light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дер пред чешким судом саслушан за убиства

05.06.2019. 09:12 13:14
Пише:
Извор: Плаћени убица у чешком суду

Чаби Деру (38) из Чантавира, који је, како се сумња, одговоран за три ликвидације у Београду, Холандији и Мађарској, највероватније ће се судити у Мађарској, одлучио је чешки суд.

Плаћени убица из Србије доведен је прошле недеље у Градски суд у Прагу, где се одлучивало о томе којој држави ће бити изручен, пошто су његово изручење тражиле Мађарска, Србија и Холандија.

Како су пренели чешки медији, Дер је доведен у суд из притвора с лисицама на рукама и у пратњи више маскираних и до зуба наоружаних стражара, а присутне је изненадило то што се тај вишеструки убица све време смејао, махао новинарима.

Појављивање Чабе Дера у суду изазвало је велику пажњу, а многи су коментарисали његово ноншалантно понашање, као и изглед. Дошао је дотеран и расположен. Примећено је и да је променио imiy. Био је обучен у плаву кошуљу и панталоне, а више није ћелав, већ је пустио косу, као и браду. Он је уз пратњу до зуба наоружаних специјалаца уведен у судницу, а онда је свима показао подигнуте палчеве, показујући да се добро осећа.

– Ја волим Чешку – довикунуо им је и показао подигнуте палчеве.

На крају суђења одлучено је да Дер, који има и српско и мађарско држављанство, може бити изручен Мађарској, која га тражи због убиства бизнисмена у септембру 2018. у Будимпешти.

Дер је пристао на то да буде изручен Мађарској и није улагао жалбу на ту одлуку суда. Међутим, његово изручење затражила је и Србија, такође због убиства, па ће се о том захтеву одлучивати наредних дана. Уколико то судско веће донесе одлуку да Дер може бити предат надлежнима у Србији, коначну реч о томе да ли ће се плаћенику судити у Србији или Мађарској даће чешка министарка правде Марија Бешенова, преносе тамошњи медији.

На итање да ли се слаже с одлуком суда да буде предат Мађарској и да му се тамо суди, Чаба је био конкретан.

– Слажем се с одлуком. Желим да идем у Мађарску, тамо имам породицу – рекао је он.

За изручење Србији Дер је имао другачији став.

– Мој клијент има добре разлоге због којих не жели да му се суди у Србији, али о њима сада нећу да говорим – рекао је адвокат Чабе Дера.

Иначе, налог за хапшење Чабе Дера издала је и Холандија, такође због ликвидације, али је тамошњи суд пристао на то да тај предмет уступи мађарским колегама.

Слажем се с одлуком. Желим да идем у Мађарску, тамо имам породицу (Чаба Дер)

Подсетимо, Чаба Дер ухапшен је 1. марта у хотелу „Амадеус” у Прагу, када су специјалци упали и ухватили га у ходнику. У том хотелу се скривао од јануара, када је на Бановом брду у Београду, како се сумња, хладнокрвно ликвидирао Небојшу Марковића. Код Дера су пронађени фалсификовани документи, два пиштоља, пригушивач и муниција, као и опрема за маскирање – перика и наочаре. Стога му се на терет ставља фалсификовање докумената и илегално поседовање оружја. Дер је од тада у притвору.

Потернице за Дером због сумње да је на њиховој територији починио убиства издале су Србија, Холандија, Мађарска и Шпанија. 

Чаба Дер сумњичи се за убиство Хрвата Ивана Сердарушића (62) у Амстердаму јула прошле године. У Мађарској је доведен у везу с ликвидацијом бизнисмена Ласла В. крајем септембра на ободу Будимпеште.

Неке претпоставке ових дана доводиле су га и у везу с ликвидацијом Сомборца Небојше Карана крајем фебруара ове године. Тај младић је, наводно, убијен да не би открио детаље у вези с Деровим скривањем  након злочина у Београду.

Коначну одлуку донеће чешка министарка правде

Професионални убица мађарске и српске националности одраније је познат полицији, и то међународној. За пет месеци ликвидирао је, како се претпоставља, три особе, а тражен је у три државе.

– Којој год земљи да буде испоручен, Чаба ће добити максималну затворску казну – рекао је раније доцент Правног факултета Универзитета у Београду Вања Бојовић. – У Србији је то до 40 година. Чак и да га Чешка не изручи нама, ми и даље имамо права да га кривично гонимо због убиства које је починио у Србији.

Чаба је „каријеру” убице започео пре 15 година. Још 2004. године признао да је убио новосадског криминалца Бранислава Јелачића у ресторану „Марина” у центру града. Том убиству је prеthodio сукоб око утицаја на новосадском нарко-тржишту. Пред десетином гостију пуцао је у њега, испалио четири метка, а с лица места побегао бициклом. Због тог дела лежао је у затвору 12 година. Из затвора је изашао у фебруару 2017. године и наставио каријеру професионалног убице.

Е. С. Х.

Фото: Индекс.тв

Аутор:
Пошаљите коментар
КАКО ЈЕ ЧАБА ДЕР ПАО У ЧЕШКОЈ Под лупом био пола године

КАКО ЈЕ ЧАБА ДЕР ПАО У ЧЕШКОЈ Под лупом био пола године

06.03.2019. 11:59 12:07