overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Марић: Фабрика картона на Ади Хуји се привремено затвара

11.08.2017. 12:54 17:30
Пише:
Извор: Танјуг (Драган Кујунџић)

БЕОГРАД : Помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да је због учесталих пожара у „Фабрици картона Београд“ донета одлука да се она привремено затвори, односно изречена је мера забране рада фабрике, да би се несметано спровела истрага и утврдили евентуални пропусти у њеном раду.

„Имајући у виду да постоје индиције да је данашњи пожар можда и подметнут, донели смо одлуку да се омогући несметана истрага којом ће руководити надлежно тужилаштво“ рекао је Марић, наведено је у саопштењу.

Иначе како незванично сазнаје Танјуг полиција према првим резултатима истраге сумња да је пожар који је избио данас око 11 часова подметнут с обзиром да је избио на три одвојене локације на депонији картона.

Градоначелник Синиша Мали дао је налог да еколошка инспекција и дежурна инспекција по хитном поступку изађу на терен и да утврде чињенично стање, а након новог пожара који је избио у "Фабрици хартија Београд" на Ади Хуји, сазнаје Танјуг.



Градоначелник је тај налог издао с обзир да је у prеthodnih 60 дана у тој фабрици избило чак четири пожара.

На лицу места се може чути и да је повређен, лакше, један ватрогасац.

Портпарол Хитне помоћи Нада Мацура потврдила је за Танјуг ту информацију.

"Повређен је стар између 30 и 35 година. Био је изложен топлом таласу, нема опекотина и повреда, дата му је инфузија и кисеоник и пребачен је у Ургентни центар" рекла је Мацура Танјугу.

У Ургентном центру кажу да је једно лице примљено и да је тренутно на дијагностици.

Ангажовано је на гашењу пожара, како је саопштио МУП, 35 ватрогасаца са 12 возила, а такође су на лицу места и медицинске екипе.

У тој фабрици пожар је избио и пре двадесетак дана када је приуликом гашења повређено више радника и ватрогасаца а двојица ватрогасац и запослени, преминули су од последица повреда.

За сада нема података о узроцима пожара.

Министарство унутрашњих послова је саопштило да је на гашењу пожара ангажовано 35 ватрогасаца са 12 возила.

У тој фабрици је 19. јула такође избио пожар, а тада је повређено шест припадника Сектора за ванредне ситуације и двоје запослених у предузећу Авала стар.

Од последица повреда, ватрогасац и један радник преминули су на Војномедицинској академији.

Синдикат: Противпожарни систем не функционише

БЕОГРАД: Репрезентативни Полицијски синдикат Србије данас је, поводом поновног пожара у фабрици "Картонка Авала" оценио да је јасно да "у противпожарном систему Републике Србије нешто озбиљно не функционише" и пита како је могуће да је та фабрика наставила са радом.

Председник тог синдиката Вељко Мијаиловић наводи, у писаној изјави медијима, да су шокирани чињеницом да је "Картонки Авала" на Ада Хуји после погибије ватрогасца Милана Рмуша поново дозвољен рад без очигледно испуњења противпожарних стандарда, па се данас поново запалила, те су ватрогасци опет морали да ризикују своје животе, зато што неко није урадио свој посао и примењивао закон.

"Ако раније није било јасно, сада мора да буде свима кристално јасно да у противпожарном систему Републике Србије нешто озбиљно не функционише. Како је могуће да фабрика у којој је пре мање од месец дана ватрогасац задобио смртне последице настави да ради без икаквих проблема и да се опет деси пожар" рекао је он.

Он такође пита и ко је "толико свемогућ да упркос свим пожарима омогућава да ова фабрика наставља да ради без проблема" а такође и "да ли је у питању корупција" као и "колико ватрогасаца треба да погине" да би надлежни урадили свој посао савесно и одговорно.

"Из тих разлога смо тражили и даље тражимо и инсистирамо на смени Предрага Марића, начелника Сектора за ванредне ситуације, који је најодговорнији за стање у ком се налази противпожарни систем Србије" изјавио је председник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић.

Аутор:
Пошаљите коментар