overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОТВРЂЕНА ПРЕСУДА Убици из Товаришева остаје деценија робије

15.06.2018. 08:15 08:16
Пише:
Извор: pixabay.com

НОВИ САД: Новосадски Апелациони суд потврдио је Марку Милованову (38) из Товаришева, код Бачке Паланке, казну од десет године затвора, колико му је почетком јануара ове године изрекао у Виши суд у Новом Саду.

Он је оглашен кривим за смрт Тихомира Поњевића (23) из Обровца, убијеног ударцем ауто-дизалицом у главу 2. марта 2002. године. Иначе, до маја 2015. године истрага је веровала да је Поњевић жртва саобраћајне несреће, након које је несавесни возач утекао.

Милованов се пред кривичним већем, којем је председавао судија Видоје Митрић, бранио ћутањем, а на крају суђења је само казао да не зна како је састављена његова изјава на записник у полицији, те да он није дао исказ о признању.

Полицијски инспектори који су саслушавали осумњиченог после хапшења, у свом сведочењу на главном претресу изјавили су да је Милованов признао да је убио Поњевића и да на крају саслушања, када је прочитан записник, ни он нити његов бранилац, али ни тужилац, нису имали примедбе.

Преседник већа Вишег суда судија Видоје Митрић казао је приликом образлагања пресуде да сматра да је окривљени починио кривично дело за које је оптужен.

– Како је све ове године успео да избегне одговорност, вероватно се никада неће сазнати, било је ту и других који су знали шта се догодило, али су о томе ћутали – прокоментарисао је том приликом Митрић, и додао да му је жао што не може да затвори оне који нису помогли да се злочин раније расветли.

Како смо писали, Марко Милованов је 4. јануара ове године у Вишем суду, на основу оптужног акта који се заправо базира на његовом признању за убиство почињено пре 16 година, осуђен на десет година затвора, после неуобичајено дугог тапкања полицијске истраге у месту. Њему се приписује да је 2. марта 2002. године, сат после поноћи, у Товаришеву, у Улици маршала Тита, испред дискотеке „Точак”, лишио живота Тихомира Поњевића (23) из Обровца.

Тихомир Поњевић (23) из Обровца убијен је ударцем ауто-дизалицом у главу 2. марта 2002, а до маја 2015. године истрага је веровала да је он жртва саобраћајне несреће, након које је несавесни возач утекао

По оптужници, након краће свађе у локалу, изашао је за њим на улицу и када је видео да га више особа удара рукама и ногама без могућности да се одбрани док је био у одбрамбеном лежећем положају, ауто-дизалицом коју му је неко додао, задао му је ударац у пределу главе, где се налазе витални органи и тако нанео тешке телесне повреде, опасне по живот, односно прскотину на лобањи уз нагњечење ткива. Услед задобијених повреда, оштећени је убрзо преминуо у просторијама Дома здравља у Бачкој Паланци. 

Председник већа судија Вишег суда Видоје Митрић навео је да се Суд одлучио за поменуту казну имајући у виду то да је окривљени већ два пута осуђиван, једном за кривично дело изазивања опште опасности и опет за кривично дело из области саобраћаја.

– Ради се о јединственој ситуацији. По мојој процени, било је великих пропуста у раду полиције, а лично сумњам да је било и неких горих ствари, али за то немамо доказа – казао је судија Митрић. – Жалосно је да је тек сада дошло до оптужнице и пресуде. Сматрам да је окривљени починио кривично дело на безобзиран начин. Такође мислим да је сам себи отежао живот, и да је продужио агонију тиме што није одмах признао извршење кривичног дела. На који начин је он успео да оволике године избегне одговорност то ми није јасно, и то вероватно никада нећемо доказати. Но, најжалосније је то што је, осим окривљеног, још неколико људи требало да одговара јер су му пружили помоћ, међутим, то је сада застарело, и те особе, нажалост, никад неће стати пред лице правде, што је свакако требало да се деси. Сада могу евентуално да сносе моралну одговорност јер нису на време утврдили и изнели истину о догађају. Као олакшавајуће околности узели смо у обзир то да је окривљени отац једног детета, те да је био прилично млад у време извршења дела. Мишљења сам да је његово детаљно признање потпуно валидно, иако записник о томе није потписао на свим странама.

Судија је потом навео да при томе сам бранилац окривљеног, и тада и сада, Стевица Милосављевић (који је у једном периоду након извршења дела био руководилац полиције на подручју где се злочин десио) у својој завршној речи пре два дана устврдио да се ради о изнуђеном признању.

М. Вујачић

 

Аутор:
Пошаљите коментар
За убиство у Товаришеву 10 година затвора

За убиство у Товаришеву 10 година затвора

05.01.2018. 12:52 12:58