few clouds
14°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Ходамо по жици, по питању Косова, али, успевамо

17.03.2019. 21:53 22:42
Пише:
Извор: Tanjug (Dimitrije Goll)

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио вечерас за Пинк телевизију да је Србија притиснута са различитих страна по питању Косова и Метохије, али да успева да "хода по жици".

Он је тако одговорио на питање како се догађаји као што су данашњи протести одражавају на преговарачку позицију Србије по пиутањуз Косова и Метохије.

"Наша позиција у свету је много боља него што је то био случај него раније, али је тешко када сте притиснути са различитих страна, када се Албанци понашају ирационално и неодговорно и када сте са сваке стране приморани да штитите све, са малим ресурсима и све време морате да ходате по жици", рекао је Вучић.

Каже - "све то у ситуацији, када готово да ништа немате у својим рукама":

"Али, успевали смо до сада и надам се да ћемо успевати и убудуће, рекао је председник Вучић.

Александар Вучић изјавио је да нема проблем са тим што му појединци говоре да је издајник у вези са Косовом и Метохијом, јер је, каже, сигуран да људи умеју да измере шта је учинио за КиМ и да знају ко се за њих залаже, а да је најбољи доказ за то подршка коју има међу Србима на Космету.

На питање да ли му тешко пада када га појединци називају издајником, Вучић је рекао да му то говоре људи који су учествовали у догађајима 2004. године, пре 15 година када се десио погром Срба на КиМ, а чија је реакција била да спале џамију.


Поново ће изгубити у Интерполу, ирационална политика

Александар Вучић рекао је да ће косовски Албанци, који су поново поднели захтев за чланство у Интерполу - поново изгубити и додао да је њихова политика потпуно ирационална.

"Опет ће да изгубе. Али, то уноси нервозу, ствара безброј проблема. Не знам зашто то раде, све што раде је ирационално", рекао је Вучић.

Он је додао да нам је потребно решење за Косово, а да је то решење више него нама потребно још једино косовским Албанцима.

"Ничег рационалног нема у њиховом понашању, што ме наводи на помисао да неко други стоји иза. Они без Србије не могу ништа, не могу да буду консолидована држава и зато не разумем шта је њихова политика", рекао је он.

Србија ће се, каже, држати своје политике, постоваћемо Албанце, нећемо их малтретирати.

"Трудићемо се да они који живе на југу осећају Србију као своју државу, да они који то не желе немају на шта да се жале", рекао је Вучић.


"Што тада нисте отишли на КиМ, што тада нисте викали полицајцима да иду на КиМ, да заштите Девич, Богородицу Љевишку? Што их тада нисте послали? Или 2008. кад су прогласили независност? Него су ћутали, један побегао у Румунију, други није знао шта ће са собом. Или 2009. када су из УН дијалог вратили у ЕУ? Или 2011. када су поставили границу на Брнајку и Јарињу и гонили Сбре који су хтели да ту границу да сруше", упитао је Вучић.

Он је истакао да нема проблем са тим, јер људи умеју да измере шта је он урадио, а да је најбољи доказ за то подршка коју има међу Србима на КиМ.

Вучић је прокоментарисао и изјаву Халила Матошија, члана већа премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја, који је позвао Србе на КиМ "да се одрекну председника Србије Александра Вучића". 

"Иако мене на КиМ подржава 80 одсто људи... Позвао их је зато што, каже, Вучић зове косовске Србе да га бране... А, ја рекао да не долазе да ме бране. Лажу као Ђилас, Јеремић и Обрадовић. Исти тип лажова, све што кажу, све слажу и није их срамота", рекао је Вучић.


Важније да разговарамо с Албанцима, него да се бијемо

Александар Вучић изјавио је да је важно да Срби и Албанци разговарају како да зиве једни поред других и заједно у будућности, и истиче да је то вазније него да се бијемо. 

"Надам се да ће бити добољно мудрости у свету и памети да се то разуме", рекао је Вучић.

Он је додао да је Харадинај постао лидер на питању такси и зато неће да одустане од тога.

Вучић је рекао и да Американци имају огромну моћ, и даље највећу, али и да сви имају мању моћ него што су имали раније.

Истиче и да Србији не мозе нико више да каже - "Морате то и то. То не постоји", истакао је Вучић.

Он је поручио да је у нашем интересу да пронађемо решење, али да оно како су неки раније били лутке на повоцу, то више не може.

Каже и да га једни оптужују да је издајник, а други да је ратни хушкач.

