few clouds
17°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Тестирање важно за рано откривање болести

01.12.2017. 16:29 16:39
Пише:
Фото: Завод за заштиту здравља Војводине

Од почетка ове године у Војводини је откривено 40 нових случајева заразе вирусом ХИВ-а, а највећи број новооткривених очекује се током децембра, када се људи у већем броју тестирају.

Поводом 1. децембра Светског дана борбе против ХИВ/АИДС у Клиничком центру Војводине подсећају на важност тестирања и упозоравају да се код многих људи инфекција открије када је већ болест у терминалном стадијуму.

„У свету је идентификовано око 40 милиона људи с ХИВ инфекцијом, а у Србији их је око 2.000. Јако је важно рано откривање инфекције, јер многи који нису тестирани ни не знају да болују. Зато је циљ овогодишње кампање “Тестирај се на ХИВ јер је важно да знаш“, како би се инфекција открила веома рано“,  казала је помоћница директора Клиничког центра Војводине задужена за здравство професорка др Едита Стокић и напоменула да КЦВ обележава Светски дан борбе против ХИВ/АИДС у сарадњи с Покрајинским секретаријатом за здравство.


Бесплатни лекови

„Лекови су бесплатни и пацијенти их добијају на терет Републичког фонд за здравствено осигурање. Током прошле и претпрошле године на позитивну листу су убачени и нови лекови. Сада се боримо да се болест убаци у хроничне, а не акутне инфекције, те би онда пацијенти долазили по рецепте једном у четири или шест месеци, а не као сада сваког месеца“, казала је др Туркулов.


У Клиници за инфективне болести Клиничког центра Војводине од 2008. године постоји Центар за ХИВ/АИДС, а до тада су се сви оболели из Србије лечили у Београду. Отварањем Центра оболели из Војводине су почели да се лече у Новом Саду и тада су имали 65 пацијената.

„Сада имамо 250 пацијента које активно пратимо. Укупно имамо око 300 картона, али неки људи су се у међувремену одселили. То значи да се број оболелих упетостручио. Захваљујући едукацији коју радимо с лекарима и медицинским сестрама у установама примарне и секундарне здравствене заштите, ове године је у Војводини откривено 40 нових случајева ХИВ позитивних особа“, казала је управница Клинике за инфективне болести професорка др Весна Туркулов и напоменула да је особа која има ХИВ заражена вирусом, док је АИДС терминални стадијум ХИВ-а.

Према њеним речима, од како се зна за ХИВ, што је 30 година, откривен је велики број лекова и захваљујући томе, он је од смртоносне болести преведен у хроничну инфекцију. Пацијенти који се лече су стабилни, мање су инфективни, немају вирусне копије у крви.

„Људи се више тестирају и подиже се свест о болести и међу здравственим радницима. Када се инфекција на време открије, она се успешно лечи и 90 одсто пацијената нормално живе и раде и болест је практично изједначена са астмом и дијабетесом. Од како постоји центар имали смо две труднице са ХИВ-ом, које су родиле здраву децу. Оне морају да пију лекове и да се породе царским резом, а не смеју да доје децу, јер су то путеви заразе“, казала је др Туркулов.

Инфекција се и даље највише преноси незаштићеним сексуалним односима и четири пута је чешћа код мушкараца, односно код незаштићених хомосексуалних односа.

„Најмлађи пацијент је заражен са 16 година, тако да већ први незаштићени сексуални контакт може да доведе до болести. Наши пацијенти имају између 20 и 60 година и неки од њих су заражени трансфузијом, док се још није знало за ХИВ. Сада се крв контролише и то не може да се догоди“, навела је др Турколов и напоменула да се осим незаштићених полних односа и крвљу, вирус преноси и преко игала код интравенских наркомана.


Едуковано особље

Клиника за инфективне болести има и стационарни и амбулантни део у којима ради троје доктора који су специјално едуковани и једини овлашћени за прописивање лекова, као и шест медицинских сестара, такође едукованих.


У Клиници за инфективне болести имају дијагностику којом се открива присуство вируса - пи-си-ар, као и методу којом се проверава ефикасност терапије - ЦД 4 лимфоцита.

„У случају ризичног сексуалног контакта или уколико је дошло до контакта с крвљу заражене особе, као што може да се догоди здравственим радницима, пацијентима дајемо постекспозициону профилаксу, односно лекове које пију месец дана након тога. Профилакса мора да се добије у року од два дана и доноси апсолутну заштиту и превенцију појаве ХИВ-а. Сви који имају такву ситуацију треба одмах да се јаве у Клинику“, поручила је управница и напоменула да амбуланта за пацијенте ради 24 сата дневно, свакога дана.

Љ. Петровић

Аутор:
Пошаљите коментар