broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Истанбул: Ердоган, Вучић и Изетбеговић о региону

29.01.2018. 11:33 19:40
Пише:
Извор: Tanjug

ИСТАНБУЛ: У Истанбулу су у току разговори председника Србије Александра Вучића, председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и бошњачког члана председништва БиХ Бакира Изетбеговића, а тема трилатералног састанка је сарадња у региону, пре свега, како је најавио српски председник уочи сусрета, односи Срба и Бошњака.

Раније данас Ердоган и Вучић су имали билатерални сусрет, посвећен политичкој и економској сарадњи две земље.

Председник Турске дочекао је српског председника испред председничке палате, где су затим започели билатерални састанак. 

Теме о којима два председника разговарају су јачање политичке сарадње две земље, нове инвестиције и инфраструктурни пројекти. 

Додик: РС има пуно поверење у Вучића и учешћу на састанку

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је, поводом састанка данас у Истанбулу председника Србије Александра Вучића, турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и бошњачког члана председништва БиХ, да Српска има пуно поверење у Вучића и у његово учешће на том састанку, али да се ради о томе ко представља БиХ.

Човић: Изетбеговић у Турску отишао у своје име



"Моје и мишљење господина (Младена) Иванића јесте да је то неприхватљива варијанта, и да господин Изетбеговић нема ниједног разлога да оде, да ће то само изазвати додатне проблеме, нагађања, ради чега се иде, особито, јер господин Изетебеговић не иде као председавајући Председништва БиХ, него као члан Председништва БиХ, без икакве заједничке платформе, о темама о којима би се разговарало", рекао је хрватски члан Председништва Бих Драган Човић за Avaz.ba.


Вучић се у Истанбулу јуче састао с бизнисменом и власником “Тај групе”, Месудом Топраком, који долази у Краљево, с новом инвестицијом од 35 милиона евра и 2.500 нових радних места. 

Састанак у Истанбулу биће трећи сусрет председника Србије и Турске за мање од годину дана.

Последњи пут Вучић је у Турској боравио прошлог јула, када се састао са Ердоганом и учествовао на 22. Светском нафтном конгресу у Истанбулу.

А турски председник је у Србији боравио четири месеца касније, у октобру прошле године, када је, поред Београда, заједно са Вучићем посетио и Нови Пазар.

Портпарол Председништва Турске Ибрахим Калин, раније је, током недавног боравка у БиХ, најавио тројни састанак у Турској и рекао да та земља настоји да повећа број инвестиција у региону Западног Балкана и побољша билатералне односе који су већ добри, укључујући Србију.

Он је подсетио да је између Турске и Србије потписано више од 20 споразума и то ће, истакао је, бити прилика да се разговара и о изградњи аутопута Сарајево - Београд.

Брнабић: Србија отворена за додатне инвестиције из Турске

БЕОГРАД: Србија је отворена за додатне инвестиције турских привредника, поручила је данас премијерка Ана Брнабић.



Коментаришући посету председника Србије Александра Вучића Турској, она је рекла да Србија има добе економске односа и размену са Турском.



"Имамо јако позитивне односе у овом тренутку и јако велики број инвеститора из Турске који су нам значајни, пошто долазе у најмање развијене општине у нашој земљи, такозване девастиране из четврте категорије. Ми смо наравно отворени за додатне инвестиције из Турске и надам се ће ова посета још једном то поврдити и да ћемо после ње имати и већи извоз у ту земљу", рекла је премијерка.



Брнабићева је подсетила да су приликом prеthodnе посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана потписани значајани уговори.



Када је реч о политичким аспектима посете Вучића Туркој, Брнабић каже да је то "још један начин да пробамо да допринесемо регионалној стабилности - да кренемо да затварамо нека од отворених питања, пре свега граница са БиХ".



"Надам се да ће ту Турска имати конструктивну улогу", навела је Брнабић.

Аутор:
Пошаљите коментар
Ларкин с Вучићем: Веома је важно што је Србија у Давосу

Ларкин с Вучићем: Веома је важно што је Србија у Давосу

24.01.2018. 18:48 19:46
Вучић са Ханом разговарао у Давосу 

Вучић са Ханом разговарао у Давосу 

25.01.2018. 17:34 17:56
Вучић у Давосу, сусрети с Рамом, Ђентилонијем...

Вучић у Давосу, сусрети с Рамом, Ђентилонијем...

24.01.2018. 14:36 17:34