Србија се буди уз добру кафу, лажне готово да нема
БЕОГРАД : Најновији резултати контроле производње кафе коју је спровело Министарство пољопривреде у протекла два месеца показују да је квалитет и безбедност омиљеног напитка у Србији на веома високом нивоу.
Од 30 узорака, један произвођач кафе "сладио" је овај напитак са додацима, односно додавао је сурогат.
Међутим, у Министарству пољопривреде рекли су Танјугу да тај додатак није опасан те да је безбедан за употребу, али да му није месту у правој кафи.
Објашњавају да се највећи број неправилности који је утврђен односи на непотпуну документацију и поштовање стандарда производње (ХАШП).
"Здравствена безбедност свих производа, ако се изузме овај неозбиљан гест по питању сурогата, је задовољавајући. Обишли смо 65 објеката, и у 25 објеката смо утврдили одређене неправилности. Све те неправилности се односе на документацију, а не на безбедност", каже за Танјуг помоћник министра пољопривреде Ненад Вујовић.
Он каже да је ранијих година било знатно више лажне кафе, те да је у оваквим контролама углавном било и до шест откривених "кафе превараната".
"Информације ранијих година говориле су да је кафа била често небезбедна, да је био велики број произвођача који су у кафу додавали сурогате. Резултати показују да су сада ствари знатно боље", наводи Вујовић и каже да су произвођачи који су у кафу стављали додатке кажњени.
"Код мањих произвођача, као што су пекаре или произвођачи кафе, проценат уведених функционалних система у оквиру ХАШАП стандарда је 25 одсто", објашњава он и наглашава да ће мале фирме, које не буду потпуно успоставили ХАШП стандард, бити затворене.
Резултати рада инспектора у протекла два месеца, показали су да од 65 објеката у којима се прави кафа, четири нису обезбедили адекватну хигијену у складу са прописима, 25 није радило по правилима ХАШП-а, 13 њих није било уписано у Централни регистар, 12 није поштовало правила и процедуре производње, а 14 фирми није имало усклађену декларацију са прописима.