overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Скупштина завршила рад, сутра наставља о амандманима

16.04.2018. 19:47 21:08
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

БЕОГРАД: Скупштина Србије завршила је вечерас рад, а расправу о амандманима на сет финансијских закона наставиће сутра.

Посланици су данас започели разматрање амандмана на Предлог закона о планском систему Србије, а током расправе поново су теме биле концесија за аеродром “Никола Тесла”, случај нишког аеродрома, ко је крив за пропадање српске привреде, а било је речи и о Косову и Метохији.



Посланик СДС Ненад Константиновић негодовао је што је СНС поднела 380 амандмана на Предлог закона о планском систему, јер се тиме, како је рекао, онемогућава расправа о амандманима на остале законе, јер неће бити довољно времена.



Заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић реплицирао је Константиновићу, одбацио те наводе и додао: “Ми смо овде два минута и 40 секунди слушали приче на тему - ово је много добро само не умем да вам кажем ни шта је.. Толико на тему да ништа не може да се каже у овој сали”.



Било је речи и о инвестицијама и субвенционисању страних инвеститора, а министар унутрашњих послова рекао је да су стране компаније у последње четири године отвориле 170.000 радних места у Србији.



На дневном реду седнице је 20 тачака, а поред Преглога закона о планском систему Србије, посланици разматрају и измене и допуне Закона о девизном пословању, као и измене и допуне Закона о рачуноводству.



Посланици разматрају и допуне Закона о ревизији, измене и допуне Закона о факторингу, као и о измене Закона о пореском поступку и администрацији.



На дневном реду су и измене Закона о порезу на додату вредност, измене и допуне Закона о акцизама 16 амандмана, као и измене Закона о играма на срећу.



Пред посланицима су, између остаолог, и давање гаранције за изградњу ветропарка "Костолац", гаранције за Србијагас, а током расправе у начелу полемисало се и о измени и допуни Конвенције о привременом увозу. 



Међу тачкама је и потврђивање финансијског уговора за железничку пругу Ниш-Димитровград као и још неколико споразума.



Поред тога, на дневном реду је и избор чланова Државне ревизорске институције (ДРИ), организација рада Народне скупштине и избор члана Комисије за хартије од вредности.

У полемици и о томе "где се брани Косово"

Посланици републичког парламента полемисали су у поподневном делу седнице на којој разматрају амандмане на Предлог закона о планском систему и о Косову и Метохији, Бриселском споразуму и о томе "где се брани КиМ".

Реагујући на замерку посланице СРС Наташе Јовановић да је у предложеном закону изостављено да се наведе АП Косово и Метохија, шеф посланика СНС Александар Мартиновић рекао је да се, према правилима за израду прописа, јединице локалне самоуправе, општине и градови, као и аутономне покрајине помињу у једнини.

"Кад се каже општина или град не значи да постоји само једна општина или град у Србији, и кад се у једном члану каже аутономна покрајина не значи да Србија има само једну покрајину", рекао је Мартиновић.

Јовановић је рекла и да је деловање власти “катастрофално”, када је у питању КиМ.

"Доласком на власт прихватили сте Бриселске споразуме, погазили Резолуцију 1244, и све што се тиче наше јужне покрајине сте изместили из УН "код зликоваца у ЕУ" и почели преговоре у Бриселу", рекла је Јовановић.

Јовановић је рекла и да док се истичу "хвалоспеви" о инвестицијама, нико није споменуо да 35.000 људи нема више домове у јужној српској покрајини.

"Довели сте Србију у ситуацију да је све теже и теже, све више уцена до коначне уцене да признате независност", рекла је она.

Мартиновић је на ово одговорио да је "нешто помешала" и да СНС нема никакве везе са измештањем преговора из УН у ЕУ, што је урадила ДС, као ни са постављањем бесмисленог питања Међународном суду правде у вези са КиМ, "што је урадио Вук Јеремић".

Истакао је да је у јанурау председник Србије Александар Вучић био на КиМ са народом који тамо живи и разговарао са грађанима.

"Не брани се КиМ из Београда и Крагујевца, већ тако што се оде на КиМ и решавају животни проблем грађана који тамо живе. Као што се српски народ у Хрватској не брани само из само из Београда, него се оде у Загреб, Војнић, Двор на Уни, па се тамо на лицу места разговара са Србима и пружа подршка народу који је тамо остао да живи", подвукао је Мартиновић.

Како је додао, оно што га чуди је да посланици из опозиције, који не сносе никакву одговорност за вођење Србије, "нити ће у догледној будућности", сеире над чиненицом да се Србија налази у тешкој ситуацији и да се ужива у томе што нам се сваког дана испостављају различите уцене и захтеви поводом КиМ.

"Вучић о томе говори сваки дан, али није ствар у томе, већ да ми на те уцене не пристајемо. Бранимо КиМ и нећемо дозволити да се поново десе ''Бљесак'' или ''Олуја'' Србима на КиМ", подвукао је он и додао да се Срби на КиМ бране мудром, рационалном, обазривом и реалистичном спољном политиком која у фокус ставља Србију и њене грађане.

Додао је и да су неки посланици нослили мајице са ликом једног председничког кандидата из САД и хвалили се тиме да ће, ако он победи наступити потпуно другачија политика према Србији, да ће се променити однос снага у свету и да ћемо повратити КиМ.

"Шта се десило? Десило се бомбардновање Сирије. Сад је онај који је требало да буде носилац мира и безбедности, злочинац и бомбардује Сирију из истих разлога због којих је Клинтон бомбардовао СРЈ 1999. године", рекао је он.

У послеподневном делу седнице председавајући Верољуб Арсић изрекао је две опомене посланику СРС Миљану Дамјановићу због, како је рекао, добацивања на излагање једног посланика СНС.

Аутор:
Пошаљите коментар
Сет финансијских закона у среду пред посланицима

Сет финансијских закона у среду пред посланицима

10.04.2018. 14:25 14:26