overcast clouds
19°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић  на вежби српских и америчких падобранаца

17.11.2017. 12:27 14:19
Пише:
Извор: Tanjug

БЕОГРАД: Падобранци српске и америчке војске, њих 120, одржали су данас заједничку вежбу на аеродрому Лисичији јараке, а председник Републике Александар Вучић рекао је да је вежба двоструко значајна - и због заједничке обуке и због стварања партнерстава, сарадње и пријатељстава “тамо где нисмо могли увек да се похвалимо у прошлости”.

"Поносан сам на српске војнике који су показали да са падобранима Т11 из авиона Херкулес ц130 могу да скачу. То кажем, зато што ми немамо падобране са куполама и скачемо са такозваним крило падобранима и овде је много већа брзина при слетању. Видели сте да су то тврди доскоци, али наши момци показали су одличну припремљеност”, рекао је председник након вежбе.



Вучић је изразио задовољство вежбом, која је, како је рекао, била веома сложена, компликована, у којој су српски и амерички војници заједно показали како и у сложеним метео условима могу на веома успешан начин да постигну добре резултате.



"Мислим да она има двостуки значај- заједничка обука, заједничка искуства, учење, упознавања једних са другима, а друго је стварање партнерстава, сарадње и пријатељстава тамо где нисмо могли увек да се похвалимо у прошлости. Мислим да су оба циља у потпуности испуњена, ја сам захвалан амбасади САД, али и Европској команди оружаних снага САД и Националној гарди Охаја, са којима имамо добру сарадњу”, рекао је Вучић.

Вучић: Србија чврсто на позицији војне неутралности



БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија чврсто на путу ка ЕУ и својој позицији војне неутралности.Вучић је то рекао, након заједничке вежбе српских и америчких падобранаца у Лисичјем јарку, одговарајући на питање новинара Јуроњуза да ли ће та вежба променити позицију Србије.



Имплементирали смо готово све, а приштинска страна, надамо се да ће имплементирати барем нешто што су потписали у Бриселу, одговор је председник државе на питање да ли вежба може да помогне у вези са имплементацијом договора из Брисела.Новинара Јуроњуза је интересовало и да ли мисли да би ова вежба могла да помогне у томе на шта је Вучић рекао да не мисли да је то повезано "али штагод може да помогне, добро је".

Председник је истако да верује да ће таква врста партнерстава и сарадње постојати и убудуће, при чему ће Србија, наглашава, "увек љубоморно чувати" своју војну неутралност.



"Веома сам захвалан свим младићима који су учествовали, како српским, тако и америчким и веома сам задовољан резултатима вежбе. Као што сам јуче говорио у једној школи, не добијате само нову вештину, већ, кроз овакве сусрете стичете и пријатеље, што је од значаја не само за ове војнике, већ и за нашу земљу”, рекао је Вучић.

Амбасадор САД Кајл Скат, који је такође присуствовао вежби, истакао је да су такве вежбе веома важне за интероперабилност снага, али и да је још важнији симбол – "ваши војници и наши војници", српски и амерички падобранци, раме уз раме, да се изграде нови односи и да се припреме за заједничке изазове будућности.



"То је, мислим, данашња порука. Наши су били веома импресионирани могућностима српских падобранаца и мислим да је ова вежба била веома успешна и надамо се да ћемо је поновити у будућности", рекао је Скат.



Из два авиона “Херкулес ц130” 86. Авијацијског пука САД, искочило је 120 падобранаца, 60 српских и 60 америчких, са око 300 метара висине. 



Падобранци су изнад аеродрома Лисичји јарак искочили из два налета авиона падобраном са куполом Т11.



Данас је реализован заједнички десант падобранаца Специјалне бригаде Војске Србије и 173. падобранске бригаде Европске команде Оружаних снага САД.



У периоду од 13. до 17. новембра српски падобранци са америчким колегама реализовали су обуку која је обухватала припреме на земљи у касарни „Народни херој Стевица Јовановић" у Панчеву као и скокове који су изведени и данас.  

Аутор:
Пошаљите коментар
Изведени скокови српских и америчких падобранаца

Изведени скокови српских и америчких падобранаца

16.11.2017. 14:14 18:05