clear sky
16°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Брнабић: Отварамо једно поглавље, близу смо затварања три

26.06.2019. 11:29 11:31
Пише:
Извор: Премијерка Ана Брнабић фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да сутра очекује отварање поглавља 9, о финансијским услугама, а да смо близу затварања најмање три поглавља у преговорима са ЕУ.

На питање новинара да ли ће сутра бити отворена још нека поглавља, Брнабићева је рекла да још нема званичног обавештења о томе или неке одлуке.

"Очекујем да се отвори поглавље 9, тако да настављамо даље. Видећу с министарком (Јадранком) Јоксимовић да ставимо у наредном периоду много већи фокус на затварање поглавља", рекла је Брнабић.

Како је рекла, то је добар резултат ако се има у виду да је Србија близу затварања најмање три поглавља, да има 17 отворених поглавља и више од два привремено затворена.

"То је доста добар успех тренутно када се Европа суочава са својим интернима проблемима", рекла је Брнабићева.

Истакла је да је прилично извесно да ће сутра бити отворено једно поглавље, 9, и да треба имати у виду да је ЕУ у специфичној ситуацији и зато што нису формирани ни Европска комисија, ни Европски парламент.

Бранбић каже да је свакако добра вест за Србију отварање тог поглавља и то што наставља да ради даље на реформама.

Подсетила је да је Србију скинута са листе ФАТФ-а.

На Међувладиној конференцији заказаној за четвртак, 27. јун, у Бриселу, Србија ће отворити поглавље 9 у приступним преговорима са ЕУ и потписати Инструмент претприступне помоћи (ИПА) за 2018. годину у износу од 179,1 милион евра, сазнаје Танјуг у Бриселу.

Делегацију Србије предводиће министарка за евроинтеграције Јандранка Јоксимовић.


Надам се да ће ме СНС прихватити као део свог тима

„Надам се да ће ме људи у Српској напредној странци (СНС) прихватити као део свог тима“, одговорила је Брнабић на питање да ли ће постати званично чланица владајуће странке.

Брнабић, ипак, није хтела да одговори директно на то питање истичући да није толико важно да ли ће постати формално чланица СНС.

"Да ли сам формално члан или не, то није важно сада, мислим да толико дугујем СНС, да је то странка којој желим да дам подршку на сваки начин и свим њенин члановима. И надам се ће ће ме људи у СНС прихватити апсолитно као део свог тима. Даље од тога не бих ишла, јер није фер према људима који су од оснивања странке прошли до сада и кроз тешке политичке одлуке да се данас толиико прича о мом чланству", рекла је премијерка новинарима у Народнојо банци Србије.

Истакла је да је СНС као странка свакако већа и важнија од ње лично и од тога да ли ће постати њен члан.

"Не бих волела да се томе придаје толика пажња, била сам довољно јасна, мени је СНС пружила подршку и веровала када други нису. Када највећи број партија гледа ко је члан, а ко није, мени је СНС дала поврење као особи која није члан, и нису се мешали у састав кабинета или мог тима", рекла је Ана Брнабић.

Додаје да се СНС показала за њу као странка вредна огромног поштовања, пошто се није либила да имплементира најтеже реформе, док на пример 2003. или 2004. нисмо имали довољно храбре политичке лидере, већ оне који су довели земљу до ивице банкрота.

"Велико поштовање за СНС и (председника Александра) Вучића, укључујући и гувернерку (Јоргованку) Табаковић, за све што су урадли за Србију", навела је Брнабићева и додала су радили и они што не доноси политичке поене и да то грађани умеју да цене.


Међувладина конференција заказана је за 17 часова у згради Савета у Бриселу, после чега се очекује и конференција за новинаре на којој ће учествовати министарка Јадранка Јоксимовић, европски комесар за приступне преговоре Јоханес Хан и румунски министар за европске послове Георг Ћамба.

Током боравка у Бриселу, министарка Јоксимовић ће с комесаром Ханом потписати и споразум претприступне помоћи (ИПА) за 2018. годину, који износи 179,1 милион евра.

Преко ИПА фондова, ЕУ помаже и подржаве земље које су кандидати или су на путу да постану кандидати за чланство у Унији.

ЕУ је у ту сврху за Србију, за период од 2014. до 2020. године, издвојила 1,5 милијарди евра.

Аутор:
Пошаљите коментар