даваоци

Резерве крви на минимуму, неопходни даваоци

30.07.2019. 11:43 11:46
Завод за трансфузију крви Војводине: Позив добровољним даваоцима

Завод за трансфузију крви Војводине: Позив добровољним даваоцима

27.07.2019. 10:52 10:53