overcast clouds
17°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

План детаљне регулације земљишта на Новом Насељу

09.10.2017. 10:14 10:19
Пише:
Извор: Дневник (Б.Лучић)

План детаљне регулације Новог насеља биће на раном јавном увиду до 17. октобра, и могуће га је погледати у ЈП „Урбанизам” (Булевар цара Лазара 3), у МЗ „Гаврило Принцип” (Булевар Јована Дучића 3) и у МЗ Бистрица (Браће Дроњак 11).

Планом је обухваћен простор од око 196 хектара, ограничен Футошким путем на југу, Булеваром Слободана Јовановића, улицама Бранислава Бороте, Симеона Пишчевића и Радомира Радујкова Раше на југоистоку, Веселина Маслеше на североистоку, Булеваром војводе Степе на северу, те Ветерничком рампом на западу, као и Момчила Тапавице и Булеваром кнеза Милоша на југозападу. Основ за израду плана су важеће регулације, а највише измена тих планова односи се на промену намене земљишта и саобраћајног решења.

Најзначајнија промена намене је у зони уз Булевар Европе, где се на површини од око 3,5 хектара, уместо општеградског центра, планира парк. Урбанисти наводе да ће та измена допринети решавању проблема недостатка зелених површина у окружењу.

Важећи план измењен је и у делу простора око Сателитске пијаце (уз Футотошки пут). Планира се проширење комплекса пијаце, а у делу северно од пијаце, уместо општеградског центра, градиће се вишепородични објекти. Такође, спратност зграде планиране у Улици Момчила Тапавице повећана је једну етажу.

Примедбе и сугестије на план могу се упутити Градској управи за урбанизам и грађевинске послове у Радничкој 2, и то у писаној форми, до 17. октобра. 

На углу улица Бате Бркића и Сељачких буна урбанисти предлажу вишепородично становање, уместо prеthodno планираног општеградског центра и парка. Вишепородично становање предвиђено је и уз Улицу Ветерничка рампа, а некада је ту био планиран спортски парк. У неизграђеном делу уз Улицу Партизанских база, уместо стамбено-пословног простора, биће заједничка блоковска површина, чиме површина осталих, постаје површина јавне намене.

Осим тога, на још два места предлаже се промена карактера земљишта. У блоку код цркве, на углу Улице Радомира Раше Радујкова и Булевара Слободана Јовановића, део простора издваја се за површину јавне намене. На простору Фудбалског клуба „Младост”, у делу блока уз Булевар Јована Дучића, реализоваће се спортски центар на површини осталих намена. У плану се наводи да комплекс за спорт и рекреацију треба уредити и употпунити га комерцијалним и угоститељско-трговачким просторима, игралиштем за децу, отвореним базенима и зеленилом. Предвиђена висина објеката је до два спрата, односно 14 метара за спортске хале.

Зоне општеградског центра планиране су уз Булевар Јована Дучића, Футошки пут и уз Булевар Европе. Планом је предвиђено повезивање Улице Бате Бркића с Футошким путем, Анђе Ранковић и Стевана Христића, као и Улице Антона Урбана с планираним продужетком Улице Бате Бркића. У складу с потребама у североисточном делу, у блоку који је ограничен улицама Милана Јешића Ибре, Радомира Раше Радујкова и булеварима Европе и Војводе Степе планира се изградња нових саобраћајница, паркинг-гаража и обостраних бициклистичких стаза у продужетку Улице Бате Бркића, Булевара војводе Степе и Улице Радомира Раше Радујкова. У оквиру регулације Булевара Европе (од Улице Радомира Раше Радујкова и Булевара војводе Степе) планирана је изградња пешачко-бициклистичке пасареле, којом би се повезало Ново насеља и Нова Детелинара.

Након изградње обилазнице око Бегеча, Футога и Ветерника, предвиђено је измештање теретног саобраћаја с Булевара кнеза Милоша и Булевара војводе Степе. Ванстамбене садржаје (основне школе, дечје установе, дом здравља, геронтолошку установу), чији капацитети не задовољавају потребе становника Новог насеља требало би уредити и допунити, наводи се у концепту плана тог дела града.

Подземна гаража на Булевару Европе

У оквиру регулације Булевара Европе, на источном делу саобраћајног профила, где је лаки шински превоз, планира се подземна гаража с прилазима из Улице Веселина Маслеше. Заједно с том изменом, предлаже се (у оквиру регулације Булевара Европе – на делу од Улице Hayi Рувимове до Улице Јанка Веселиновића) изградња пешачко-бициклистичке пасареле која ће повезати Ново насеље и Нову Детелинару. Осим тога, оставља се могућност за планирање јавних блоковских паркинг-гаража.

На „Тозиновцу” ничу зграде

Рушењем и реконструкцијом објеката породичног становања (кућа) у насељу „Тозиновац” (Мали Сателит), тај простор постаће зона вишепородичног становања, као што је и важећим планом предвиђено. Породично становање остаје, као и до сада, у блоковима око Улице Ива Ћипика

Ј. Вукашиновић

Аутор:
Пошаљите коментар