overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Младић осуђен на доживотни затвор због "геноцида у Сребреници"

22.11.2017. 11:59 15:31
Пише:
Извор: EPA/TOUSSAINT KLUITERS / POOL

ХАГ: Хашки трибунал осудио је данас Ратка Младића на доживотни затвор, са образложењем да је "значајно допринео извршењу геноцида у Сребреници и других ратних злочина почињених на територији Босне и Херцеговине".

Суд је закључио да је он својим деловањем значајно допринео извршењу генодица над босанским муслиманима у Сребреници, да је терорисао становниство Сарајева, да је наређивао узимање талаца.... 



Младић је осуђен по 10, од 11 тачака оптужнице.



Ослобођен је само оптужбе за геноцид у шест општина - Фоча, Кључ, Котор-варош, Приједор, Сански мост, Власеница.



Ово је првостепена пресуда на коју постоји право жалбе.



Председник судског већа Алфонс Орије рекао је да је веће закључило да Младић није крив по тачки 1 по оптужби која га терети за геноцид у шест општина БиХ, prеthodno образложивши да није доказано да је циљ удруженог злочиначког подухвата био геноцид. 



Осуђен је по других 10 тачака оптужнице:



- по тачки 2 за геноцид у Сребреници, 



- по тачки 3 за злочин против човечности, 



- по тачки 4 за истребљење и злочин против цивилног становништва, 



- по тачки 5 због убистава и злочин против цивилног становништва, 



- по тачки 6 због убистава и кршења закона и обичаја ратовања, 



- по тачки 7 због депоратција и злочин против цивилног становништва, 



- по тачки 8 због нехуманог премештања и злочина против цивилног становништва, 



- по тачки 9 осуђен је због терорисања, кршења закона и обичаја ратовања, 



- по тачки 10 осуђен је због protivpravnnih напада на цивиле и кршење зкаона и обичаја ратвоања, и 



- по тачки 11 због узимања талаца - особља УН и кршења закона и обичаја ратовања.



Оптужницом се теретио за четири злочиначка подухвата, а за један од њих, који се односи на шест оптшина, је ослобођен.



Осуђен је због удружених злоциначких подухвата који се односе на Сребреницу, Сарајево и узимање талаца.


Брамерц: Није пресуда читавом српском народу

ХАГ: Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је данас, након што је суд изрекао доживотну затворску казну Ратку Младићу, да то није пресуда читавом српском народу.

Како је рекао новинарима у Хагу, "Младићева кривица је његова и само његова", преноси АП.

Брамерц је рекао да ће проучити пресуду пре него што се одлучи да ли да поднесе жалбу поводом једне тачке по којој је Младић ослобођен.


Када је реч о удруженом злочиначком подухвату који се односи на Сребреницу, трибунал је закључио да је Младић имао намеру да се босански муслимани из Сребренице елиминишу убијањем мушкараца и дечака, као и присилним одвођењем жена, деце и старих мушкараца, и то путем почињења геоницида, прогона, истребљења, убиства и присилног премештања, рекао је судија.



Према његовим речима, једини разумни закључак је да је Младић имао намеру да уништи босанске муслимане из Сребренице, те да је имао намеру да оствари циљ УЗП-а у вези са Сребреницом поцињењем кривицног дела геноцида.



Када је у питању Сарајево, судское већ је нашло да је Младић имао намеру да "покрене и спроведе кампању гранатирања и снајперског деловања са циљем ширења терора међу цивилним становништвом Сарајева". "Лично наредио прекид свих линија снабдевања Сарајева како би људи излазили на отворено, под снајперску паљбу и гранатирање", рекао је судија. 


Избачен из суднице због негодовања

Младић је у једном моменту избачен из суднице јер је гласно негодовао:

"Ово што ви говорите је лаж, све што си рекао је лаж", викао је Младић.

"Ратују по Сирији и целом свету, ратују по Азији...", рекао је Младић, пре него што су му у судници искључили микрофон.


Младић је, према закључку Оријеовог већа, предложио да се бомбардује Сарајево, а 6. септембра 1995. је наредио прекид снабдевања Сарајево водом и струјом што је становнике натерало да изађу из домова и буду изложени снајпрерском деловању и гранању.



Судија је prеthodno прочитао закључке који се односе на више тачака оптужнице.



Судско веће је констатовало да је у више општина почињена депортација и присилно пресељење (Бањалука, Бијељина, Фоца, Илиџа, Нови Град, пале, приједор, Рогатица, Сански Мост, Соколац, Власеница).



Веће је, како је додао судија, констатовало да је било злочина против човечности и масовних погубљења босанских муслимана, да су извршиоци показивали показивано мало или нимало хуманости и нечовечна поступања.



У логорима, како је навео, није било довољно хране и воде, санитарни услови су били лоши, заточеници су премлаћивани понекад и гвозденим боксерима, приморавани су да једну друге силују и да међусобно под присилом врше и друге полне радње.



Орије је навео да су многе муслиманке силоване, од којих су неке имале тек 12 година.

Када је у питању тачка оптужнице која се односи на Сарајево, веће је према речима суђе, утврдило да су припадници сарајеско-романијског корупса ширили терор и застрашивали становништво, да починили убиства цивила и злочин против човечности,.



Од средине маја 1992 до новембра 1995. године намерно је гранатирано и снајперским хицима гађано становнишво Сарајева и то често на локацијама где је било мало или нимало војних објеката. 



