broken clouds
25°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БГ: Две особе преминуле у Народној библиотеци

24.08.2018. 14:42 18:03
Пише:
Извор: Tanjug

Два мушкарца старости око 30 и око 50 година пронађени су мртви у Народној библиотеци у Београду, рекао је данас Танјугу портпарол Хитне помоћи Мирко Лутовац.

БЕОГРАД: Два мушкарца старости око 30 и око 50 година пронађени су мртви у Народној библиотеци у Београду, рекао је данас Танјугу портпарол Хитне помоћи Мирко Лутовац.

Он је рекао да је Хитна помоћ у 13.13 сати добила позив из Народне библиотеке да се две особе гуше, у простору где је смештен систем за расхлађивање.

МУП: У Народној билиотеци исцурео гас, страдале две особе 



БЕОГРАД:  У архиву Народне библиотеке у Београду, око 13 сати дошло је до цурења гаса, а од последица гушења две особе су страдале, саопштио је МУП. Припадници Сектора за ванредне ситуације одмах по дојави изашли су лице места са пет возила и 18 ватрогасаца спасиоца, а приликом претраге зграде пронашли су два мушкарца у бесвесном стању. 



Лица су предата Хитној помоћи и након покушаја реанимације, констатована је смрт двојице радника једне приватне фирме, који су највероватније радили пробу система за гашење пожара, наводи се у саопштењу. 



Припадници Министарства унутрашњих послова наставиће да обезбеђују терен док се не обави увиђај. Узроци цурења гаса биће накнадно утврђени истрагом. 

Министарство: Надлежни да утврде околности несреће у НБС 



БЕОГРАД:  Министарство културе и информисања изразило је данас жаљење због несреће у Народној библиотеци Србије



због несреће која је однела два људска живота приликом провере противпожарног система у Народној библиотеци Србије. 



"Очекујемо да надлежни органи утврде све битне околности које су довеле до овог нежељеног догађаја. У томе ће Министарство и Народна библиотека пружити сву потребну помоћ", наводи се у саопштењу Министарства.



Како је саопштио МУП у архиву Народне библиотеке у Београду дошло је до цурења гаса, а од последица гушења две особе су страдале.

Вукосављевић: Запослени у НБС нису били угрожени



БЕОГРАД:  Министар културе Владан Вукосављевић изјавио је да запослени у Народној библиотеци Србије нису били угрожени у несрећи која се данас догодила приликом контроле система гашења пожара у тој установи, а у којој су настрадале две особе. 



Вукосављевић је рекао новинарима да полиција и тужилаштво утврђују околности тог случаја, а да је према првим информацијама до трагедије у НБС дошло када се излио отровни гас из апарата за гашење пожара који су контролисала два радника приватне фирме.



''Најтрагичније јесте да су живот изгубиле две особе које су радиле у овласћеној фирми за сервисирање противпожарног система који су били у обиласку и контроли система'', навео је Вукосављевић и додао да нису били угрожени запослени у НБС и да није оштећена имовина те установе.Вукосављевић је напоменуо да није дошло до експлозије него до наглог цурења гаса у контролној соби након чега су запослени одмах евакуисани.Он је рекао да су радници настрадали, јер се очигледно ради о веома скученом простору контролне собе, те да гас обично изазива несвестицу, а не смрт.



Вукосављевић је рекао да не може званично да потврди у којој фирми су настрадали радили, али је рекао да је чуо да се ради о предузећу које се дуже од две године бави надзором и контролом противпожарног система и да има закључен уговор са НБС.



''Реч је о овлашћеном и сертификованом правном лицу, а посао су очигледно обављале особе које су за то стручне'', казао је министар.Он је навео да су радници дошли у ванредну контролу система и да је редовна контрола последњи пут обављена 22. априла ове године.Како је рекао, према прописима, редовна контрола се обавља сваких шест месеци и тада се контролише цео систем.



Вукосављевић је додао да нема информацију да ли су радници били позвани или их је фирма послала у контролу.

Аутор:
Пошаљите коментар