clear sky
21°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Разгледница из Лисабона наших представника на Евросонгу

12.05.2018. 11:36 11:53
Пише:
Фото: Privatna arhiva

Наши представници Сања Илић и Балканика на 63. Евросонгу у Португалији плене пажњом – већ од прве званичне пробе не престају да стижу позитивни коментари на наступ српских представника. Женски вокали Даница Крстић, Невена Париповић и Ива Банићевић важе за најлепше на Евровизији, а песма се по квалитету и аутентичности, кажу, издваја у односу на остале учеснике. Због евровизијских правила да на сцени може да наступи само 6 учесника, па наступа само део Балканике појачан с Ивом Банићевић, док ће Сања Илић са супругом Татјаном подржавати екипу иза бине, односно из греен роом-а.

Уочи њиховог наступа у полуфиналу Евросонга разговарамо са композиторским дуом Сањом Илић и Татјаном Карајанов Илић о њиховим утисцима, не знајући исход.

Припреме за ово такмичење су почеле одмах након Беовизије, а трају све време. Боравак у Лисабону ових дана попуњен је пробама и константим усавршавањима. Екипа веома напорно ради, јер се води рачуна да се сваки детаљ доведе до савршенства.

Песма Евровизије је велики спектакл, има много земаља учесница и велики је изазов све то организовати. Упитали смо Сању Илића, који је већ имао евровизијско искуство с песмом „Хало, хало“ какви су му утисци из Лисабона:

Домаћини су се добро припремили. Евровизија је фестивал који, након толико година постојања, функционише устаљеним путањама, те све тече по тачно одређеном протоколу. Ту нема много места за импровизацију и неке веће пропусте. Оно што можемо да приметимо да је наша делегација омиљена међу новинарима. Балканику чини веома талентована, весела и духовита екипа. Новинари из разних земаља Европе махом изјављују да им је омиљени интервју био управо са нашим извођачима. Атмосфера која се направила око нас је управо оно што нам је потребно како бисмо дали све од себе, рекао нам је Сања Илић, коаутор песме „Нова деца“.

Одлука да наши представници Сања Илић и Балканика песму изводе на српском језику је наишла на веома добар пријем медија који прате ово такмичење, јер је много екипа које ће своје песме изводити на енглеском језику. Надају се да ће их управо аутентичност и довести до финала и доброг пласмана.

Порука коју шаљемо песмом носи у себи велику снагу, а на прес конференцији смо имали прилику да се уверимо да новинари заиста цене то што радимо. Стижу нам многе поруке из дијаспоре које храбре и бодре. Када је у лисабонској „Алтис арени“ одржана проба српских представника сачекали су их овације продукцијског тима и свих присутних новинара, открила нам је Татјана Карајанов Илић коауторка песме „Нова деца“ и супруга Сање Илића.

Пробе наших представника биле су прилика да се сусретну са изузетном продукцијом и великом организацијом која одлично функционише и где се брине о сваком детаљу.


Мало времена за уживање

Мада су наши представници отпутовали за Лисабон још 30. априла, ипак нису имали много времена за упознавање португалске престонице, јер им је програм проба, конференција за штампу и неизбежног дружења с фановима био прилично густ.

Но, организатор се потрудио да екипе ипак бар мало упознају Лисабон и осете дух града.

Нисмо баш имали много времена до сада за обиласке, али можемо да кажемо да је Лисабон један сигуран, леп, топао град, пун добрих људи, добре енергије, добре хране и савршених вина, потврдио је Сања Илић, познат по свом истанчаном гастрономском укусу.


Имамо фантастичне певаче и на то смо свакако поносни. Поносмо се и што су се наши извођачи одлично снашли на тој великој бини и показали свој максимум. У Алтис арени, али и у целом Лисабону, где год да кренемо, наилазимо на одличне реакције фанова и новинара. Речи наше песме знају и странци, а карактеристични део рефрена „на на на ...“ свуда се пева, казао нам је Сања Илић.

У Лисабону наши представници важе за оне који носе позитивну енергију, па су медији и фанови веома заинтересовани да разговарају с нама, надовезала се Татјана Карајанов Илић.

Овогодишња церемонија отварања фестивала била је на обали реке Тежо у лисабонском кварту Белем и била је нешто другачија од prеthodnih, јер дефиле учесника није био на традиционалном црвеном тепиху, већ на плавом. Наиме, организатори су овај свечани чин у холивудском стилу донекле променили с жељом да „боје мора и воде“ доминирају визуелним идентитетом Евровизије. На овој церемонији уз неизбежно извођење песме „Нова деца” уживо, њених португалских и енглеских верзија, као и традиционалних песама из наших крајева, група Сања Илић и Балканика је прикупила сву пажњу новинара који је пратили.

Посебно је освојила екипу португалске националне телевизије која је Сању Илића и Балканику интервјуисала у директном преносу свечане церемоније отварања. Велика ми је част и радост што ми је живот дао прилику да компонујем ову песму са мојим супругом, те као аутор доживим све ове јединствене тренутке на евровизијском такмичењу, рекла нам је Татјана Карајанов Илић.

Утисак је да су наши представници лепо представљали нашу земљу и побрали симпатије медија и фанова Евросонга, па нам остаје само да им пожелимо добар и успешан наступ вечерас, на финалној вечери овог такмичења.

Марина Јабланов Стојановић

Аутор:
Пошаљите коментар
Сања Илић и Балканика вечерас у полуфиналу Евросонга

Сања Илић и Балканика вечерас у полуфиналу Евросонга

10.05.2018. 08:16 09:07
Сања Илић и „Балканика“: Енглеска верзија песме „Нова деца“ (видео)

Сања Илић и „Балканика“: Енглеска верзија песме „Нова деца“ (видео)

28.04.2018. 10:32 10:34
Татјана Карајанов Илић и Сања Илић: С љубављу на Беовизију

Татјана Карајанов Илић и Сања Илић: С љубављу на Беовизију

17.02.2018. 12:08 12:13