"То је шизофрено, то је нешто што станете и не верујете. Суштина је у томе да аргументације никакве нема, нити се труде да пронађу решење, а када питате ''шта је ваше решење'', решења нема, само нуде замрзнут конфликт, а то није решење", каже Вучић.

Он истиче и да је разграничење једно од могућих решења и да на крају мора да се догоди. 

"Али, ако говорите о границама, које границе признајемо, ни ми не знамо", рекао је Вучић додајући да други знају, али су то за њих друге границе.

"Пола света каже да су то границе тзв независног Косова, а друга половина да је то део Србије", навео је Вучић питајући о којим границама онда говоримо - "шпанским, италијанским, турским или грчким, кинеским, руским, немачким...".


Он је истакао да људи који живе на КиМ најбоље знају ко се за њих бори и залаже.

 „Успех Србије је што је успела да, по питању такси које је увела Приштина на српске производе, уједини 28 земаља ЕУ, САД, пријатеље из Русије и Кине“, оценио је Александар Вучић додајући да ће Србија све учинити да до сукоба не дође, јер би сваки следећи рат разорио нашу земљу, која је суочена са негативном демографијом. 

Вучић је казао да је наша позиција у свету много боља него што је био случај раније, али је, како додаје, тешко када сте притиснути са свих страна, када се Албанци понашају ирационално, и када са сваке стране морате да се штитите и то са много малим ресурсама, када готово ништа немате у својим рукама. 

„Успевали смо упркос хистерији у Приштини, а подсетио бих да нису поштовали ни Бриселски споразум, увели су таксе од 100 одсто што је незабележено у модерној историји, па и платформу која значи да неће да разговарају. И поред тога смо деловали рационално“, поручио је он. 

Вучић је казао да није требало, како су неки тражили, да уводимо реципрочне мере. 


Разумем Албанце што ме оптужују за Ивановића, али...

Александар Вучић одбацио је оптужбе да стоји иза убиства Оливера Ивановића, које, каже, пласирају како Албанци на Косову, тако и његови политички противници у Београду.

"Лудаци једни, ја сам спреман да за све такве који такве ствари говоре, било где, било када да одговарам пред било ким. Не да нисам убио никога, него бих више волео да мене нема, него да уцествујем у било чему сличном. Како их није срамота", поручио је Вучић.

Он је поводом Тачијевих оптужби да стоји иза убиства Оливера Ивановића рекао да он мора да се додворава албанском народу.

"А, била је то и његова жаока према Харадинају, па је онда говорио о везама Радоичић - Харадинај, а онда је рекао да иза тога стоји Београд", објаснио је Вучић. 

Каже да постоји додатна нервоза код њих, јер знају да је наша истрага озбиљна. 

"Ја разумем Албанце, они знају да ћемо да откријемо ко је убица", каже и додаје да ми можемо уз једно додатно средство да откријемо име убице.

Каже да разуме Албнанце, али се пита засто су ови људи овде нервозни и раде против своје земље, оптужују своју земљу.


„Данас свако у свету види ко је крив, не може да окрви Србију ма колико би то неки волели", објаснио је он. 

„Једино за таксе кажу сви да је Приштина крива. Успели смо да ујединимо 28 земаља ЕУ, САД, пријатеље Русију и Кину око такси, то је успех Србије. То је успех јер смо успели да покажемо шта је оно што су урадили и направили“, нагласио је он. 

Поновио је да неће бити било каквог попуштања, и да таксе морају бити укинуте.

Истакао је да Србија чини све да сукоба не буде, да то није флоскула и бирократски речник научен од ЕУ, већ зато што је мало Срба остало, пошто смо много губили током свих ратова. 

„Наш највећи проблем је демографија, губимо људе. У сваком округу у који сам отишао до сада видео сам да губимо двоструко, ако не троструко више људи од живорођене деце. Сваки следећи рат због тога би разорио земљу. Зато је важно да је сачувамо“, нагласио је он. 

Истовремено је казао да, међутим, не може Београд да пређе преко погрома или напада на Србе. 

„Много дана и ноћи сам размишљао пре него што сам у Бачкој Паланци рекао да нећемо дозволити нове „Олује“. Нисам случајно то рекао. Држим се својих речи, као што сам и данас рекао да нећу да бежим. Око Косова је кључно питанеј хоћемо ли имати храбрости да решавамо то питање било када“, рекао је он. 

Вучић је казао да је суштина у томе да морамо да одлучимо хоћемо ли да имамо решење или не. 

