broken clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Новосадски студенти радо учествују у “Work and Travel” програму

13.01.2019. 11:01 11:07
Пише:
Извор: Студенти из Узбекистана и Србије у ресторану “Mama Rose’s”   Фото: К. Ивковић Ивандекић 

За новосадске студенте, кориснике сада већ увелико познатог и популарног “Work анд Травел” програма, ово је период када засигурно знају где иду и којим послом ће се бавити.

Да подсетимо, овај програм намењен је само редовним студентима који помоћу њега имају могућност рада, а касније и путовања широм Сједињених Америчких Држава у трајању од пет месеци. Сваке године процедура је углавном иста, а како сазнајемо овогодишњи интервјуи са послодавцима су већ увелико почели. Да је ово програм за који интересовање студената из године у годину расте, потврдила је сениор програм координатор “ Work анд Травел ” агенције “Experience” Нађа Нота која каже да је прошла сезона генерално била добра.

- У амбасади смо добро прошли с обзиром да су доста пооштрили критеријуме и мислимо да је разлог томе добра припрема за студенте пре самог одласка на визирање - рекла је Нота. - Највећи број студената нам долази због препоруке других, а у овом тренутку најтраженији је Оушан Сити зато што је то локација за коју нам долазе послодавци лично из Америке. Интервјуи преко скајпа су почели још у новембру, у зависности од локације, а одређени број студената је у овом тренутку већ потписао и пословну понуду тако да су малтене спремни и за амбасаду.

Менаџер ресторана „Мама Росе’с” из Колорада Џо Пејн за „Дневник” каже да има привилегију да буде део оваквог програма, а у његовом ресторану у Естес Парку сваке године запосли око десетак студената и то најчешће из Србије, Узбекистана, Непала и Македоније

Менаџер ресторана “Мама Росе’с” из Колорада Џо Пејн за “Дневник” каже да има привилегију да буде део оваквог програма,  а у његовом ресторану у Естес Парку сваке године запосли око десетак студената и то најчешће из Македоније, Узбекистана, Непала и Србије.

- Корисно је имати краткорочне запослене који су вољни радити само неколико месеци током лета, јер је тада наш град најпосећенији - казао је Пејн. - Веома сам захвалан што сам упознао неке невероватне, брижне, пријатељски настројене људе из целог света. Многи студенти са којима сам радио имају добру радну етику и веома су љубазни и професионални. Могу рећи да су неки од мојих највреднијих и најбрижнијих радника били студенти из Србије. Помоћу овог програма сам успео упознати неке од, за мене сада, најзначајнијих људи у животу и сматрам да је ово дефинитвно добар и позитиван програм за обе стране.

Студент Факултета спорта и физичког васпитања из Новог Сада Огњен Утвић провео је четири месеца у поменутом месту у Колораду радећи два посла, а за програм оваквог типа се одлучио ради жеље за новим искуством и сналажењем у непознатој средини.

- Незаборавно искуство помоћу којег научиш да цениш многе ствари у животу - казао је Утвић. - Помоћу програма схватиш какви све људи постоје, како свет функционише када нема ко да ти помогне, развијеш систем вредности како животних, тако и материјалних. Спознаш праве пријатеље, а уједно упознаш многе нове. Свима бих препоручио програм, не због пара, него како би искусили многе лепе ствари које код куће не могу. Поново бих ишао у Америку, али не ради посла него да путујем јер има сјајних места која нажалост нисам стигао обићи.

К. Ивковић Ивандекић

 

 

 

 

 

Аутор:
Пошаљите коментар
У Покрајинској влади студентима уручени ваучери за културне и спортске активности

У Покрајинској влади студентима уручени ваучери за културне и спортске активности

18.12.2018. 14:17 14:25
Подршка најбољим  студентима  Универзитета у Новом Саду

Подршка најбољим  студентима  Универзитета у Новом Саду

11.12.2018. 14:00 14:02
Новосадски студенти нису на „бурек пракси“ у ИТ компанији Хоумпејџ

Новосадски студенти нису на „бурек пракси“ у ИТ компанији Хоумпејџ

10.12.2018. 12:29 12:32