clear sky
13°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Политичка криза у Приштини, нови избори на помолу?

04.08.2017. 16:30 19:31
Пише:
Извор: Танјуг Видео

ПРИШТИНА: Косово је на путу ка новим изборима, оцењује бивши косовски политичар Азем Власи после неуспеха у конституисању косовског парламента, а још један утицајни политичар и бизнисмен, Беџет Пацоли, поручује да ће одлагање конституисања скупштине "грађани Косова скупо платити".

Амбасадор САД на Косову Грег Делави разочаран је тренутном ситуацијом, али, чини се, сматра да још има времена:

"За Косово је важно да добије скупштину и функционалну владу што пре, јер би то допринело решавању неких хитних проблема", рекао је Делави за Радио Слободна Европа.

Због тога, како је рекао, "подстичемо све партије и њихове представнике да одмах наставе са формирањем државних институција". "

Разочаран је и Беџет Пацоли, и прецизира: Разочаран сам онима које је изабрао народ".

Кривца за тренутно стање председник ДСК и премијер Иса Мустафа види у коалицији ПАН, која, тврди, блокира земљу.

И Власи сматра да се ПАН крајње неодговорно понаша, те каже да данас у скупштини очекује репризу јучерашњих збивања, односно, како наводи, можемо очекивати репризу срамоте, коју је демонстрирала искључиво коалиција ПАН својим неодговорним понашањем, а која једина има право да предложи кандидата за председника Скупштине.

Власи зато у разговору за Индексонлине каже да су представници владајуће коалиције у кризи и кад је реч о кандидату и о бројевима, јер, како објашњава, они свог кандидата немају, а нико други нема право да га предложи.

"Мислим да смо од јуче кренули путем нових избора", закључио је.

Да је највећа одоговорност управо коалиције ПАН, која је око себе окупила много партија, видело се и у досадашњем току данашње седнице у Приштини, која је опет обележена неспоразумима, честим прекидима и немогуцношћу да се формира скупштина.

ПАН је најавила да данас неће учествовати, јер их, како кажу, уцењују посланици осталих партија које су гласале за предлог те коалиције.

Лидер ДПК, Кадри Весељи, чак, како преносе пристински медији, најављује да ће повући своју кандидатуру уколико ДСК-АНК-Алтернатива и ПС гласају за ПАН-овог кандидата за премијера, Рамуша Харадинаја.

Самоопредељење је одбацило предлог, рекавши да о кандидатури Рамуша Харадинаја за премијера не могу да разговарају са Кадријем Весељијем.

А председник ДСК Иса Мустафа, уз оптужбе на рачун ПАН коалиције, преко Фејсбука их позива да искористе своје право и формирају институције, али, додаје, ни та понуда не траје бесконачно.

"Створите услове за оснивање институција и не блокирајте земљу. ДСК и коалициони партнери, АНК и Алтернатива, другачије виде Косово. Не са вама у влади", поручио је Мустафа путем Фејсбука.

И приштински Зери данас као главног кривца види ПАН коалицију, те констатује да су они решили да блокирају и данашњу седницу парламента, док Бљеранд Ставиљеци, из ДПК, сматра да данашња седница није ни заказана уз поштовање демократских правила.

Позив на седницу, наиме, по његовим речима, упућен је на арбитраран, недемократски начин, без консултовања са свим политичким партијама, тако да посланици коалиције ПАН не желе да буду део такве седнице, каже Ставиљеци, а преноси Зери.

Иначе, конститутивна седница косовског парламента, којој данас не присуствују посланици велике, тзв. ратне коалиције странака окупљених око Демократске партије Косова, прекинута је и неизвесно је да ли ће бити настављена с обзиром на то да нема кворума.

Данас је изостала и Српска листа, уз образложење да је албанским партијама дат простор да пронађу довољан број гласова за наставак рада скупштине.

У међувремену косовски председник и премијер Хашим Тачи и Иса Мустафа састали су се данас с бившом председницом Швајцарске Мишелин Калми-Реј, захвалили јој на подршци коју пружа Косову, а она подсетила да је глас њене земље био "један од првих који је отворио очи многима", те похвалила "развојне процесе на Косову".

Конститутивна седница није настављена

ПРИШТНА: Конститутивна седница косовског парламента није настављена како је било најављено у подне, а у просторијама Скупштине одржава се састанак представника парламентарних странака, који б требало да се договоре када ће конституисање бити настављено.

Најстарији посланик из реда покрета Самоопредељење Адем Микуловци, који председава седницом, рекао је новинарима да она не може бити одржана без велике, тзв. ратне коалиције странака окупљених око ДПК.

Према његовим речима, без избора председника и потпредседника, процес не може да да буде настављен јер велика коалиција (ПАН) има право по уставу да предложи кандидата за председника.

"Од суштинске је важности да се изабере председник и пет потпредседника", рекао је Mikullovci.

Конститутивну седницу могу да прекину нови избори

Косовске партије ни данас, другог дана конститутивне седнице парламента, нису успеле да изаберу председника и пет потпредседника, а на консултацијама шефова посланичких група није постигнута сагласност да наредни састанак буде одржан у среду, 9. августа.

Иако уставни рок за конституисање парламента истиче 7. августа, стручњаци тумаче да кршења тог акта неће бити јер је Скупштина практично рад започела 3. августа, па према тим тумачењима могла би, чини се, да траје у недоглед, а једино што би такво стање могло да заустави је или избор председника или расписивање нових избора.

Аутор:
Пошаљите коментар