Треба, како каже, да се постави питање лажним патриотама које је њихово решење. 

„Ако кажу замрзнути конфликт, онда треба питати шта би радили ако Албанци заузму Трепчу или нападну север. Где је ти замрзнути конфликт. Зато је добро да разговарате, да не бисте били криви“, закључио је он. 


Од данас неће бити некажњеног насиља

Александар Вучић рекао је, у вези протеста у Београду, да је можда направљена грешка што је мислио да има посла са рационалним људима па није послата полиција у РТС, али и да је народ данас могао све да види. 

Вучић је на питање да ли је уморан или забринут, казао да је уморан, а да је забринут био много више свих ових дана. 

“Данас знам да смо завршили велики посао, јер је народ у Србији све могао да види. Знам да од данас неће бити некажњеног насиља. Можда смо и ми направили грешку што смо мислили да имамо посла са рационалним и одговорним људима па нисмо послали полицију у РТС”, објаснио је он. 

Казао је да је шах играо са Стефановићем у паузи за ручак, јер, истиче, није могао да једе. 


Данас бих добио више гласова него икад, они мање него икада

Александар Вучић изјавио је да нека истраживања показују да би он, после протеста који су ескалирали упадом у зграду РТС и данашњих демонстрација, добио више него икада, а његови политички противници - мање него икада.

"Већ данас смо радили мали пресек јавног мњења - добио бих више гласова него икада, а они мање него икада. Ето, толико су уздрмали режим", нагласио је Вучић.

Говорећи о атмосфери током данашњих демонстрација, рекао је, гостујући на Пинк телевизији, да су демонстранти били на 11 метара од њега и да, како каже, "умире од смеха када они почу да вичу "Вучићу, лопове". 

"Мислили су да ће да ми утерају страх у кости, да ћу да се тресем", додао је Вучић и истакао да се нимало није уплашио. 


Они који протестују се боре против воље народа

Александар Вучић изјавио је да на протестима који се одржавају нема ничега што би личило на 5. октобар 2000. године, јер су људи тада мислили да излазе да бране вољу народа, док се они који данас протестују боре - против народне воље.

"Овде нема ништа што би личило на 5. октобар. Ја нисам фасциниран тим датумом, ни најмање, поготово не због линчовања Милановића, Комракова... Али, поштујем људе који су мислили да излазе да бране вољу народа. Ови данас се боре против воље народа, они само неће вољу народа", рекао је Вучић.

Како је рекао, данас су скупили и показали тобож неки велики протест, а скупили су 1.023 људи.

"И да је било 12.300 људи..., али није. Било их је данас 1.023 и са тим се понашају - ми смо богови, ми ћемо да уређујемо шта хоћемо...", приметио је.

Вучић је истакао да се данас у свету догађа трагедија која подразумева да колико год да их је мало, ако су хулигани, силеџије и батинаши могу све, али да то у Србији не може.

"Не знам где може, али у Србији не може. Та одлука се у Србији доноси на изборима. Мораћете, господо, да победите на изборима", рекао је Вучић.

Како је рекао, у медијима Драгана Ђиласа и Драгана Шолака могу да се виде и чују само лажи, сваког дана, попут оне да је побегао кроз тајни пролаз из Председништва.

"Они полазе од себе. Тадић зна да има излаз из Председништва, ја не знам куда, али су ми рекли да има", додао је.

Председник је истакао да је људима из обезбеђења данас рекао да није погнуо главу у Сребреници, односно да је погнуо главу пред жртвама, јер је то сам хтео, али не пред каменицама, батинањем и флашама.

"Ја сам се већ био поздравио са животом тада.. и данас сам био спреман на то и нисам ни за милиметар хтео да се померим", подвукао је председник.

Како је рекао, данас у почетку није ни било полиције код Председништва, а онда их је било свега 40 - 50 припадника полиције.

"А, изашао сам међу њих око 40-50, који су нешто викали. Рекао сам им у лице, да сам пред њима и да немају храбрости. Али, то су исекли. То им се није свидело на њиховим медијима", рекао је Вучић.

Он је додао да зна Ђиласа, Јеремића и Обрадовића много година и да су они, каже, увек могли да учествују у стварима "када лежи човек на улици, онда да га шутну и ништа друго и другачије да направе".

"Погледајте данас кад су њих петорица окружили једног полицајца. Ђилас му каже да га буде срамота. Њега да буде срамота, који ради поштено за 60.000 динара? А, тебе није срамота што си украо 500 милиона евра грађана?", рекао је Вучић.