Многи од њих су убијени док су шетали са децом, ишли у продавницу...



На Маркалама је убијено 48 цивила а рањено најмање 140.



Када је у питању Сребреница, припадници српских снага су поубијали неколико хиљада босанских муслимана за само неколико дана, које су prеthodno мучили, псовали и терали их да певају спрске песме, рекао је Орије.Веће је утврдило да су физички изврсисоци починили радње геноцида над босанским муслиманима, прогона, убиства као и нехуимано дело присилног премештања.


Дарко Младић најавио жалбу на пресуду Трибунала 

Син Ратка Младића, Дарко Младић, најавио је да ће се одбрана жалити на пресуду којом  је његов отац осуђен на доживотни затвор. 

Он је новинарима у Хагу рекао да сматра да је та пресуда резултат ратне пропаганде, те да није заснована на чињеницама. 

Не слажемо се са оваквом пресудом која је у супротности са чињеницама и уложићемо жалбу. Она има за циљ ширење пропаганде и да онемогући будући миран живот у региону, рекао је Младићев син новинарима у Хагу, уз опаску да суд ниједном није поменуо, како је рекао, 40.000 српских жртава.

 


Некадашњи комадант ВРС удаљен је из суднице Хашког трибунала, на половини саопштавања пресуде јер је негодовао због одлуке судског већа да настави са читањем пресуде.



Удаљен је уз помоћ страже, по налогу председника судског већа Алфонса Орија.



Ори је prеthodno саопштио да је пауза у саопштавању сажетка пресуде, која је требало да траје пет минута, потрајала дуже, јер је веће добило савет лекара да тако поступи. 



Младићев бранилац Драган Иветић рекао је да је током паузе Младићу три пута измерен притисак и да је први пут био 175/76, други пут и 180/80 и трехци пут 180/80.



"То се зове кризом хипертензије и тражимо или да прекинете заседање или да одустанете од читања резимеа и прочитате пресуду, како би се самињи ризик за здравље Малдића с обирзом на висину крвног притиска, јер може да дође до животне угрожености", рекао је Иветић.



Судија му је одговорио да је веће добило информацију да је Младићу 3. пут притисак био 170.



Након одлуке да настави са читањем пресуде, Младић је негодовао, а медији преносе да је том приликом викао "лаж, лаж", након чега је удаљен из суднице.



Суђење генералу ВРС почело је у мају 2012. године, а окончано 15. децембра 2016. године.



Младић је ухапшен у мају 2011. године, након 12 година скривања у околини Лазаревца и изручен Хагу.



Влада Србије недавно је на захтев његових бранилаца и породине дала гаранције за Младићево пуштање на привремену слободу из притвора Хашког трибунала ради lеÄŤеnja, а одговор Хага се и даље чека.



Хашко тужилаштво је 25. јула 1995. године Трибуналу поднело прву оптужницу против Ратка Младића на којој је био заједно са првим председником Републике Српске Радованом Караџићем. 



Оптужница је више пута проширивана, а коначно је прецизирана 2002. године. Будући да су у размаку од три године ухапшени да им је суђење почело у разлчитим периодима оптужнице против су њих развојене и судило им се у одвојеним поступцима.



Караџић у марту 2016. године првостепено осуђен на 40 година затвора и чека правоснажну одлуку Трибунала у притворској јединици у Схевенингену.



Као врховни командант српских снага у Босни и Херцеговини Младић је оптужен за планирање, подстицање и наређивање свих злочина које су његови потчињени извршили.



Према хашкој оптужници од 8. новембра 2002. године, Младић се терети за геноцид, прогоне, истребљење и убиства, депортације и нечовечно поступање, наводно терорисање цивила, окрутно поступање, нападе на цивиле, узимање талаца из редова особља мировне мисије УН-а.



Под његовом командом, како се тврди у оптужници, убијено је око 7.000 муслиманских заробљеника на подручју Сребренице. 



Младића терете и за гранатирање Сарајева, као и за логоре "Омарска", "Кератерм", "Мањаца" и "Трнопоље".



Младић је оптужен за један случај геноцида, седам случајева сауцесништва у геноциду и шест слуцајева кршења закона и обичаја рата, укључујући убиства, спроводење терора над цивилима и узимања талаца.



У делу оптужнице који се односи на злочине у општинама које су босански Срби сматрали својом територијом остаје исти број општина - шест је пре две године уклоњено из оптужнице (Бихаћ-Рипач, Босанска Градишка, Добој, Гацко, Невесиње и Теслић), а шест нових додато (Хаџићи, Илиџа, Ново Сарајево, Пале, Соколац и Трново).

Иако је задржала исти број општина, измијењена оптужница ослања се на већ раније пресудене случајеве процесуиране у Хашком трибуналу.



Младић је током суђења негирао кривицу а са тимом својих бранилаца покушао да оспори наводе тужилаштва и исказе сведока.



Будући да је лошег здравственог стања, његова породица и браниоци су тражили да му се омогући лечење на слободи, али Хашки трибунал те захтеве до данас није усвојио.

Аутор:
Пошаљите коментар
Реаговања на изрицање пресуде Ратку Младићу у Хашком трибуналу

Реаговања на изрицање пресуде Ратку Младићу у Хашком трибуналу

22.11.2017. 11:16 13:56
Председник већа у Хагу: Нема доказа да је циљ био геноцид

Председник већа у Хагу: Нема доказа да је циљ био геноцид

22.11.2017. 08:07 11:38