Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

„Бегечка шаргарепа“ производ са заштићеним географским пореклом

21.12.2017. 13:18 13:24
Пише:
Фото: Град Нови Сад

У Градској кући је представљен бренд „Бегечка шаргарепа“ који је званично, поред „Футошког купуса“ и „Фрушкогорског липовог меда“, постао производ са заштићеним географским пореклом.

„Добили смо трећи производ са заштићеним географским пореклом на територији Града Новог Сада. Пре годину дана у разговору са произвођачима шаргарепе, на иницијативу ГУ за привреду, покренули смо поступак заштите географског порекла бегечке шаргарепе. Наишли смо на разумевање потрошача, а у цео процес укључила се и задруга „Бегечки повртари“. Изузетна сарадња ових годину дана крунисана је сертификатом. Цео поступак је финансирао Град Нови Сад, и наставићемо у наредном периоду то да радимо“, рекао је члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић и додао да ће произвођачи сада бити препознатљивији на тржишту, а потрошачи ће лакше моћи да дођу до квалитетнијег производа.

Бранислав Ракетић из Министарства пољопривреде је рекао да је Град Нови Сад постао један од градова са највише заштићених производа, и додао да је сертификација гаранција да ти производи потенцијално не буду предмет злоупотребе. Он је такође нагласио да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде пружа пуну подршку и улаже максималне напоре да заштити наше произвођаче.

Директор Задруге „Бегечки повртари“ Горан Зец нагласио је да читав овај процес не би био могућ без несебичне подршке Града Новог Сада и Градске управе за привреду који су, како је рекао, разумели њихову потребу да се на тај начин подржи пољопривредна и повртарска производња.

„Посао сертификације је био обиман. Почели смо са првим лабораторијским анализама још у марту, затим смо радили и групну анализу у септембру, као и појединачне анализе на шећере и бета каротине за сваког произвођача. Бегечку шаргарепу од осталих издвајају физичке и хемијске карактеритике односно укус, боја, мирис и облик. Као произвођачи смо доказани на домаћем тржишту и ту нам конкуренција није велика, али ћемо радити на признавању у европским оквирима јер је 70 посто наше производње присутно у Европи“, рекао је Горан Зец.

На конференцији за новинаре био је и један од највећих произвођача шаргарепе Јанко Медвеђ.

Пише:
Пошаљите коментар