overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Алергични сте на сунце? Ево шта треба да једете

04.08.2017. 10:56 11:11
Пише:
Извор: pixabay.com

У идеалном менију за алергичне на сунце калцијум је најважнији, јер до реакције коже на сунчеве зраке и долази услед недостатка овог минерала. Неки од симптома алергије на сунце су јаки сврабеж, осип, црвенило, пликови, влажење или љушћење коже.

Промене на кожи најчешће се појављују на оним деловима тела који су директно изложени сунцу, као што су деколте, врат, рамена, надлактице, па чак и лице у неким случајевима.

Алергија на сунце, нажалост, не може се у потпуности спречити употребом крема са заштитним фактором.

Заштитне креме ће „радити“ свој посао само у комбинацији са уносом довољне количине калцијума.

Најбољи извори овога минерала су млечни производи.

Остала храна коју би требало да уврстите у свој јеловник су сардине, лосос, алге, зелено поврће, сушено воће, орашасти плодови и тофу.

Утврђени дневни адекватни унос калцијума за одрасле је 800-1000 милиграма.

Осим што исхрана богата калцијумом може да спречи или бар ублажи алергију на сунце, има важну улогу у превенцији остеопорозе.

У преводу, јеловник богат калцијумом, витамином Д, беланчевинама и есенцијалним масним киселинама обрадоваће вашу коштану масу.

Пет величанствених: Намирнице богате калцијумом

1. Млеко и млечни производи: Велика чаша млека задовољава око 30 одсто дневних потреба за калцијумом.

Млечни производи су најбољи извор, јер садрже лактозу и казеин, који помажу у апсорпцији калцијума.

2. Плодови мора и морске траве: Риба са ситним костима, попут лосос и сардина, богате су овим минералом.

Међутим, нису само рибе добар извор калцијума - има га и у алгама, као и у морским травама.

3. Воће, поврће и житарице: Добар извор калцијума су лиснато и зелено поврће - кељ, овас, сусам, пасуљ, ораси, бадеми, банане, поморанџе, суве смокве, суве шљиве, рукола, бела репа...

4. Соја и сојини производи: Тофу је направљен с калцијумовим сулфатом, а и сојино млеко, као и сојин јогурт обогаћени су калцијумом, тако да и вегани у исхрани користе добар извор тог минерала.

5. Додаци исхрани с калцијумом: Изаберите засебни калцијум, јер мултивитаминско-минерални препарати углавном садрже мале количине овог минерала.

Аутор:
Пошаљите коментар
Све учесталија алергија на сунце

Све учесталија алергија на сунце

28.08.2015. 20:34 13:33