Каже да је током данашњег протеста у сваком тренутку могао да изађе из зграде Председништва, али да није желео да и један Србин буде повређен.

"У сваком тренутку сам могао да изађем, али би онда неколико њих морало да буде повређено прликом мог изласка и зато сам избегао да иједан Србин буде повређен", истакао је Вучић.

Вучић је казао да је учесницима протеста када је касније изашао рекао да су кукавице и да не смеју да уђу, иако има свега 20 момака у Председништву.

"И нас неколико који нећемо да бежимо", додао је он.

Истакао је да је данас због нечега веома задовољан и захвалио пристојној и нормалној Србији и десетинама хиљада људи који су се, каже, окупљали у неким градовима и били спремни у знак подршке да дођу у Београду, као и да их је молио да не долазе.

"На пример, у Крушевцу су се окупили њих 780 и хтели су да крену за Београд. Кажу ови из РТС-а ''велики број људи'', они из РТС-а се и сопствене сенке плаше, сви се плаше, па кажу да је на улици велики број људи. У ствари, у шетњи их је данас било 687, а после испред полиције (у Деспота Стефана) 450 а све време причате о великом броју људи".

Вучић је нагласио да је синоћ било највише 1.584 људи.

"Да знате да смо у број сваки пут знали све".

Вучић је истакао да су Обрадовић, Ђилас и Јеремић много јаки и храбри када их ухвати хистерија масе и онда постају велики јунаци и додао да иначе "кукавица кукавицу 

О фрустрацијама српске опозиције

Александар Вучић оценио је да има неколико разлога за фрустрације опозиције, а један од њих је мали број људи који протестују.

Јуче их је било 1.584, prеthodnе недеље 1.620, рекао је он за Пинк тв.

"Они су од почетка лагали, никад тај број није прелазио 6.500. Ми за то имамо доказе, сваког човека можете да избројите, то ради служба и то је нешто што је најважније. То је посао полиције, сад више нема процена, тачно се зна", рекао је Вучић.

Они су, додаје, такође очекивали да људи могу да прихвате да се нешто уради, а да немате политику.


Ђиласова имовина расла како се Београд задуживао

Александар Вучић рекао је да је имовина Драгана Ђиласа расла како се Београд, за његово време, задуживао.

"Тврдим да је лопов и идем и на суд по том питању", рекао је Вучић у интервјуу Пинку, показујући табелу на којој су приказани приходи Ђиласових форми од када је био на власти.

Указао је да се јасно види да његови приходи расту у исто време док расту дефицит и дугови града.

"Што је Ђилас више зарађивао, више се Беогард задуживао", подвукао је он.

Вучић је истакао да није тачно да је Ђилас зарадио паре преко чешке фирме.

Такође је казао да је Ђилас са својим фирмама ојадио државу за око 720 милиона евра, што је вредност буџета једне Црне Горе.

Истакао је да он говори о чињеницама, док опозиција, када каже да је лопов, то чини без чињеница.

"Зато сам спреман да, када дође закон о пореклу имовине, ја, цела моја породица, ближи и даљи рођаци дамо на увид имовину. Сада су из опозиције против тог закона и већ су ангажовали све своје агенте против закона“, констатовао је он.

Упитан да ли својим речником доприноси тензијама, нагласио да је да не постоји поларизација у друштву о којој се стално говори.


"На почетку протеста сам рекао да се не плашим људи који немају политику, изузев мржње. То не може да прође", рекао је и додао:

"Од сутра се више не бавим њима, не интересује ме шта раде. Бавим се само својим послом, њима нећу. Али, насиље неће бити дозвољено. Бавићу се Србијом и њеним развојем и њеним проблемима", каже Вучић.

Опозицију фрустрира, каже, и топ што се неки судски протести против њихових људи ближе крају.

"Ђиласовом батинашу Бјелићу се завршава суђење, а завршене су истраге око пословања Дајрект медије, следе разрешења...", приметио је.

Такође је рекао да је међу лидерима опозиције велика нервоза, након што их је Сергеј Трифуновић претекао у анкетама, јер је најекстремнији, због чега су га прихватили они са таквим ставовима у Твитер заједници.

"А, они су решили, сад кад је он отишао у Колорадо, ми ћемо да будемо најгори батинаши. Али, то је мали број гласова, највећи број су пристоји људи", рекао је Вучић.

Још један разлог њихових фрустрација је и то што су мислили да се људи везују за протесте и тако су показали да ништа о политици не знају.

