overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Полако ниче нови парк између Нове Детелинаре и Новог насеља

13.09.2017. 12:04 15:20
Пише:
Извор: Дневник (С. Шушњевић)

Радови на подизању парка на потесу између Нове Детелинаре и Новог насеља увелико су у току. Екипе ЈКП „Градско зеленило” су на терену и вредно раде не би ли испоштовали рокове, да би суграђани већ наредне године имали зелену оазу и у том делу града, где се умногоме осети одсуство зелених површина.

„Радови на подизању парка су подељени у четири фазе, а у току је друга, која подразумева крчење самоникле вегетације, уклањање дивље депоније, као и преглед постојећег дрвећа“, рекао је за „Дневник” саветник директора ЈКП „Градско зеленило” за медије Иван Ножинић.

„Неће се уклањати све дрвеће, већ само старо, болесно, дотрајало и оно које може представљати потенцијалну опасност од падања приликом јачих временских непогодаа, док ће здрава стабла бити уклопљена у парковски пејзаж красећи парк суседства. Међу постојећим врстама, заступљене су бела топола, јаблан, брест, врба и јасен.“

По његовим речима, након друге фазе следи трећа, која подразумева подизање објеката попут посластичарнице, стаза, јавног тоалета с простором за одлагање механизације и опреме за одржавање парка и слично. У последњој фази сејаће се трава и различите врсте сезонског цвећа, садити дрворед. Пејзажни парк у којем је дозвољена већа слобода кретања и непосредан контакт посетилаца с природним елементима располагаће са 75 одсто зеленила, док ће остали проценат парка чинити објекти.

Екипа „Дневника” затекла је у близини парка неколико суграђана, који су, видно задовољни, готово једногласно рекли да су одушевљени што ће, за промену, уместо тржног центра или још стамбених зграда, на том месту имати простор за релаксацију и шетњу, али највише од свега се радују зеленој површини јер је у том делу града зеленило веома оскудно.

„Већ дуже се на овом потесу радим пуном паром, али посла је превише јер треба да се раскрчи много дивљег растиња и почисти много смећа“, рекао нам је суграђанин Станислав Ратков, пензионер из „Тозиног сокака”, који живи у близини будућег парка.


И јапански стил?

Како каже Ножинић, јапанска амбасада недавно је покренула иницијативу да део парка буде урађен у јапанском стилу. Преговори су у току и вероватно ће исход бити позитиван и део парка представљаће јапанску културу да би се суграђани поближе упознали с традицијом земље Излазећег сунца.


„Веома ми је драго што ћемо у овом делу имати парк и што ће деца из комшилука имати простора за игру, а ми мало старији место за одмор и релаксацију. Нисам сигуран шта ће бити са зеленим делом од пруге до Булевара Европе јер тај део не припада плану парка, али се надам да ће и тај део остати у зеленом појасу.“

Суграђанин Остоја Бјекић, који такође живи у близини планираног парка, рекао је да је то најбоље решење за тај део града, зато што је у последњих неколико година зеленила све мање, што не приличи граду као што је Нови Сад.

„Велико ми је задовољство што ће парк бити у овом делу јер смо свакако у дефициту са зеленилом“, рекао је Бјекић.

„Парковска површина с много зеленила је много пријатније за око од, рецимо, тржног центра или стамбене зграде. Једва чекам да се парк заврши да бих могао да уживам у младој зеленој оази!“

Подсећамо на то да ће се парк простирати на три и по хектара. Предвиђено је десет улаза, од којих ће два бити главна, да би се омогућио већи приступ парковској површини. Предвиђене су две зоне за дечју игру и рекреацију, теретана на отвореном, терен за боћање, површине за одржавање радионица, концерата и сличних садржаја, а биће постављена и фонтана. У парку ће бити обезбеђен и довољан број клупа и корпи за смеће.

И. Миклоши

Аутор:
Пошаљите коментар