overcast clouds
17°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дневник свечано прославио 76. рођендан

15.11.2018. 16:42 08:12
Пише:
Извор: Награђени новинари Дневника са главном уредницом Надом Вујовић и генералним директором Душаном Влаовићем, фото: Дневник (Б. Лучић)

Доделом признања најуспешнијим новинарима и јубиларцима који су награђени за верност матичној кући, лист „Дневник” обележио је 76 година постојања и рада.

Генерални директор „Дневник Војводина преса” Душан Влаовић изјавио је да је ова пословна година најуспешнија у последњој деценији за нашу компанију.

„Бележимо рекордне приходе од огласа“, рекао је Влаовић.

„Пре неколико дана, за дан стогодишњице уласка српске војске у Нови Сад, одштампали смо рекордан тираж од 55.000 примерака, највећи у последњих 30 година.“

Он је додао да је ова година важна за „Дневник” и по питању коначног решавања власничке структуре јер је већински власник нашег листа постала „Новосадска телевизија”, откупивши 55 одсто акција немачке компаније „Балкан медија груп”, а решено је и питање дугова бившем већинском власнику од укупно 3,5 милиона евра. И оснивач и мањински власник „Дневника” а. д. решио је питање власничке структуре, што је такође допринело побољшању пословне ситуације.

„Наши биланси већ од Нове године ће изгледати као и код сваке успешне компаније“, изјавио је директор „Дневник Војводина преса”.

Душан Влаовић је најавио и да ће се редакција „Дневника” привремено иселити са садашње адресе на Булевару ослобођења 81 јер ће почети темељна реконструкција зграде „Дневника”, која ће по завршетку радова, по његовој оцени, бити најлепша зграда на Булевару.

„Имаће централну климу, панорамски лифт и пословни простор који ни по чему неће подсећати на садашњи. У плану је да ће нас, када се вратимо у ову зграду, сачекати потпуно нова опрема. Просторије ће бити налик или боље од оних које користе западноевропски и светски медији“, закључио је директор „Дневник Војводина преса”.

На свечаности уприличеној поводом рођендана „Дневника” награде за најбоље новинаре у години за нама припале су дописницима који су својим текстовима обогатили и свакодневно обогаћују странице нашег листа приказујући живот Војводине.

Прву награду добио је Милорад Митровић, дописник из Кањиже коме је матична општина само једна од локација одакле шаље живописне репортаже, чланке о догађајима и људима, шпартајући Банатом уздуж и попреко, али и Бачком, Сремом, па чак и ван граница наше земље. Друга награда додељена је Милошу Суџуму, дописнику из Бачке Паланке, хроничару општине с 56.000 становника и 13 села, као и Милићу Миљеновићу, дописнику из Сомбора, који помно извештава о догађајима из Раванграда. Најбољи хонорарни сарадник такође је дописник, и то из Бечеја Властимир Јанков, без чијег извештаја из највећег потиског места је тешко замислити дневно листање „Дневника”. Награде лауреатима уручила је главна и одговорна уредница „Дневника” Нада Вујовић.

Милорад Митровић рекао је да нема лепше награде него када она стигне од колега из редакције.

„Очито да се награде не доедељују по азбучном реду, већ по заслугама, с обзиром на то да сам ја, дописник удаљен на 100 километара од Новог Сада на другој кривини ка Европској унији, више пута добијао ове награде“, истакао је овогодишњи лауреат Милорад Митровић.

Прву награду „Дневника” добио је још 1984. године као хонорарни сарадник, а у стални радни однос ступио је 1989. године. А прву вест написао је давне 1969. године у чортановачким локалним новинама.

„Вест је била да је „Дневник” отворио киоск у Чортановцима, мом родном месту. Тај текст је на неки начин трасирао и мој пут ка „Дневнику”, за који сам почео да сарађујем од фебруара 1973. године. Наравно да сам се изграђивао у свом раду захваљујући колегама из „Дневника” уз свакодневну сарању, а у последње време посебно ми је задовољство да дам себи одушка у репортажама“, наводи Митровић, чије репортаже о животу на селима последњих пет година можете читати у недељном броју у оквиру рубрике „Котрљање равницом”.


Сећање на првог уредника Тозу

У јеку великих страдања у Војводини 15. новембра 1942. године у бази испод новосадских улица светло дана угледао је први број „Слободне Војводине”, данашњег „Дневника”. Идеја о штампању првог броја „Слободне Војводине” потекла је од њеног првог главног уредника Светозара Марковића Тозе, чија бронзана биста и данас на уласку у зграду „Дневника” подсећа на традицију коју су све потоње генерације, као и ове данас, наставиле.

Свој ангажман први уредник платио је главом, а сваке године, па и ове, редакција одаје почаст свом првом уреднику. Директор и главна и одговорна уредница „Дневника” Душан Влаовић и Нада Вујовић положили су венац на спомен-обележје Този Марковићу на Новом гробљу.



Честитке

На адресу Редакције стигло је мноштво честитки поводом рођендана нашег листа. Оне од колега, по правилу, увек највише радују.

„Вама и свим ’дневниковцима’ честитам 76 година постојања и рада, уз жеље да грађане Војводине и убудуће информишете о најактуелнијим темама и догађајима. Желим вам  још много бројева, чије ће стране, традиционално, испуњавати занимљиве и несвакидашње приче”, стоји, између осталог, у честитки коју нам је упутио генерални директор Јавне медијске установе Радио-телевизија Војводине др Миодраг Копривица.


На свечаности уручене су и награде запосленима који су напунили 10, 20, 30 и 35 година радног стажа у нашој кући. Награду за тридесетпетогодишњу верност „Дневнику” добила је Јадранка Штрбац, за 30 година рада Миладин Лазовић, Сања Штефан, Валерија Бесермењи, Нада Миловановић, Ержебет Арваи, Владан Јанковић, Весна Грујић и Слободан Ћирић. Двадесет година стажа у „Дневнику” ове године напунили су Дејан Урошевић и Јадранка Вилић, док је деценију у фирми провела Сенка Јовановић.

Екипа „Дневника”

Фото: Дневник (Б. Лучић)

Аутор:
Пошаљите коментар
ДАНАС ЈЕ РОЂЕНДАН НАШЕГ ЛИСТА „Дневник” 76 година са читаоцима

ДАНАС ЈЕ РОЂЕНДАН НАШЕГ ЛИСТА „Дневник” 76 година са читаоцима

15.11.2018. 00:03 00:03