Доживите бербу грожђа на Фрушкој гори
НОВИ САД: Јединствени догађај “Доживи бербу на Фрушкој гори” биће организован у недељу, 10. септембра, на обронцима Ирига, најављено је на данашњој конфернцији у Туристичкој организацији Новог Сада (ТОНС).
Окупљени ће у девет сати ујутру из винарије “Мачков подрум” тракторским приколицама кренути пут винограда у којима је засађена сорта португизер. Након кратке бербе за доручак следе домаћи специјалитети са ватре, па наставак бербе и пауза за ручак уз пударски паприкаш и тамбураше.
Пријаве се обављају преко портала “Сербиан Адвентурес” (www.serbianadventures.com), а цена целодневног учешћа износи 2.500 динара.
- До организације је дошло крајње спонтано – истиче извршна директорка винарије “Мачков подрум” у Иригу Ђурђица Јојић Новаковић. - Често су нас питали да ли организујемо бербу за госте, изражавали жељу да дођу у виноград и беру грожђе, те смо ми схватили да би било интересантно да омогућимо свима који су заинтересовани да нам се придруже.
Више је то повод за дружење, није реч о професионалној берби, објашњава Јојић Новаковић. Гости берачи имаће прилику да упознају традицију и уживају у лепотама које берба грожђа носи, управо онако како је песник Бранко Радичевић опевао у својим стиховима. Обрано грожђе одмах иде у прераду и од тога настаје младо вино, чије ће прве капи свечано потећи из бурета на “Дан младог португизера” трећег четвртка у новембру.
Б. Павковић