"Људи се везују за рад и дела, људи протесте иначе не воле, колико их нервира што им неко заузима пола града сваки дан...",рекао је он.

Вучић истиче и да његови политички противници живе у 1990. или 2000. години.

"Не могу да изађу из те своје љуштуре, не могу да виде да је другачије време", закључио је Вучић.

Не плашим се, јер имам резултате који се не могу избрисати

Александар Вучић је изјавио да држава бројним пројектима ствара услове за реиндустријализацију Србије - отварањем фабрика, развијањем железнице, гасификацијом и премрежавањем земље аутопутевима и да се зато ничег не плаши, јер има резултате који се ничим не могу избрисати. 

У потпуности стварамо услове за реиндустријализацију Србје, нагласио је Вучић.

"Зашто се не плашим? Ово ничим не можете да избришете, никаквим лажима, бесмислицама. Ово су резултати. Кад знате колико радите, онда се ничег не плашите", каже он.

Додаје да га боли кад му кажу да је издајник, али да му је смешно кад му вичу да је лопов - јер то није, или "Вучићу, педеру" и да му је то смешно.

"Суштина је следећа- нећу да се предам и да дозволим да Србија оде у раље насиља, да земљу воде они који су најгори у земљи - попут Обрадовића, Ђиласа, Јеремића...Нека је воде ако добију народно поверење, одмах ћу да честитам и да одем", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да четврту годину за редом имамо суфицит у буџету, да Србија бележи привредни раст, смањује незапосленост и смањује јавни дуг.

Навео је да је током његове власти отворено укупно 200 фабрика и погона од привредног значаја, а да је сам учествовао у отварању 82 фабрике и погона,а укупно у 100 објеката, колико је било пре недељу дана.

Вучић је додао да је само у Нишу отворио шест фабрика.

Када је реч о железници, Вучић је нагласио да је обновљена барска пруга у дужини од 78 км од Ресника до Ваљева, затим да је обновљено шест деоница на Коридору 10, да се увелико гради пруга Београд - Будимпешта кроз Србију и да ће ту ускоро кренути да се ради и деоница Нови Сад - Суботица.

Вучић је најавио да ће око 800 милиона евра бити уложено у наредне две године, како би на пругама возови могли да иду брином од 120 км на сат од Београда до Прешева.

Говорећи о гасу, Вучић је казао да само ушли у велики посао са Русима како би се Србија гасификовала због развоја индустрије и привлачења нових инвеститора.

Додао је да ће се радити гасоводи у Александровцу и Тутину, али да је од посебног значаја магистрални гасовод који ће ићи од бугарске границе код Зајечара до Хоргоша.

Председник је навео да ћемо имати транзитни гас, који ћемо моћи да дајемо Републици Српској и БиХ, али и Хрватској ако хоће да узму тај гас.

Навео је да ће се повећати капацитет подзнемног складишта Банатски Двор на 750 милиона кубних метара гаса у првој фази и у другој на милијарду кубика гаса, као и да је план да се граде гасне електране.

Градиће се, како је рекао, лнг терминали на западу Србије, пошто је то важно за развој индустрије у том делу земље.

Говорећи о путевима, Вучић је истакао да ће ускоро бити готов цео аутопут од 120 километара од Беогада до Чачка.

"Заједно са деоницом Сурчин - Обреновац која ће бити готова до децембра ове године, а већ у мају или 1. јуна најкасније биће отворен аутопут од Обреновца до Чачка".

Вучић додаје да креће и градња аутопута Прељина - Пожега од 31 км и градња ће почети пре лета.

Онда ће бити настављена градња ауатопут до Дуге Пољане и Бољара, што је веома важно и за Србе и Бошњаке због везе са Београдом и Сарајевом, пошто ће се градити и атуопут ка Котроману и Вишеграду.

Вучић је нагласио да ће се градити и Моравски коридор који ће спојити коридоре 10 и 11.

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић: Дозволићемо све протесте, насиљу је крај; Демонстранти испред председништва

Вучић: Дозволићемо све протесте, насиљу је крај; Демонстранти испред председништва

17.03.2019. 11:22 17:41
Вучић: Никад више нећемо дозволити да прогоне Србе

Вучић: Никад више нећемо дозволити да прогоне Србе

16.03.2019. 18:24 19:32
Вучић Муру: Укидање такси, па дијалог 

Вучић Муру: Укидање такси, па дијалог 

14.03.2019. 12:10 12:12